Trafo pro odporový drát 0,8mm délky 150cm

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lukasnovot

Trafo pro odporový drát 0,8mm délky 150cm

#1 Příspěvek od lukasnovot »

Dobrý den, mám takový problém potřebuji si nařezat polystyren EPS 150 o délce 100 až 144 cm (celoplošně)
Odporový drát jsem zvolil 0,8 mm, ale nevím kde a jaké k němu sehnat trafo za rozumnou cenu s nějakou regulací (pwm asi).
12 V zdroj z pc nebude mít asi dostatek Ampér.

Technická specifikace drátu
Tl. drátu: 0.8 mm
Maximální teplota: 1350°C
Bod tání drátu: 1500°C
Složení: 22 % Cr, 5.8 % Al, 72.2 % Fe
Hustota 7.10 g/cm3
Zvýšená mechanická odolnost
Odpor (při 20°C): 1.45 ohm/mm2/m
(dle informací poskytnutých výrobcem)
Odpor (při 20°C): 2.7 ohm/m (tolerance cca. 0.5%)

S pozdravem Novotný
samponek

#2 Příspěvek od samponek »

Vezmi kus překližky tlouštky cm, délky třba 60cm ( podle délky řezu )

Na konce dej plech s dírama ( abys mohl nastavit tlouštku uříznuté polystyrenové desky ) a odporový drát přidělej na pružiny ( aby byl stále natažený, protože při zahřátí se prověšuje)

Na konec plechu dej termistor a zapoj do do zpětné vazby PC zdroje ( upraveného, aby dával 60A ) To proto, aby když to necháš běžet naprázdno aby se odporový drát nepřepálil a při řezu se ochlazuje, tak aby zdroj přitopil.

( naprázdno teče drátem 10A a při řezu 60A )

Překližkou s odporovým dtátem přejedeš po desce polystyrenu o síle třeba 10cm a rozdělíš ji na dvě 5cm desky ( například )

Vyhovující napětí na 60cm drátu je 12V při řezu a zdroj ubere když je to naprázdno, jenom chlazené vzduchem.
Naposledy upravil(a) samponek dne 15 lis 2015, 13:13, celkem upraveno 1 x.
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

PC zdroj by výkonově stačil, problém je, že drát má příliš vysoký odpor a výkon do něj z 12V nedostaneš. Budeš mít skoro 2m drátu, to je cca 5Ω, při 12V to je 29W a pro řezání polystyrenu v téhle délce bys potřeboval skoro 2x tolik výkonu, tedy 24V zdroj s regulací na cca 18V ef. Regulace může být i celkem pomalá PWM třeba s 555, můj zdroj pro řezání je jen trafo s přepínáním odboček po 2V, drát mám asi celkem podobný. Každopádně je nutné použít na drát napínací pružinu a to pěkně silnou, drát se ohřátím významně prodlouží a pokud není napnutý, prověšuje se, v řezu všelijak uhýbá a řeže to pak křivě. Výše doporučená regulace by sice nebyla špatná, ale mám praxí ověřeno, že není nutná, zapnu, řežu, vypnu a drát to vydrží. Naprázdno stejně nesmí jít do červena. Nevím, kolik toho budeš řezat, tedy jaký bude asi tak zatěžovatel, ale mám trafo celkem poddimenzované, ono to chvíli vydrží :-) Dalo by se použít nějaké oddělovací na 24V, to jsou běžně dostupná trafa.
samponek

#4 Příspěvek od samponek »

PC zdroj má ve zpětné vazbě široký rozsah ( 5 až 28V ) V praxi je ti stejně fuk kolik Ampér jde do drátu, zdroj podle termistoru ví, kolik má pouštět, aby drát stále žhavil.

Použil jsem drát průměr 1mm, déle to vydrží a je mechanicky pevnější a nešprajcuje se v řezu, musí to jít lehko posouvat a nezastavovat se, jinak je na desce vidět stopa.

Na délku 150cm jsem to nezkoušel, nebylo to v praxi nutné, desky polystyrenu měly klasický rozměr 100 x 50 cm.

Na 150 cm to bude konstrukčně vypadat stejně, ale drát musí být silnější, aby to drželo formu při řezání. A z každé strany to bude muset vést jedna osoba, na té délce to sám zřejmě neukočíruješ, tak aby to bylo rovný.
Naposledy upravil(a) samponek dne 15 lis 2015, 13:24, celkem upraveno 1 x.
lukasnovot

#5 Příspěvek od lukasnovot »

Potřebuji z desek 100x100 dělat dva pravoúhlé trojúhelníky. Proto potřebuji 150cm dlouhý drát. a pak budu řezat 100cm délky.

Chci něco takového akorát 150 cm široké https://www.youtube.com/watch?v=-syWxzGRKmI

Napnutí drátu budu řešit buď pružinkami nebo závažím přes kladku :)
Konstrukci řezačky nějak zbastlím ze dřeva nebo z železa. Ale jde mi o to trafo. V elektrice se vůbec nevyznám potřebuji hlavně trafo s nějakou regulací aby mi to kolem drátu nevypalovalo moc.

Tady jsem našel nějakou kalkulačku pro výpočet trafa
https://www.google.cz/url?sa=t&rct=j&q= ... tx2_8S9OpA
samponek

#6 Příspěvek od samponek »

Pokud se v elektrice nevyznáš, tak komfortní zdroj s autoregulací, který při práci nepotřebuje obsluhu je pro tebe postavit nedostupný.

Potom vezmi obyčejný vypínač a trafo a zapni ho těsně před řezem a vypni ihned po řezu, vypínač někde po ruce, aby se drát po dokončení řezu nenažhavil moc a nepraskl.

Jako zdroj použij třeba trafosvářečku s otočným přepínačem proudu, kterou máš v garáži.
Naposledy upravil(a) samponek dne 15 lis 2015, 13:33, celkem upraveno 1 x.
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Podávání desky je nejlepší vlastní vahou, akorát to chce dost velkou desku, postaví se šikmo, polystyrenový blok se na ni položí nad drát a vlastní vahou se posouvá dolů a řeže se.
samponek

#8 Příspěvek od samponek »

Ano, vlastní vahou je to dobré, nebo posouvat překližku po polystyrenu tak, aby drát nekladl moc odpor a nezastavovat se, pak je řez zcela čistý.

Správný proud drátem ( žhavení ) zjistíš po třech řezech, pak už to půjde rychle.
Naposledy upravil(a) samponek dne 15 lis 2015, 13:42, celkem upraveno 1 x.
lukasnovot

#9 Příspěvek od lukasnovot »

Nemám v plánu stavět nějaký zdroj. Chci si nějaký koupit na ale můj problém je že nevím jaký a kde nebo kdo mi ho vyrobí a za kolik? Idealni pro mě je když budu řezat desku a uvidím, že drát vypaluje kolem sebe moc polystyrenu nebo málo , tak si nějakým regulátorem uberu nebo přidám.
Ještě lepší by bylo kdyby mělo doma více využití např. napájení led diod nebo nabíjení autobaterie apod. :)
Naposledy upravil(a) lukasnovot dne 15 lis 2015, 13:44, celkem upraveno 1 x.
danhard

#10 Příspěvek od danhard »

Na 1,5m je tak akorát 24V trafo.
Na vyzkoušení si od někoh půjč regulovaný zdroj 30V/10A.
https://youtu.be/jFY-wzaQLSw
Naposledy upravil(a) danhard dne 15 lis 2015, 13:46, celkem upraveno 2 x.
samponek

#11 Příspěvek od samponek »

Použij normální trafosvářečku s přepínačem proudu. Jde o to, jestli to máš na fasádu na svůj barák a pak už to nikdy dělat nebudeš a nebo jsi podnikatel.
Zaky

#12 Příspěvek od Zaky »

Zdroj s dalším využitím pro bastlení: http://www.pselectronic.cz/k5210-5612-z ... 010ds.html
lukasnovot

#13 Příspěvek od lukasnovot »

Ted to mám na barák na střechu pro otce, kde potřebuju nařezat spádové klíny úžlabí atd a pak v budoucnu bych si chtěl třeba udělat živnost.
samponek

#14 Příspěvek od samponek »

Pokud to máš na živnost, musí řezačka splňovat bezpečnostní předpisy a mít homologaci.

Zaky : Zdroj 10A na to nestačí, výkon na řezání pro 50cm délku řezu musí být cca 0.5kW, jinak to zadrhává. ( drát se příliš ochladí a pak vznikne stopa, protože ses musel zadrhnout nebo zastavit )
lukasnovot

#15 Příspěvek od lukasnovot »

Na bezpečnostní předpisy kašlu. Na občastné víkendové řezání polystyrenu to nebudu řešit. Docela se mi líbí ten laboratorní zdroj, ještě to prostuduju na netu. Ale zatím jsem našel , že třeba na nabíjení autobaterii a trvalejší zapojení nemusí být některé typy labor. zdrojů vhodné.

Se mi líbí ta myšlenka, že mi odejde nabíječka na notebook a napojím to ten zdroj, nabiju s tím autobaterku, zapojím led vánoční osvětlení, uřežu polystyren atd. :)
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“