Jak rozebrat kávomlýnek Krups GVX 242

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

Jak rozebrat kávomlýnek Krups GVX 242

#1 Příspěvek od cirus »

Potřebuji rozebrat tento kávomlýnek Krups GVX 242 protože mi odešel vypínač (asi nějaké perko, protože se uvolnil a zasekává se).
Koukám na to jako puk a nikde jsem nenašel něco, co by rozebrání umožnilo.
Nevíte někdo jak na to?
https://i.cdn.nrholding.net/5340316/450/450/
Díky za každou radu
Přílohy
450.jpg
(4.19 KiB) Staženo 302 x
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Vytáhni nádobku a víko, vycvakni boční knoflík na nastavování hrubosti (jsou tam 3 západky) a polož ten mlýnek hore nohama na stůl (aby stál na průhledné násypce) - zespodu by měla být vidět mezera mezi černým krytem (bočnice a zadek) a zbytkem mlýnku. Pokud teď budeš zlehka tlačit kryt dolů a strkat plochý šroubovák do širších mezer mezi krytem a zbytkem přístroje (jsou v nich západky - celkem 4), tak celý kryt sjede dolů a ty ho můžeš sundat. Občas zároveň s černým krytem povolí i přední panel (s plechem), ale ten můžeš prozatím nechat na mlýnku. Po sundání černého krytu vyndáš bokem (pomocí plochého šroubováku) knoflík časovače a sundáš přední panel - pak už máš před sebou elektroniku.

Nejspíš máš zlomené tlačítko - hledej objednávací číslo SS-192851 - mají ho třeba tady nebo tady.
cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#3 Příspěvek od cirus »

Díky za radu.
Jediné co jsem sundal byl ten přední knoflík (časovač). Ten šel prostě vytáhnout. Ten boční (pro hrubost mletí) mi nešel nijak vytáhnout. Jak to myslíš "vycvaknout" ?
Na obrázku náhradního dílu vidím po straně 3 zobáčky. Tam se to musí nějak odtáhnout -třeba šroubovákem?
ohryzek36

#4 Příspěvek od ohryzek36 »

Tak nějak - ty zobáky můžeš vidět tady, tady nebo tady - zkus použít nějaký užší šroubovák nebo něco takového.
cirus
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#5 Příspěvek od cirus »

Tak jsem to dnes konečně rozebral a něco tak pitomýho jsem dlouho neviděl!
Nejprve jsem musel v mezeře malé asi 0,3mm odehnout ty 3 zobáčky na tom bočním knoflíku. Musejí se odehnout všechny tři najednou, nebo je hrubou silou ohnout trvale s rizikem, že je ulomíte a knoflíka tam pak nebude držet. Je to plast. (Proto asi nabízí ten servis oba díly najednou - mají s tou závadou zkušenost). Pozor je tam ještě perko a plastový váleček co zapadá do rohatky v knoflíku. Ty vyskočí a pak jsem je hledal 1/2 hod. po podlaze.
Pak jsem šel na to vysunutí pláště. Zespoda (vlastně musíte otočit mlýnek vzhůru nohama) je to úplně natěsno a jsou tam 4 západky-zobáčky co zapadají do lůžek v plášti. Zase se ty zobáčky musí vysunout ze všech 4 lůžek najednou. V obou případech jsem si pomohl slabými ocelovými planžetami = šroubovákem odenout plášť v místě západky a po vysunutí z lůžka jsem tam strčil planžetu. Pak postupně na všech 4 místech. Nijak lehce ten plášť nešel dolů a musel jsem použít šroubovák jako páčidlo. Západky(zobáčky) jsem raději ubrousil, kdybych mlýnek ještě někdy rozebíral (abych se znova netrápil) a plášť jsem zajistil dvěma vruty zespoda mimo umístění nádobky.
Abych se dostal k tomu vypínači, musel jsem ještě odštoubovat 2 šroubky a vysunout další 2 zobáčky (snadno).
A opravdu bylo to tlačítko vypínače u upevnění šroubkem ulomené. U šroubku je 1mm silný plast co má sloužit jako perko pohybu tlačítka vypínače zpět (!). Dá se sehnat za 65 Kč +poštovné, ale než bych čekal na doručení, tak jsem to slepil lepidlem na PVC a z obou stran lomu jsem přilepil takovou malou dlahu z 0,4mm pružného plastu. Naštěstí tam je místo.
To tlačítko vypínače trpí, protože mlýnek má poslední min. polohu časovače mletí pro 2 porce, takže když chcete namlýt jen jednu porci, tak musíte mlýnek tlačítkem nejen zapnout, ale i vypnout dřív, než by vypnul automaticky.
Takže to vidím tak, že konstruktér udělal několik zbytečných chyb, které kazí dojem z docela dobrého mlýnku (i když také jeho cena cca 1500Kč je přepísklá=chyba).
No hlavně že si budu moct zítra ráno udělat presso tak jak jsem zvyklý (z vlasnoručně upražené čerstvé a čerstvě umleté výběrové kávy). :)
Ještě jednou díky ohryzek36 - sám bych na to nepřišel :potlesk:
AntoninKO

#6 Příspěvek od AntoninKO »

taky jsem to rozebíral, taky jsem nadával, jsou tam dole čtyři packy, použil jsem plíšky a pracovní nožík, čudlík hrubosti mletí je třeba sundat mírným násilí také, pak je na packách i předný panýlek. Vadu u mého mlýnku - mlel krátce, kontrolka modrá zhasínala, myslel jsem prve, že je něco v mlýnici, špína, něco lepivého, ale kdepak. Vadný byl kondenzátor 470nF/275V (velký žlutý hranatý), který používají jako srážecí "odpor" na síťovém napětí před usměrňovacími diodami ve zdroji stejnosměrného napětí pro obvody řízení mlýnku. Stojí 15 Kč - nový mlýnek 1500 Kč... :D
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“