Zkušenosti s nákupy v LIDLu.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zamčeno
Zpráva
Autor
p32

#541 Příspěvek od p32 »

Ale prdlajs. Než se to začlo prodávat v Tuzexu, tak to dávno měli v Africe v každém krámku v každé rozvojové zemi. A tam vyslovovali JVC jako ďžívísí. To jen Češi si myslí, že v Tuzexu byly novinky. :lol:
Kvicala_r

#542 Příspěvek od Kvicala_r »

Nechtěl sem rozpoutat tak ohnivou diskuzi.. A o vracení nemůže být řeč, pokud to funuje, to by mě hanba musela fackovat.
EKKAR píše: Pokud se na zboží ta samá závada vyskytne 3x za sebou, máte při tom třetím výskytu nárok na odstoupení od koupě i když zboží bylo používaný - a můžete si vybrat, jestli si vezmete zpátky plnou částku kupní ceny, nebo novej kus identickýho zboží, u kterýho vám ale nepoběží plná 24 měsíční záruka - ta bude jen do konce záruky od data koupě původního kusu.

Pokud se něco nezměnilo za poslední 3 roky (nesleduju to), tak se pleteš. Tak mě školil nějaký zákazník, co měl dceru na studijích práv. Že to tak mnohdy deklarují je pravda, ale faktem je, že po výměně za nový kus automaticky 24M... Nejsem nadšenec, ale tak to vymysleli pantáti.
rnbw

#543 Příspěvek od rnbw »

Logicky by to malo byt rovnake ako ked zakaznikovi vratis peniaze a on si za ne kupi novy kus.
p32

#544 Příspěvek od p32 »

Ne, není to stejné. Pokračuje se dle zákona před 1.1.2014 ve zbytku záruky prodlouženou o prokazatelnou dobu v reklamaci.
Někdo s vědomostmi za 3 roky práva tomu asi moc nerozumí. Vše je dané datem 1.1.2014, kdy se vše minulé zrušilo (smlouvy předtím uzavřené ale pokračují) a naběhl nový občanský zákon. Tam si to přečtěte ať máte jasno.

to Kvicala_r: já jsem taky počítal s tím, že si to ponecháš. Jen jsem se ptal jestli víš o této možnosti, kdyby jsi nebyl spokojen.
Kvicala_r

#545 Příspěvek od Kvicala_r »

Aha, tak právě o té změně od 1.1.2014 jsme nevěděl - neměl sem potřebu to teď oprašovat. Nicméně to bylo tak 5 let zpátky a tehdy sem to fakt hledal a nabíhala nová záruka.

O možnosti to vrátit jsem nevěděl a je fakt, že někdy by se to mohlo hodit - napadá mě třeba odstín LED žárovek v jedné místnosti :wink:
p32

#546 Příspěvek od p32 »

Ne, ani tenkrát při dodání nového kusu za ten starý v reklamaci nenabíhala nová záruka. Stále platila stará smlouva a tudíž i stará záruční doba. Lidi si to hodně pletou s tím, že prodejce již měl už vrátit peníze, ale nabídl nový stejný kousek. V podstatě to pak bylo ukončení starého prodeje a začátek nového prodeje s novou záruční smlouvou. Každý to rád přijal, protože měl dojem, že má záruku zase delší o tu novou a prodejce byl rád, protože tím vlastně prodal další kousek ze skladu. I mě se to stalo, párkrát jsem si nechal vrátit peníze a šel si koupit nový kousek sám - kupodivu byl jako vše jiné už o třetinu levnější nebo jsem si vybral lepší. A někdy jsem to prostě potŕeboval, cena byla stejná či o něco větší, tak jsem přistoupil na nový kus za původní prachy přimo přes reklamaci.
Dnes si furt někdo plete standardní opotřebování co nelze opravit s tím, že to nejde vrátit. Pokud je ale vidět, že v záruce se normálním opotřebením např. té obuvi dosáhne takového stavu, že nelze opravit, tak se vrací penize. Zrovna u té obuvi, už jste nékdo opravoval podešev v záruce ? To je fakt levnější už nová bota. V zákoně bylo a je, pokud něco bylo normálně používáno a opotřebování je takové, že se to nevyplatí opravovat, tak se odstupuje od smlouvy a vrací se peníze. Samozřejmě mají na to těch 30 dnů v reklamaci, ale někteří to berou rozumně a vidí, že to stejně jinak nepůjde a vrátí je hned.
konosuke

#547 Příspěvek od konosuke »

Bastlíři, ja nevím...na bedně magiče JVC KD-X1 z Túzu stálo psáno Victor company of Japan, Ltd. myslím že byla tenkrát sestra americký RCA Victor (taky vydavatel značka LP desek, že jo)
tož ako ?
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
Jimmi2

#548 Příspěvek od Jimmi2 »

PavelFF píše:Slovo "džívísí" je terminus technicus z doby, kdy se tento výrobek začal prodávat v Tuzexu. Zavedli ho veksláci, taxikáři a podobná elita národa.
Ja, genau 8-)
Hill
Administrátor

#549 Příspěvek od Hill »

Když už zase odbočujeme od tématu, Konosuke: JVC neměla s RCA celkem nic společného, to jen, když v roce 1971 uvedla na trh první systém dvoukanálového záznamu diskrétní kvadrofonie CD-4, začala ho RCA v USA prodávat pod názvem Quadradisc.
Jinak JVC vznikla jako pobočka americké Victor Talking Machine Company (1927). Ale, protože vznikly třenice kvůli psu Nipperovi poslouchajícímu gramofon, mezi HMV a Victor, skončilo to tak, že HMV nesměla v japonsku toto logo používat (zůstal jen gramofonek bez psa), Victor představil vlastní logo.
Neví se, zda z preventivních důvodů, kdyby nějaký soudní spor advokáti zvrhli k opačnému rozhodnutí, nebo pro snahy změnit název státu k historickému Nippon, prodávala JVC část produkce v zámoří pod značkou NiViCo, což se osvědčilo a dělali to tak dalších 50 let. Který z důvodů byl hlavní, se asi nedovíme, pokud se nevyznáme v tom, ke které straně autor tvrzení patřil. A uznejte - je to pořád poněkud jiný svět a před 80 lety byl daleko odlišnější...
V letech 1953 až 2007 v JVC vlastnil většinu akcií Panasonic, pak se JVC spojila s Kennwood (dříve Trio Corp. of Japan) a Macušitu připravili o status majoritního akcionáře. Teď si říkají JVC Kenwood Holdings.

Proč to vlastně píšu: od doby, kdy jsem se dověděl, jak to bylo se "značkou" Nivico, čtu JVC jako Javiko. A těší mě, že takto ji čtou i někteří jiní, dokonce na ni slyší i v MediaMarktech v Německu. Asi je nám v Evropě tato výslovnost nějak bližší...

A teď šup zpátky do Lídlu.
konosuke

#550 Příspěvek od konosuke »

No jo, nebyla to zn. RCA Victor (fušoval do toho i Ampex a Motorola) americká 8-stopá kazeta syst.cartridge co obsahovala nekonečnou smyčku pásku šíře 6.3mm avšek neumožňuje rychloposuv, jenom play. Taky byla rozměrnějšínež naše známá audio CC, předurčená pro autopřehrávače - v Evropě se nerozšířila.
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
p32

#551 Příspěvek od p32 »

Ale byly to zlaté časy. Tady byla barevná TV od Tesly zvaná Rubín a v krámku muslima o rozloze 10 x 10 m byly BTV od 20 výrobců (originály USA, Japan, němci) a vzadu ve skladě měl toho víc než náš Tuzex. A rozuměl tomu taky víc než ty prodavačky v Tuzexu. :lol:
konosuke

#552 Příspěvek od konosuke »

kdepak je těm krámkům 10x10 m asi dneska konec...jo v objednávkovém Tuzexu v Ostravě-Přívoze poblíž hlavního nádru byly dvě baby za pultem a rozuměly tomu dost, i takovejm špekům jako PAL/Secam, konverze pásem VKV a nápěťová syntéza či tranzistory FET...rád jsem tam coby študák chodil očumovat (nejen ty prodavačky)
robo

#553 Příspěvek od robo »

Tak jsem si koupil sici stroj. Jen neco nechapu. Drive se prodaval sici stroj SilverCrest s upravenym desingnem. Ma mit 33 programu, podle produktoveho videa z youtube. Ja mam bilou klasiku ktera ma taky 33 programu. Kdyz se ale podivate na obrazek verze jedna -ten muj a na verzi dve- cerveny s upravenym desingnem tak me pripada ze ten cerveny ma vice sicich programu. Obecne si myslim ze ten co mam bude technicky stejny, drobne rozdily, led- zarovka k osvetleni prac. prostoru. Ale ty obrazky s druhy stehu me rikaji ze to stejny nebude. A pak ty produktova videa, obe hlasi 33 programu. Aby se v tom prase vyznalo. Nevite nekdo vice ? Diky.

Produktova videa.
Verze 1-ten muj
https://www.youtube.com/watch?v=YTxUJBwNfYg

Verze 2- upraveny dizajn
https://www.youtube.com/watch?v=2njjK10DRto
Přílohy
Verze1.jpg
(20.96 KiB) Staženo 45 x
Verze 2.jpg
(37.3 KiB) Staženo 60 x
EKKAR

#554 Příspěvek od EKKAR »

Programů mají oba dva stejně - 3 skupiny podle nastavení jakýhosi přepínače (to jsou ty 3 skupiny) po 11 druzích stehů označenejch písmenkama A až K (vačka řídící boční posun jehly? - znám z rumunský Nicoletty) - ale ten "červenej" tam má pod každým vyobrazeným stehem ještě "druhotnej" obrázek, platnej pravděpodobně pro dvojjehlu (2 samostatný jehly na společným nosiči). Tím by pak měl při 33 různejch "programech" možnost vytvářet 66 tvarů stehu. Druhá možnost je, že to ukazuje rozsah jak velkej může bejt jeden cyklus stehů v závislosti na nastavení dýlky posunu podavače pdo spodním stolkem stroje - horní obrázek ukazuje maximální krok, dolní minimální.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
robo

#555 Příspěvek od robo »

Diky za objasneni. Uz jsem uvazoval ze ho pujdu vratit, ac nerad a pockam si na ten dizajnovy skvost. Coz bych se taky nemusel dockat. Takze se vracet nic nebude. Ten klasicky se me libi vic. Sice barevny telo a tvar je pekny ale ty plastovy "pochromovany"leskly ovladaci prvky, to jek od kolotocu. Mlati to do oci. Kdyby to udelali z kovu, to by bylo jinaci.
Zamčeno

Zpět na „Nezařaditelné“