Lion 18650 propojovací kostky
Moderátor: Moderátoři
Olchor píše:Modeláři mají rychlonabíječky lionek, nabíjení proudem desítky A. Balancér není součástí baterie, ale nabíječky, takže baterka musí mít jednotlivé články vyvedeny. Není přece problém navrhnout paralelní stabilizátor na 4,1V, třeba s posílenou TL431. Jiný problém je hlídání vybití.
Modelářský nabíječky s balancérem mám dokonce 2 ks, ale ani jedna nezvládá víc než 6 článků a potřebnej proud. Mám sice ještě nabíječku TEMA SCD300 která umí nabíjet až 50V/30A ale ta nemá balancér.
Jaká je vlastně teorie balancování? Dosud jsem si myslel, že balancér je "sloupek" fetů (nebo jiných trandů) paralelně zapojenej k baterii, vždy jeden fet k jednomu patru.
Pokud je některý patro už příliš nabitý, pootevře se fet zapojený paralelně s příliš nabitým článkem a nabíjecí proud začne téct a vypalovat se na fetu (případně na odporu v sérii s fetem). Jenže problém balancéru je jeho zatížitelnost, dejme tomu jsou fety 50W. Takže skrz fet může týct tak kolem 10A aby se neupekl. Nojo, ale já bych chtěl nabíjet třeba 25A. Jenže to mi balancér neubalancuje.
Nebo se to balancování provádí zcela jinak? Víte o tom někdo více?
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- czatlantis
Osobně si myslím, že pájení je snad i lepší než bodování - co jsem viděl některé bodované spoje, tak tam musel být přechovej odpor jako kráva a mechanická odolnost taky nic moc. U toho pájeného spoje je mechanická odolnost naprosto výborná - když jsme to zkoušel utrhnout, tak se mi přeškubnul ten niklový pásek, ale spoj držel.
A říkám - používám to už pěkně dlouho, jak pro Ni-XX tak pro Liion a nikdy nebyl žádnej problém. Ale chce se to fakt naučit ten postup, aby se moc neprohřála baterka. Jako dělat to s trafopájkou, používat jen kalafunu a 5 minut to tam zahřívat, tak to se samozřejmě může pak baterka rovnou vyhodit.
Celeron píše:Jenže problém balancéru je jeho zatížitelnost, dejme tomu jsou fety 50W. Takže skrz fet může týct tak kolem 10A aby se neupekl. Nojo, ale já bych chtěl nabíjet třeba 25A. Jenže to mi balancér neubalancuje.
Nebo se to balancování provádí zcela jinak? Víte o tom někdo více?
Díky
Nabíjet si to klidně můžeš těma 25A, ikdyž bude mít balancer výkon jen těch 10A třeba. Však přece v normálním provozu se ti nikdy nestane, že by ta jedna baterka byla 100%nabitá a druhá měla 2%. I při 25A nabíjení by ti měl stačit balancer co má třeba 1A, protože ten už jen doladí ty drobný neshody ke konci nabíjení. Ve spotřebaní elektronice často ani balancer NENÍ a ty packy fungujou úplně v klidu. A když už tam balancer je, tak má třeba proudovou zatížitelnost 50mA a podobně - naprosto to stačí.
czatlantis píše:Nabíjet si to klidně můžeš těma 25A, ikdyž bude mít balancer výkon jen těch 10A třeba. Však přece v normálním provozu se ti nikdy nestane, že by ta jedna baterka byla 100%nabitá a druhá měla 2%. I při 25A nabíjení by ti měl stačit balancer co má třeba 1A, protože ten už jen doladí ty drobný neshody ke konci nabíjení. Ve spotřebaní elektronice často ani balancer NENÍ a ty packy fungujou úplně v klidu. A když už tam balancer je, tak má třeba proudovou zatížitelnost 50mA a podobně - naprosto to stačí.
Já se obávám, že nemáš úplně pravdu. Podívej se na test balancérů na web MZ Pečky. V podstatě z něho plyne, že pokud balancér nedokáže vypálit alespoň 1/3 nabíjecího proudu, tak přebitý baterky se vesele přebíjejí dál. S tím, jak se dokáže za provozu rozhodit Lionka nemám žádnou zkušenost. Ale vím, co dokážou LiPolky. Jedna z těch balancovaných nabíječek co mám, má "příčný proud" jen 300 mA a pokud nabíjím víc než 2A tak se prostě balancérem LiPol 4S1P nesrovnají. Při proudech do 1,5A jo.
To víš, že bych tam dal radši 7 ks BD244 na malým křidýlku než nějaký topení. Ale obávám se, že to nebude stačit. Ono je to o něčem jiným, pokud se řeší baterka za cca 500 než baterka za 20000.
Používá při nabíjení baterie 4 článků LFP20AH ve čtyřkolce
- Přílohy
-
Obrázek (6).jpg- (268.81 KiB) Staženo 311 x
Horší ale bude hlídání podbití, které může být pro baterku fatal.
- feliz_navidad
TIP 147 je darlington
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... IP147.html
Nakonec i Celeron píše že to nejdříve zkusí ubastlit,
já se nato taky chystám v nejbližším volném víkendu.
Konečné nabíjecí napětí se tolik neliší, v podstatě podle toho, který zdroj dat si vyberu, neměl bych překročit 4,2 (4,15) V na článek, teď záleží na katalogovém listu použité baterie (výrobce).
Důležité bude obvod vyzkoušet.
Taky jsem dělal pájecí vodičkou a mikropájkou.
Prostě ta baterka dostane po koulích.
Potřebný bodovací čas je nějakých 300ms a méně.
Dobře zabodované spoje dobrou technikou žádné přechodové odpory nemají a spoje jsou velice kvalitní.
Ten balancer je třeba. Já měl bez něj po vybíjení rovnoměrně nabitých článků na jedné 1,5V a na dalších třech 2,5 až 3,3V. Při nabíjení (14,4V/4=3,6článek) zase na jednom 4,3V na dvou kolem 3,8V a jeden dosáhl stěží 2.7V. Tak jsem je odložil. Bez balanceru je nelze prostě provozovat.
Pojem balancer si já osobně vysvětluju jako hlídač nabíjení i vybíjení prostě hlídač napětí). Je spousta schémat pod tímto pojmem a né vždy založených jen na tranzistorech.
U ultrakondů např. stačí hlídat jen přebíjení, tak se balancer dá udělat i jako odporový dělič z odporů. Nebo zenerky čí svítivé diody. Jak je prostě jeden víc nabit jak ostatní začne se vybíjet. Tím dochází ke srovnání napětí na všech ultrakondenzátorech.
A balancer zde uvedený z PE hlídá taky aby se články nevybily pod 2,5V ???
Jak to chcete řešit s modelářskou nabíječkou??
http://www.zajic.cz/omezovac/omezovac.htm
http://lithium-balancer.blogspot.cz/201 ... ancer.html
https://sites.google.com/site/airsoftba ... ck-20a-33a
http://ev-power.com.au/webstore/index.p ... odule.html
1- Články musí být ze stejného balení, stejné výrobní šarže a data, tedy s téměř totožnými parametry. Takové lze koupit jen u velkoobchodníka co má k dispozici velká balení.
2- Na Lion 7S 22P se nedá koupit nabíječ přímo na 230V s balancérem, který by měl požadované parametry.
3- Balancování při nabíjení musí být příčným proudem cca 1/5 nabíjecího proudu. Pokud je třístupňová nabíječka, balancování se uplatňuje až ve druhé a třetí fázi, kdy je již nabíjecí proud několikanásobně nižší než v první fázi. Navíc u baterie s články ze stejné šarže nemohou při vybíjení celé baterie příliš kolísat napětí jednotlivých článků, pokud nejsou vyloženě vadný.
4- při vybíjení stačí hlídat minimální dovolený napětí na všech "patrech" baterie a pokud některý zahlásí alarm, celou baterii odpojit.