HOLICE 2015

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pepik9

#31 Příspěvek od pepik9 »

mi-ro

#32 Příspěvek od mi-ro »

Aha, tak tady mám značné mezery. Ani jsem netušil, že je něco takového. Dík za odkaz.
..to bude jen ňákej odpůrek
Artaban001

#33 Příspěvek od Artaban001 »

Vlastní výbojka má neomezenou životnost. Je to skleněná baňka tvořící závit, a je plněna podobnou směsí plynů a rtuti, jako zářivka. Chybí jakýkoliv elektrody. Luminofor je tam taky. Jednu část obepíná toroidní jádro z cívkou.* Část cívky je vinuta na skle pod feritovým jádrem. při zapnutí začne toroidní cívkou procházet proud, protože výboj není zapálen, klade vysokou impedanci, stejně, jako tlumivka. Na těch pár závitech na skle je vysoký potenciál elektrostatického pole, který kapacitně vybudí do ionizace plyn. Po ionizaci se vytvoří závit na krátko, který odebírá energii z magnetického pole toroidu a tím hoří uvnitř výboj*
Mezi hvězdičkami je moje domněnka, jak to funguje.. Koukal jsem se, že je tam nějak natočen drát i na tom skle, i když by tam být na první pohled nemusel. Veškerá životnost je danná elektronikou měniče. Papírových 100 tisíc hodin.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“