Motor z pračky Tatramat, ako pripojit

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
hicil

Motor z pračky Tatramat, ako pripojit

#1 Příspěvek od hicil »

Mám jednofázový asynchrónny motor zo staršej práčky Tatramat,typ motora je DPC 112-2/18.Potrebujem zistiť ako sú pripojené vinutia na kontaktoch na konektore (je tam 6 kontaktov - 2x3).Zatiaľ som zistil že motor má po dve pracovné a rozbehové vinutia-pre každú rýchlosť jedna dvojica ale neviem presne na ktorých kontaktoch je ktorá. Merák ukazuje, že pracovné a rozbehové vinutia majú vyvedené svoje konce a spoločné stredy.Jedno vinutie z každej dvojice má menší odpor-to by mali byť pracovné vinutia-na 90% :?: ale potreboval by som to zistiť presne, lebo hlavný istič na dome je prístupný len pomocou dlhého rebríka a cvičiť spartakiádu po každom neúspešnom pokuse sa mi nechce. :D
Pelekt

#2 Příspěvek od Pelekt »

Při pohledu na konektor motoru zepředu(výlisky jsou nahoře)
mezi dva prostřední C a mezi dva pravé C podle typu motoru,
levý horní a podle směru otáčení jeden z prostředních 230V jsou jedny otáčky , levý spodní a jeden z pravých konektorů jsou druhé
pepper

#3 Příspěvek od pepper »

Mám schema Tatramat 245.1 (245.3),
ale piny motorového konektoru tam nejsou popsané.
Není tam ani hodnota kondenzátoru pomocné fáze.
Podle mého názoru obě vinutí pro praní by měla mít shodný odpor,
protože jejich záměnou se mění směr otáčení.
Jen u vinutí pro odstřeďování se dá čekat nesymetrie.

pepper
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Nezakládej kvůli jednomu motoru víc, než jedno vlákno, prosím.
Napřed sis měl přečíst pravidla:

http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... opic&t=684

(další dvě vlákna jsem smazal)
11:50 - smazal jsem další, ty to snad nečteš!
21:10 - smazal jsem další.
Jazvec

#5 Příspěvek od Jazvec »

Dobry den,

Mam podobny problem, t.j. rad by som spojazdnil motor zo starej pracky. Typ pracky neviem, stitok na motore chyba, jedine co viem je, ze je to Tatramat a na motore je vyrazene oznacenie (modelu?) T540. Uvedenu schemu zapojenia som nasiel na webe, ale neviem ci sa to tyka tohoto ci ineho motora. Myslite, ze by to mohlo fungovat?

Vdaka,
J.
Přílohy
zapojenie-jednofazovych-motorov-z-pracky-(miniROMO-Tatramat).pdf
(29.1 KiB) Staženo 3851 x
motor.JPG
(282.52 KiB) Staženo 1449 x
keemo

#6 Příspěvek od keemo »

Hladat hladat a zase hladat...uz sa tu tieto motory x-krat riesili...
Petrus2

#7 Příspěvek od Petrus2 »

Jedno řešení bylo kdysi publikováno v Udělej/Urob si sám jako pohoná jednotka domácího soustruhu. Číslo ani rok si nevybavím, snad to někdo bude vědět nebo to sám najdeš.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

To číslo mám doma, je to svazek 67 z roku 1988. Když se Jazvec regne, aby byl komunikačně dostižitelný, můžu mu ten sken poslat - dokonce jsem ho snad i věšel na upload, takže by to mělo být k nalezení i tady na bastlírně. Stručně ústně:
při pohledu na konektor, aby profilová drážka byla nahoře je úplně vlevo nad sebou vývod 1 a 5, jsou černým drátem - to je tepelná ochrana motoru. Postupně směrem vpravo je v horní řadě vývod žlutým drátem (pozice 2) - to je společný vývod vinutí pro praní (375 otáček/min), dále doprava (pozice 3) je vývod bílým drátem - to je pomocná fáze rychlochodu pro ždímání a na kraji vpravo (pozice 4) je světlešedý drát - to je vývod pro jednu fázi = směr pomalých otáček. V dolní řadě je druhý odleva (pozice 6) modrozelený drát - to je společný vývod hlavní a pomocné fáze pro rychlochod, na pozici 7 (třetí odleva dole) je tmavošedý - to je druhý konec hlavní fáze rychlochodu a konečně poslední vpravo dole (pozice 8 ) je červený drát - to je vývod fáze pro druhý směr otáčení pomalými otáčkami. Kompletní zapojení i s místy, kam patří rozběhové kondíky, pošlu mailem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Petrus2

#9 Příspěvek od Petrus2 »

Díky za upřesnění, co si budem povídat, hlava mapa.
wsm

#10 Příspěvek od wsm »

Ahoj všem, připojím se s dovolením do tohoto vlákna. Poraďte prosím,potřebuji zapojit tento motor z pračky na 310otáček,motor je italské výroby a má pět kolíků, změřil jsem odpory a opsal štítek.
Přílohy
motor.jpg
(102.36 KiB) Staženo 395 x
petr1991

#11 Příspěvek od petr1991 »

Zdravim, jaky by tento motor mal mat podla vas silu pri zapojeni 480 ot/min; je podla vas normalne ze ho ubrzdim ruku (+ handru, aby mi neshorla ruka)?
Pri zapojeni na 2840 ot/min to ma vecsi silu, ubrzdim to, ale je to pomerne silnejsi.
Zapojil sem to podla vyse uvedeneho PDF-ka (8-vyvodovy, vyvody presne nezodpovedali mojemu ale ohmicke hodnoty byly rovnake, iba vyvody byly rozhadzane, tak sem to zapojil podla teho) ale pouzil sem rozbehovy kondenzator len 8uF. Ma to na to vplyv?
A este mam otazku - ty 2 dalsi vyvody sou tepelni cidlo? Jake?
bastliar

#12 Příspěvek od bastliar »

Nemám ku tatramatkovému motoru origo rozbehový kondík, našiel som však rozbehový 20 mikro 400 voltov, podobný tomu na odkaze. Netuším od čoho konkrétne je.
:arrow: http://avelmak.sk/index.php?lm=172&pg=det&article=22047
Potrebujem využiť len nižšie otáčky :?: Je použitelný :?: Pýtam sa skôr, než ho pripojím, keby niečo.
Ďakujem.
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Kapacita kondíku určuje proud pomocnou fází - čím větší kapacita, tím menší kapacitance a tedy vyšší proud - takže pozor, je tam tuším maximum 16uF - nerad bych kecal, ale těch 20uF už si myslím že je moc. Minitatramatky mají tuším dva kondíky 4uF paralelně, to pdfko říká něco o 12uF kondících...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
bastliar

#14 Příspěvek od bastliar »

Zohnal som osmičku, ktorou sa motor točí niekoľko otáčok za sekundu, čo je ale zaujimavé, že sa točí do oboch strán ( podľa toho ako ho roztočím ) zapojenie z tretej sekcie.
:arrow: http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... t__990.pdf
:?: prečo je prvá sekcia zapojená tak ako je :?:
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“