zaschlý elektrolyt z li-on aku
Moderátor: Moderátoři
zaschlý elektrolyt z li-on aku
neví někdo, čím rozpustit zaschlý elektrolyt z li-on aku ?
Koupil jsem od "uječenýho pacholka z TV" čtečku knih, stejnou značku jako před lety, ale s podsvitem, měl jsem pocit, že si polepším. Jenže jak je zvykem, čím dál hůř.Čtečka má tak tmavej podklad, že bez přímého slunečního světla musí být zapnutý podsvícení, jinak je text nečitelnej.
Kontrast je bída skoro z toho šilhám a tisíce načtenejch stran na jedno nabití je sci-fi, se zapnutým podsvitem je výdrž pár hodin.Po dvou měsících porucha, čtečka začala cyklicky nabíhat a vypínat, takže oprava - výměna akumulátoru.
Za další měsíc stejná závada, oprava - přeinstalován software.
Deset dní po vrácení z opravy mi kočka převrhla sklenici vody na čtečku, takže jsem byl nucen čtečku otevřít a vysušit.
Při kontrole DPS jsem ale našel původce závady, již zaschlý elektrolyt z původního akumulátoru, kterým se v servisu nikdo nezabýval - prodejce tvrdí, že na tento výrobek má zajištěn nejlepší možný servis.
Protože těžko budu reklamovat, když už jsem tam musel vlízt, chtěl bych vědět čím je možný ten sajrajt vyčistit, je možný, že součástky sundám a dám nový, ale DPS stejně musím vyčistit, máte někdo zkušenost čím ?
Dík.
Vyčisti to isopropylem. Na prodejce toto opravdu nehodíš.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Za necelých 15 let praxe v oboru oprav přenosných zařízení jsem tyhle případy potkal snad už v tisíci případech. Vypadá to vždy stejně. A nějaké sušení je vždy nedostatečné, ba často i kontraproduktivní- pokud se mě zařízení dostalo na stůl ve chvíli, kdy v něm ještě stála voda, tak jsem jej většinou opravil. Pokud se to někdo přede mnou snažil sušit, tak už dost čsto ne.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Proto se doporučuje izopropyl, bezvodý syntetický líh a nebo velejemný konzumní. Toho posledního je ale na jiný než interní použití věčná škoda.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
televizu nechám vyschnout, zapnu a jede. ( v místě repráku se sprchou trochu vyhýbám )
Funguje to úplně se vším, počínaje dálkovými ovladači, počítači až po televize, když je to něco menšího, vymáchám to potom v lavoru s vlažnou vodou.
TubeGuru- on je ale taky trochu rozdíl v technologii, nemůžeš porovnávat to, co se opravovalo před lety (já začínal před 20 lety, ještě taky nějaké lampové telky) s tím, co potkáš v přenosném zařízení dnes- pasívní součástky mají rozměry už ne v milimetrech, ale ve stovkách mikrometrů, DPS, která měla dřív max. dvě strany, má dnes i osm mezivrstev, dřív byla u IO rozteč 1/10", dnes není problém mít na BGA kuličky u průměru 0,2mm. A takhle bych mohl pokračovat dál. Takže to co dřív elektronika vydržela (třeba při tom čištění), to nemůžeš v případě dnešní miniaturizace očekávat (už jen z technologických důvodů).