Je to LED dioda? Vyřešeno.
Moderátor: Moderátoři
Je to LED dioda? Vyřešeno.
- Přílohy
-
LED.jpg- (152.22 KiB) Staženo 129 x
jjilek píše:Ale LEDka se chová v jednom směru jako dioda s napětím řádově stovek mV na přechodu.
???
jo cca 1500 mV - červená
cca 1900 mV - zelená a žlutá
cca 2800 mV - UV, modrá a bílá
cca 1100 mV IR LED . . .
jjilek píše:V tomto případě je to ohmický odpor 1MΩ v obou směrech!
. . . ale až od zápalného napětí doutnavky
pod zápalným napětím (měřeno multimetrem), bude mít nekonečný odpor.
A kutilmile - nelituju tě
jjilek píše:jen kde ji sehnat v tomto průměru a barvě.
Třeba u geneticky modifikovaného mamuta: http://www.gme.cz/r782b-p514-015
jjilek píše: Zatím jsem tam dal malou LEDku, ale jak se bude časem chovat, když dostává střídavé napětí?
Teoreticky by se měla relativně rychle zničit, nicméně zkušenost z minulého pracoviště říká, že LEDky napájené jen přes odpor přímo z ≈ 24 V svítí již přes deset let úplně v pohodě. Mne osobně se to příčí a tvrdím, že k LED patří ještě usměrňovací dioda (ať již paralelně, nebo sériově) ale kolegovy to bylo jedno a diody svítí do dnešních dní
Jinak doutnavku lze použít i oranžovou, funkčně to vadit nebude.
- Přílohy
-
GM_1.gif- Asik špatně vidím.
- (110.93 KiB) Staženo 129 x
-
GM_2.gif- Tak já nevím.
- (13.33 KiB) Staženo 121 x
- Artaban001
Zelený doutnavky jdou běžně koupit (viz odkaz nade mnou). Pokud ji chceš prodloužit život, zvyš o něco ten sériový odpor. Bude Ti svítit míň, ale dýl vydrží.
- Artaban001
jjilek píše:Takže je to asi vysvícená doutnavka, jen kde ji sehnat v tomto průměru a barvě. Zatím jsem tam dal malou LEDku, ale jak se bude časem chovat, když dostává střídavé napětí?
Pokud s odporem nedal zároveň diodu 1N4007, tak Ti dlouho nevydrží. Alternativa jsou dvě LED antiparalelně (v každé půlvlně svítí jedna)