Identifikace dvou SMD součástek

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Barrby

Identifikace dvou SMD součástek

#1 Příspěvek od Barrby »

Zdravím zkušené bastlíře,
prosím vás o pomoc s identifikací dvou (alespoň těch zjevně odpálených) SMD součástek - omylem jsem na pár sekund připojil opačně napájení (7,4 V) regulátoru (Novak) RC modelu auta (régl byl po tu dobu vypnutý). Po přepojení sice fungoval, ale vynechával a hlavně se hrozně zahříval a to i po pouhém připojení baterie bez jakékoli akce vysílačky.
Dneska jsem ho otevřel a vizuální prohlídkou (USB mikroskop je fakt hodně užitečná hračička :D ) jsem našel dvě mrtvé součástky (viz fotky - jeden odpor (? - označení 101) a diodu (? - označení I R 6726 1648 0830), ale nedaří se mi vygůglit, co jsou zač a kde je sehnat atd.)
Věděl by někdo? Předem moc díky
Pavel
Přílohy
Novak-dioda.jpg
To mezi I a R v označení je symbol diody
(294.86 KiB) Staženo 139 x
Novak-odpor.jpg
Podle mě to odnesla jen ta 101-čka, ten šváb je podle mě jen ohozenej tou rozprsklou 101-čkou
(236.58 KiB) Staženo 146 x
lesana87

#2 Příspěvek od lesana87 »

Ta "dioda" je MOSFET IRF6726 a ten odpor 100Ω vypadá celkem zdravě, spíš ho "ofouknul" ten IO (nejspíš budič TC4427).
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Na fotce s fetem je v horní části cosi, co vypadá jako dírka prohořelá v DPS, udělej obrázek toho místa, jestli vyhořela nějaká dráha ve vnitřních vrstvách DPS, tak bude oprava dost možná nereálná. Další věc je, jestli máš zdroj s proudovým omezením, osciloskop, horkovzduch a znalosti, jak na to, už jen vyměnit fet chce trochu grif a pak budeš muset docela měřit, než si budeš moct dovolit regl připojit na tvrdý zdroj, tedy baterky. Počítej, že fet, u něhož je vadný odpor 47R, je bezpečně KO.
Barrby

#4 Příspěvek od Barrby »

Pro Lesana87: asi máš pravdu, trochu jsem to očistil a vypadá to na ten IO
Přílohy
Novak-odpor2.jpg
Detail rohové nožičky IO v maximálním zvětšení - je vidět rozšklebená díra dovnitř
(187.07 KiB) Staženo 128 x
Novak-odpor1.jpg
Ten vyvrženej cín (?) vychází z pod toho IO
(278.03 KiB) Staženo 126 x
Barrby

#5 Příspěvek od Barrby »

Pro Zakyho:
Prohořelá dírka tam neni, to byla jen špína.
Ale z toho ostatního "... jestli máš zdroj s proudovým omezením, osciloskop, horkovzduch a znalosti, jak na to, už jen vyměnit fet chce trochu grif a pak budeš muset docela měřit, než si budeš moct dovolit regl připojit na tvrdý zdroj, tedy baterky ..." nemám vůbec nic :?

Navíc mám si tvoji poznámku: "Počítej, že fet, u něhož je vadný odpor 47R, je bezpečně KO." vyložit tak, že podle tebe je KO i ten druhej FET?
Zběžně jsem zagůglil a vypad mi např. na AliExpresu za 15$ !! (v čechách nic) a kdyby byly v háji dva ... a navíc fakt ani nevím, jak bych ho odpájel a už vůbec ne, jak bych připájel ten novej, vespod jsou tři kontakty, zvenčí nedostupný ... celý se mi to jeví jako nereálná anebo nerentabilní záležitost :(

Co si myslíte vy? Jestli je to pro někoho z vás brnkačka, rád přispěju "na pivo" nebo prostě řekněte za kolik ...
Přílohy
MOSFET1.jpg
(271.95 KiB) Staženo 134 x
lesana87

#6 Příspěvek od lesana87 »

Podle čeho jsi zjistil, že je prostřelenej ten tranzistor?
Barrby

#7 Příspěvek od Barrby »

lesana87 píše:Podle čeho jsi zjistil, že je prostřelenej ten tranzistor?

Přímo na těhle MOSFETech už je chladič, kterej se, jak jsem psal, značně přehřívá a tenhle jedinej tranzistor byl "špinavější" a má kolem sebe zažloutlý cestičky na plošňáku. Neměřil jsem nic, jestli myslíš tohle.
danhard

#8 Příspěvek od danhard »

Dej to opravit někomu, kdo tomu rozumí :)
lesana87

#9 Příspěvek od lesana87 »

No hřát může například proto, že mají gate někde v luftu, když je ustřelenej budič. Chtělo by to odstranit ten vadný budič, vzít měřák a změřit ty tranzistory. Jsou to "pořádný hovada" a navíc po dvou paralelně, takže něco vydrží, možná i ten zkrat při přepólování zdroje.
danhard

#10 Příspěvek od danhard »

Ony se ty výkoňáky moc dobře letujou, takže nějakej bastlič, co si neoměří co je špatně, to akorát dojebe.
Zaky

#11 Příspěvek od Zaky »

Tranzistory má Farnell: http://cz.farnell.com/international-rec ... ategoryId= Odpor 47R je, když jsem si to zvětšil, snad jen škrábnutý a ne sčoudlý, v tom případě by FET proražený gate mít neměl. K opravě se nehlásím, tyhle příliš mnohoampérové věci nemám v oblibě, jak se něco nepovede, hoří to příliš mohutně :-)
Barrby

#12 Příspěvek od Barrby »

Zaky píše:Tranzistory má Farnell: http://cz.farnell.com/international-rec ... ategoryId=

Nemá, dostupnost "Již není skladem"
Ale našel jsem je tady: http://www.vpcentrum.eu/irf6726mtr1pbf-tranzistor-n-mosfet-unipolarni-hexfet-30v-32a-89w-directfet-1
A jak poznám, kterej je ten správnej IO: Několik různých 4427
Zaky

#13 Příspěvek od Zaky »

Když nemá Farnell, má Mouser: http://cz.mouser.com/ProductDetail/Inte ... YOC0WIY%3d budič mi připadá, že není v SOIC, ale v MSOP pouzdře, takže: http://cz.mouser.com/Power/Power-Manage ... 27&FS=True
Barrby

#14 Příspěvek od Barrby »

No jo, ale i tak je jich tam "osum půlek" ... kterej přesně? :(
Zaky

#15 Příspěvek od Zaky »

Vybral bych si tenhle: http://cz.mouser.com/ProductDetail/Micr ... oJuctm4%3d protože má větší teplotní rozsah, je to ale celkem jedno, všechny jsou kompatibilní a uváděné malé rozdíly v rychlosti budou nepodstatné.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“