Trafo pro odporový drát 0,8mm délky 150cm
Moderátor: Moderátoři
- lukasnovot
Trafo pro odporový drát 0,8mm délky 150cm
Odporový drát jsem zvolil 0,8 mm, ale nevím kde a jaké k němu sehnat trafo za rozumnou cenu s nějakou regulací (pwm asi).
12 V zdroj z pc nebude mít asi dostatek Ampér.
Technická specifikace drátu
Tl. drátu: 0.8 mm
Maximální teplota: 1350°C
Bod tání drátu: 1500°C
Složení: 22 % Cr, 5.8 % Al, 72.2 % Fe
Hustota 7.10 g/cm3
Zvýšená mechanická odolnost
Odpor (při 20°C): 1.45 ohm/mm2/m
(dle informací poskytnutých výrobcem)
Odpor (při 20°C): 2.7 ohm/m (tolerance cca. 0.5%)
S pozdravem Novotný
Na konce dej plech s dírama ( abys mohl nastavit tlouštku uříznuté polystyrenové desky ) a odporový drát přidělej na pružiny ( aby byl stále natažený, protože při zahřátí se prověšuje)
Na konec plechu dej termistor a zapoj do do zpětné vazby PC zdroje ( upraveného, aby dával 60A ) To proto, aby když to necháš běžet naprázdno aby se odporový drát nepřepálil a při řezu se ochlazuje, tak aby zdroj přitopil.
( naprázdno teče drátem 10A a při řezu 60A )
Překližkou s odporovým dtátem přejedeš po desce polystyrenu o síle třeba 10cm a rozdělíš ji na dvě 5cm desky ( například )
Vyhovující napětí na 60cm drátu je 12V při řezu a zdroj ubere když je to naprázdno, jenom chlazené vzduchem.
Použil jsem drát průměr 1mm, déle to vydrží a je mechanicky pevnější a nešprajcuje se v řezu, musí to jít lehko posouvat a nezastavovat se, jinak je na desce vidět stopa.
Na délku 150cm jsem to nezkoušel, nebylo to v praxi nutné, desky polystyrenu měly klasický rozměr 100 x 50 cm.
Na 150 cm to bude konstrukčně vypadat stejně, ale drát musí být silnější, aby to drželo formu při řezání. A z každé strany to bude muset vést jedna osoba, na té délce to sám zřejmě neukočíruješ, tak aby to bylo rovný.
- lukasnovot
Chci něco takového akorát 150 cm široké https://www.youtube.com/watch?v=-syWxzGRKmI
Napnutí drátu budu řešit buď pružinkami nebo závažím přes kladku
Konstrukci řezačky nějak zbastlím ze dřeva nebo z železa. Ale jde mi o to trafo. V elektrice se vůbec nevyznám potřebuji hlavně trafo s nějakou regulací aby mi to kolem drátu nevypalovalo moc.
Tady jsem našel nějakou kalkulačku pro výpočet trafa
https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... tx2_8S9OpA
Potom vezmi obyčejný vypínač a trafo a zapni ho těsně před řezem a vypni ihned po řezu, vypínač někde po ruce, aby se drát po dokončení řezu nenažhavil moc a nepraskl.
Jako zdroj použij třeba trafosvářečku s otočným přepínačem proudu, kterou máš v garáži.
Správný proud drátem ( žhavení ) zjistíš po třech řezech, pak už to půjde rychle.
- lukasnovot
Ještě lepší by bylo kdyby mělo doma více využití např. napájení led diod nebo nabíjení autobaterie apod.
Na vyzkoušení si od někoh půjč regulovaný zdroj 30V/10A.
https://youtu.be/jFY-wzaQLSw
- lukasnovot
- lukasnovot
Se mi líbí ta myšlenka, že mi odejde nabíječka na notebook a napojím to ten zdroj, nabiju s tím autobaterku, zapojím led vánoční osvětlení, uřežu polystyren atd.