Jaký výkon přenesou EE ferity v pulzních zdrojích
Moderátor: Moderátoři
Invertorový průmyslový svařovací zdroj TPS 4000 od firmy Fronius skutečně má tu schopnost dávat trvale svůj maximální uvedený výkon. V Automotive firmě jsme těchto zdrojů provozovali skoro 300 kusů v režimu třísměnného provozu často i sedm dní v týdnu. Většina těch svářeček jela trvale v rozsahu 300 - 320 A, to vše na robotizovaných linkách. Za dvanáct let pamatuji jedinou poruchu svářečky, ta byla během dvaceti minut vyřešena výměnou za rezervní kus. Oprava provedena na místě do 24 hodin. Vada byla způsobena nedostatečným vyfoukáním prachu právě na vstupu do zmíněného transformátoru. Proto jsem si to trafo mohl osahat. A aby byla informace úplná, tak to trafo tenkrát stálo cca 100 tis. celá svářečka těsně pod 300 tis. Kč.
A mele si svou
320A a 400A trvalého produ jsou poněkud jiné informace, protože ztráty v oteplení vinutí rostou s kvadrátem proudu, takže při 400A je to víc než 1,5x více, než při 320A. Proto je při 400A povoleno jen 50% plnění.
http://www.fronius.com/cps/rde/xchg/SID ... kH_TV4i5kg
Dej sem aspoň obrázek toho trafa když ho máš v ruce, ať si uděláme aspoň představu o co se jedná. ( klidně i toho vyhořelého )
Samotné jádro nejspíš vyhořelé nebude a něco by se z toho dalo ubastlit. Když jsem zapojoval zjiskřovač na 100A, dal jsem dvě jádra ze zdroje Color416 feritama k sobě a spínal to SU169 taky z Color416.
Proto mám praktické poznatky jak se to chová i jak to vybuchuje.
Basáky na sběráku tolik nejsou, tak to nemůžu dělat, ale zdroje na pokusy jo.
Zdroj každý zná, ale trafo velké z invertoru ne. https://youtu.be/ckDstcBx3Ak?t=34
- Artaban001
Utvrzuje mě to stále víc a víc, že nemá smysl se tady na cokoliv "odbornějšího" ptát.....
Před 1-2 roky to tady bylo lepší. Že by podobnou zkušenost učinili i jiní a přestali sem psát?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
Celeron píše:Tedy vážení, jsem znechucen. Založil jsem dotaz v tomto vlákně (viz název) a výsledek je ten, že jsem dostal 20% protichůdný informace a 80% je irelevantní ballast.
Utvrzuje mě to stále víc a víc, že nemá smysl se tady na cokoliv "odbornějšího" ptát.....
Před 1-2 roky to tady bylo lepší. Že by podobnou zkušenost učinili i jiní a přestali sem psát?
Třeba ti SZ zvedne náladu
Celeron píše:Konkrétně mě jde o dvojtý E 36, sloupek tlustý 11mm vysoký 42,5mm
a dvojtý E 42, sloupek tlustý 15 mm a vysoký 42 mm.
Možná by jsi mohl začít s lepší specifikací těch jader.
Průřez středního sloupku je tedy 467,5 a 630 qmm ?