Navinutí tlumivky do svářečky.
Moderátor: Moderátoři
Navinutí tlumivky do svářečky.
re
Radix píše:Na usměrnění svářecího proudu potřebuješ tlumivku, která je přibližně tak velká, jako svářecí trafo.
Podívej se na upload, pod mým nickem tam je návod na usměrňovač, je tam i několik údajů o tlumivce, včetně velikosti vzduchové mezery.
No ale je tady i návod s tlumivkou 4x4 150 závitů z drátu 1-1.5 mm.Myslel jsem že to udělám podle toho.
re
jano2 píše:Je pravda čo piše Radix,ale jednoduche a velmi sa mi to osvečilo je, http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=10912
Jo ten plánek tam ,to je přesně to co chci ubastlit.
Re: re
xxxe píše:jano2 píše:Je pravda čo piše Radix,ale jednoduche a velmi sa mi to osvečilo je, http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=10912
Jo ten plánek tam ,to je přesně to co chci ubastlit.
Sprav si to, zavity navynúť na stredný stĺpik jadra E a potom preložiť cez
všetky tri stĺpiky pertinax hrúbky asi 0.5mm, doložiť časť I na pretinax a
stiahnuť. S takto usmernenou zváračkou /usmrňovač s alternatorových diód/ som zváral asi tri roky ako živnostník profesionálne. Bazické elektródy.
-
MirekD
Pokud se někdo snaží takto usměrnit napětí již hotového transformátoru, bývá největší problém právě to výstupní napětí. To trafo mívá napětí dost nízké, k tomu úbytky na diodách...
U trafa s napětím 75V měl popsaný obvod prokazatelně příznivý vliv, s EB121 se dalo celkem dobře pracovat. U trafa s 40V byl výsledek žalostný, lépe to vařilo na stř. proud.
Můj názor je ten, že pokud dává trafo víc než asi 60V, má smysl se pokusit tam ten usměrňovač doplnit, třeba i s tou malou tlumivkou.
U traf s malým napětím to je ztráta času.
- heldybeldy
Tomuto poklesu napětí může při proudu desítek ampér těžko zabránit miniaturní tlumivka s kondenzátorem.
Kdo tomu nevěří, může si udělat zkoušku svářením neobalenou, holou elektrodou. Pro vyzkoušení stačí upnout do kleští i větší hřebík (klinec).
I s takovou elektrodou musí jít při dobře vyhlazeném proudu slušně svářet.
Pokud oblouk prská, kov stříká, bylo vaše vynaložené úsilí na ss svářečku zcela marné.
Lepší výsledky dosáhnete se střídavým proudem a příslušnou elektrodou.
Někdo ovšem rád pokusničí, pak se mu bude hodit zaklínací formule z jednoho staršího filmu:
Jamalalicha, i paprťála, chánua, chánua, e chánua, e chánu, džalala, džalala-a, a paprťála. … patláma, patláma, patláma a žbrluch!
Tak patlejte!
- heldybeldy