Redukce vstupů
Moderátor: Moderátoři
Redukce vstupů
Mám hromadu tlakových čidel, které bych chtěl připojit k procesoru, jenže nožiček je málo.
Tak jsem si myslel, že by mohlo existovat něco jako čítač naruby, tedy že ke každé nožičce připojím čidlo a z té poslední mi do procesoru poleze TTL, BCD, I2C, či jen napěťová úroveň podle toho, na které z ostatních nožiček je zrovna napětí (které čidlo je aktivní). Čidel může být aktivních samozřejmě více najednou.
http://www.teslakatalog.cz/io0/090.gif
Pokud potřebuješ víc než osm vstupů, můžeš to rozšířit téměř libovolně dalším TTL obvodem třeba čtyřvstupovým (7420) nebo třívstupovým (7410).
Všechny jsou TTL, takže to vyhovuje Tvému požadavku 5V.
PISO = Parallel In Serial Out
Nebo po I2C PCF8574.
EDIT: Koukam, ze vsichni okolo nabizeji multiplexery. Tazatel rika, ze chce napetove vstupy, ale porad by to mohly byt jen stavy ANO/NE. Hlavne kdyz sam rika, "jestli je cidlo zrovna aktivni nebo ne "
Takova 4067 nebo 4051 jsou taky dobre, ale k nim uz by se hodila nejaka adresace napr. po RS485. Obzvlast,pokud by tech vstupu bylo fakt hodne.
- weed_smoker
Polovinou jednoho portu se budou adresovat vstupy (0-15) a výstup toho multiplexeru jde na vstup AINx procesoru.Na diferenciální měření existuje MAC24 a MAC28 (vstupy dvojitý,výstup taky).Nevýhoda je,že obvody potřebujou krom 5V i 2x15V.