umístění vypínačů dle logiky aby to vyhovovalo
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
umístění vypínačů dle logiky aby to vyhovovalo
Možná to znáte když musíte přes celou místnost na druhou stranu aby se dal zhasnout vypínač než můžete pokračovat v cestě přes chodbu, dvůr , nebo po zapnutí dalšího světla se rukou vrátit přes 80cm zeď zhasnout to předešlé světlo z chodby. (a to nemluvím že přitom budete mít pod nohama ještě schod)
Říkám si že bude možná lepší mít vypínač od chodby v kuchyni, než jej mít v chodbě. Na druhé straně chodby bude u vchodových dveří pochopitelně druhý schodišťák. Mě jde o to abych nemusel z chodby otevřít dveře do kuchyně tam rozsvítit a potom šáhnout zpět do chodby zhasnout.
Taky se zamýšlím o umístění 2 vypínačů na jednom místě nad sebou nebo vedle sebe ? Bude to nejmíň na 3 místech a chci to mít všade stejně řešené, minimálně jeden z nich bude dvojvypínač, takže tam budou muset být opravdu dva. (nehledě na to že na jednom místě bude schodišťák a ten se jako dvojvypínač nedělá)
Dám tam dvě samostatné krabice, nechci být limitován použitím drahých vypínačů do drahých dvojitých rámečků. Ale te´d jestli nad sebe nebo vedne sebe.
a ještě jeden dotaz, mohu umístit zásuvku cca 30cm pod strop. V těch místech bude zavěšená TV, a tahat k ní prodlužku stopem se mi nezdá profesionální a tahat jej zespodu od zásuvek tak bude překážet.
Pokud chceš nějaké vypínače umývat (ať už v kuchyni nebo v chodbě), měly by mít tomu odpovídající krytí...v kuchyni, než jej mýt v chodbě...
http://www.moje-elektro.cz/bile-provede ... 89-b1.html
Když byl naposledy u mně tak na to přišla řeč a prohlásil, že dnes by to udělal všechno mnohem jednodušeji s infrapasivními čidly na svítidlech na chodbách a na schodištích. A má asi pravdu.
- monterjirka
Zásuvka pod stropem např. pro TV nebo kameru by měla být naprosto v pohodě.
A pokud jde o vypínače, dnes je to "o penězích", když je někdo chce investovat, běžně se dají koupit a nasadit bezdrátové technologie, takže klidně 1 vypínač u jedněch dveří, druhý u druhých a třetí na boku křesla, ve kterém "usínám"...
A nebo jít ještě o level výš a nasadit TECO/Foxtrot... A když nejsem doma, můžu si přes tablet doma rozsvítit, aby to vypadalo, že doma jsem...
MiraSt píše:Soemtron píše:Dvojitý schodišťák se dělá. Označení řazení 5B.
l
Pouze u starého a výběhového provedení >klasik<. správné značení je 6+6.
Ale houby, minulej týden jsem montoval ABB Time 6+6 3559-A52345. Dělají na to hmatníky snad ve všech řadách.
to jirkati: Jak udělal tu změnu podsvícení na obsazeným WC?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- radioelectrum