Spinaní stejnosměrneho proudu.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
frpr666

#31 Příspěvek od frpr666 »

S tím polomostem jsem vedle. Je pravda, že spirála je odporová zátěž a nějaké převodní trafo by jen prodražilo celé zapojení a sežralo účinnost.
co tohle: SUM45N25
V(BR)DSS =250(V)
rDS(on) =0.058(Ω) at VGS = 10 V
ID(A) =45A
http://www.vishay.com/docs/72314/SUM45N25.pdf
Radim

#32 Příspěvek od Radim »

Máte pravdu, s tím vypínáním té zátěže 1800 watt obyčejným relátkem to byl spíš úlet. Neuvědomil jsem si, co tak těch skoro 10 ampér stejnosměrných udělá s kontakty.
FERYACT

#33 Příspěvek od FERYACT »

Kdysi jsem dělal v EJF Brno a ti vyráběli výkonové ss vypínače.Měly tři paralelní kontakty které se postupně vypínaly.Tehdy jsem si uvědomil co mi tloukli do hlavy ve škole:ss vypínač je bezproblémový tak do 10V.Dále už zhášecí komory,zhášecí magnety,opalovací růžky.
TubeGuru

#34 Příspěvek od TubeGuru »

Zdar, mnohdy (většinou) stačí použít jednoduchý zhášecí obvod tvořený sériovou kombinací RC připojenou paralelně ke spínači.
Olchor

#35 Příspěvek od Olchor »

Dražice ve svých solárních bojlerech 230V DC používají obyč AC stykače, 3 kontakty v sérii. Testoval jsem, fachčí to. Aktivní spínání pomocí IRFP460, stykač v sérii jako havarijní odpojení.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#36 Příspěvek od ZdenekHQ »

Olchor píše:Aktivní spínání pomocí IRFP460, stykač v sérii jako havarijní odpojení.

Tak mám pocit, že jsem před pár lety vymyslel vymyšlené, nebo někdo okopíroval mě. Ale ono to při logickém uvažování musí vést ke stejnému řešení.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
weed_smoker

#37 Příspěvek od weed_smoker »

Nejlepší jsou stykače z elektrickýho paleťáku,proudově snesou dost a na 12-48V vydržej taky pár let(když se s nima furt necvaká pod zátěží).Polovodič jako takovej nezaručuje vypnutej stav a zejména ne u indukční zátěže s komutátorem.Nejen při spínání vzniká v takovym motoru bordel,kterej může polovodič propálit (tím z něj udělá drát a motor pak jede namax až do vydojení baterky).I pokud je takovej motor regulovanej polovodičema,musí mít v přívodu mechanickej kontakt.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#38 Příspěvek od Lukas-Peca »

Dal bych do série pojistku, polovodič a přepínací kontakt relé. Provozní vypínání polovodičem, krátce po vypnutí vypnout i relé. Pokud by se polovodič prorazil a natáhl se oblouk, relé obvod o NC kontakt zkratuje a přepálí se pojistka, která to spolehlivě vypne.
heldybeldy

#39 Příspěvek od heldybeldy »

Ja sa priklanam k nazoru TubeGuru, ze uplne postacuje vhodny RC clen paralelne ku kontaktom.
Dalej je mozne vyskratovat spiralu nejakym IGBT tranzistorom.
Inak pipajat solary rovno na spiralu je celkom na prd, bez regulacie "maxima" to neda ani polovicu z mozneho vykonu...
Sebestačnosť = sloboda...
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#40 Příspěvek od PeteBurns »

heldybeldy, na to si ako prisiel? :) Ak to spravne navzajom prisposobi, dostane ukazkove maximum bez akejkolvek regulacie ;)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#41 Příspěvek od forbidden »

Řeším teď podobnej problém. Mám tu relé se spínacím kontaktem 250 VAC/25 A, akorát samozřejmě jen 24 VDC. Relé odpadne do 10 ms, pokud by se po tu dobu nabíjel kondík, oblouk by nevznikl. Problém je samozřejmě s velikostí kondíku a odporu. 10 ms je hodně dlouhá doba na rozumnou velikost kondíku při relativně velkým nabíjecím proudu. Proto mě zajímá, jestli má někdo praktický zkušenosti s návrhem toho RC členu?
heldybeldy

#42 Příspěvek od heldybeldy »

To:PeteBurns
To by si mohol mat pravdu, pri konstantnych podmienkach. Akonahle sa bude menit osvit, pripadne teplota panelov, "spravne" nastavenie bude potrebovat inu hodnotu zataze, inak to bude neprisposobene. Ponely su zrojom konst. prudu(s napetovim omedzenim) . R sa voli na max vykon, aby nezhorel. ak bude osvit polovicny oproti maximu, vykon spadne na stvrtinu.
P=I*I*R a nie na polovicu, ako by sme mozno ocakavali...
heldybeldy

#43 Příspěvek od heldybeldy »

Atlan píše:Neviem v praci rozpiname dc motory niekedy na nich bolo 170V a stykac to normalne zvlada, sice rozpaja dva kontakty naraz z principu jeho funkcie

...to preto, ze na motore v okamziku rozpojenia je elektromotoricke napatie Um, ktrore je blizke napajaciemu, na kontaktoch je len rozdiel a obluk sa nezapali...
...pri tejto prilezitosti ma napadlo prevratne riesenie, a to pripojit k zatazi kondik vhodnej velkosti, taky aby pri rozpojeni kontaktov spinaca napatie na zatazi klesalo len pozvolne,tak aby sa nestihol zapalit obluk. Spinanie by bolo tiez bezproblemove, lebo solary su zdrojom konst. prudu a viac nedaju, takze k vyiskrovaniu kontaktov by nemalo dochadzat...
Sendyx

#44 Příspěvek od Sendyx »

Nezapomeň před sepnutím ten kondík pro změnu odpojit :wink: .
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
heldybeldy

#45 Příspěvek od heldybeldy »

...Spinanie by bolo tiez bezproblemove, lebo solary su zdrojom konst. prudu a viac nedaju, takze k vyiskrovaniu kontaktov by nemalo ...[/b]
Odpovědět

Zpět na „Poradna“