radiator - rucni ventil s el. termostatickou hlavic
Moderátor: Moderátoři
radiator - rucni ventil s el. termostatickou hlavic
Diky
P. S.: Pokud to jde, spíš bych udělal regulaci sání kotle, byl by z toho mnohem menší rachot. To si chci udělat já. Do měřený cimry hodím termistor a u kotle bude zbytek. Rozšířím to o spínání oběhovýho čerpadla, páč stávající mechanickej termostat na trubce má šílenou hysterezi.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
-
petrfilipi
No a pak samozřejmě musíš myslet na to, že budeš mít ve všech místrnostech teplo, ventily se zavřou a kotel pojede. A teplota bude stoupat a stoupat. Takže je dobré osadit takovýmto automatickým ventilem jen některé radiátory a zbytek mít na ručně (a aspoň pootevřeno).
Jinak pohony přo řízení dělá třeba firmy Belimo (http://www.belimo.cz/store/lm230a-s_cz_v1_2.pdf), na Aukru se prodávají, ale:
1. Je to takové průmyslové provedení, na ventil k radiátoru bych si to dal tak možná do chlíva. Prostě to nevypadá moc hezky.
2. Mají mechanický rozsah okolo 90°.
No a pak jsou i jiné servopohony, viz třeba tady: http://aukro.cz/listing/listing.php?str ... ope=closed
Petr Filipi
Pokud jsi v podnájmu, asi do toho nesmíš zasahovat. Taky mne napadlo, jestli by se termostatický ventil nedal zmermomocnit aby otáčel hřídelí ze které se sundá ruční točítko. Ale tudy cesta asi nepovede. Zkus se kouknout třeba na firmu Komextherm. Ale cena je asi poněkud jinde než by ti bylo příjemné.martin85 píše:.. Je to cele podnajem na vesnici - v topeni se necheme hrabat. ..
Co se týká problému s uhelným kotlem, když se zavřou radiátory, nevím, máme plynový kotel a ten si s tím poradí. Pamatuji si zoufalou sousedku s uhelným kotlem, když byl výpadek proudu a oběhové čerpadlo se přestalo točit.
BTW: Jaké ventily tam máš teď? Otáčí se v úhlu 90° nebo musíš otáčet víckrát kolem dokola (já mám u radiátorů 90°)?
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill
- Přílohy
-
kohout-radiatorovy-primy-ve-4522a-dn15-1-2-original.jpg- (11.87 KiB) Staženo 109 x
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Nedávno jsem v rádiu poslouchal pořad o pronájmu a zákonech, a nájemník si dneska může dělat (téměř) co se mu zlíbí.Yarda1 píše:Pokud jsi v podnájmu, asi do toho nesmíš zasahovat.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)