Nahrazeni potenciometru 25k lin otočným přepínačem
Moderátor: Moderátoři
Hodlám dělat stereoekvalizer a s poťáky se těžce při eqalizaci stereosběrnice (např. s bicími) srovnává pravá a levá strana... O recallu nastavení nemluvě. Ale to je asi na jinou debatu
Díky za návrhy...
Sendyx píše:Pokud vím, tak kopie SSL eq si vyráběli třeba lidi kolem groupDIY a potenciometry se daly sehnat. Jestli chceš řešit kvalitní přepínače, tak se celkem nedoplatíš.
O tom vím... již jsem postavil mastering eq kopii Sontec... O těch odporech se mi i zdálo...
Nebudu používat elma switche, ale uraltone a lorliny... Jsou cenově dostupnější a nijak mě neuráží...
Dřív se ty poty daly sehnat na mouseru, ale teď se dá koupit jen min. množství tisíc.
- Přílohy
-
Lorlin-CK1029-image.jpg- (24.82 KiB) Staženo 86 x
- Přílohy
-
image48.jpg- (97.08 KiB) Staženo 131 x
Objevil jsem excel tabulku, která by měla umět vypočítat logaritmický průběh v konkrétních krocích... Myslíte si, že by to bylo jako náhrada potenciometru na nastavení frekvence vhodné?
Viz foto.
Protože se jedná o 50k reversní logaritmický potenciometr, tak počítám, že bych musel přehodit začátek a konec odporové řady... Otázka je, jak by se takový switch na volbu frekvencí choval v reálu... Zda by ten průběh byl použitelný...
- Přílohy
-
anti log 50k.jpg- (133.17 KiB) Staženo 107 x
Mám dotaz.
Achap to na začátku tohoto tématu popsal takto:
"Pokud má být běžec ve střední poloze odpojen bez vyvedení středu dráhy tak se středový odpor nemusí dělit:
11 poloh (9 odporů) ..... 25K / 9 = 2K77
23 poloh (21 odporů) ... 25K / 21 = 1K19"
Bohužel tomu moc nerozumím. Šlo by to více rozvést? Jak tedy definuji tu "nulovou pozici"? Znamená to, že normálně připájím 21 1k2 rezistoru na otočný přepínač a je to? Proč zrovna 21 rezistorů?
Pěkný den
M.
- Přílohy
-
12.jpg- (107.77 KiB) Staženo 82 x
11 poloh (10 odporů) ... 25K / 10 = 2K5
23 poloh (22 odporů) ... 25K / 22 = 1K13
Další dva příklady nejsou běžné a netýkají se dotazu, uvedl jsem je jenom pro úplnost. Je to případ kdy je požadavek ve střední poloze odpojit běžec od dráhy. Pak se elektrický střed dráhy vyvede bez propojení se středovou polohou přepínače (pin nezapojen).
Pokud přitom není třeba vyvádět elektrický střed dráhy (celkem neobvyklý případ) lze 1 odpor vynechat - lichý středový odpor je zapojen přímo mezi nejbližší polohy od nezapojeného středu. Hodnoty odporů je pak možné buď přepočítat podle uvedeného příkladu:
11 poloh (9 odporů) ..... 25K / 9 = 2K77
23 poloh (21 odporů) ... 25K / 21 = 1K19
nebo "krajní" hodnoty ponechat a lichý středový odpor zdvojnásobit aby byl dodržen celkový odpor dráhy:
11 poloh (9 odporů) ..... 25K = 8×2K5 + středový 1×5K
23 poloh (21 odporů) ... 25K = 20×1K13 + středový 1×2K26