Ohnutí hranolu 25x25 do podkovy

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pdp7

#61 Příspěvek od pdp7 »

Podívej Danharde, jestli bude elektromagnet málo efektivní mi žíly netrhá, podstatný je aby to přerušovalo. Nebudu se dívat na nějaké stykače VVN mě stačí nákres toho jiskřiště od Tesly, nevím proč tvrdíš, že kulové elektrody jsou nesmyslné, nechceš mi tu tvrdit, že to mají být hroty že ne? :D
Zmenšit onu vzduchovou mezeru si lze, ale ne až tak, že jiskra opaluje onu slídovou izolaci na pólových nástavcích. Nějakou praxi už s tím bazmekem mám.
danhard

#62 Příspěvek od danhard »

Jenže ty to máš také celkem nesmyslně "zafokusované" tím zkosením.
To magnetické pole v mezeře nijak nezvětší, pouze se zmenší plocha kde mag. pole působí, jak se dostaneš s obloukem mimo, tak se pole zmenšuje a na oblouk to nepůsobí.
Jestli ti stačí nějaké nákresy od Tesly, tak to můžeš dělat stejně blbě jako on :)
Neříkám hroty, ale když o tom nechceš přemýšlet, tak už ti radit nebudu.
Obrázek
pdp7

#63 Příspěvek od pdp7 »

Nejsem blbej, velká hustota náboje se vyskytuje v místech s malým poloměrem zakřivení.

V tom zkosení konců "magnetu" máš pravdu, udělal jsem to blbě. :wink:
danhard

#64 Příspěvek od danhard »

Velká intenzita pole, náboji je to jedno, kde na povrchu vodivého předmětu sedí :)

Stačí udělat to jiskřiště ploché z drátu a využít jen horní kvadrant té koule - kruhu.
Pólové nástavce a izolace také ploché. Pólový nástavec se dá v konci vytvarovat na využívanou oblast, tím se dá lépe přizpůsobit k průřezu mag. nástavce, nebo omezit plochu mag. pole. :)
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“