Tesla Doris

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hejnicek

#16 Příspěvek od Hejnicek »

Ano Hille, to jsem vcera resil.
Puvodne jsem mel na L1 12 ohm a ted uz mam tech 8. Bylo to urcite spatnym kontaktem na ty lanka.
Na ten vykon jsem tez myslel, ale obvykle drazdim lampova radia kde mam pripojenou nejakou antenu a hraje to po odstraneni zavad v pohode.
Takovy maly tranzistorak s germaniem jsem jeste nedrazdil, tak nemam jistotu jestli je to tim, ze jsem daleko od vysilace nebo tou technologii osazeni.
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

Přiblížením kousku feritu i kousku hliníku či mědi k feritce se příjem vždy zhorší?

V dřevních dobách, kdy Doris byla mladá, jsme si pomáhali na příjem Radio Luxembourg rámovou anténou, nejlépe dolaďovanou, nebo aspoň jedním dvěma závity drátu namotanými kolem rádia na cestě od antény k uzemnění .
Hejnicek

#18 Příspěvek od Hejnicek »

Hille vyzkousim.
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

xsc píše:Výkon ČRo2, tedy původní Prahy z Liblic, je pořád slušný. Zato na DV došlo k zásadnímu poklesu výkonu a v podstatě to chce ČRo zrušit. Mělo by ještě jít naladit rádio Dechovka na 1233kHz, ale proti dávným dobám to je s výkony pár kW.

Liblice mívaly kolem 1.5MW, to maji i dnes? Tradovalo se, že při časovým znamení pěkně zahoupali sítí. :) Dodnes nevím, jestli to byla pravda, ale u AM těch 5 pípnutí z naprostýho ticha asi opravdu byla pěkná prda do sítě.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hill
Administrátor

#20 Příspěvek od Hill »

Dokud jeli s neřízenou nosnou, tak toho moc se sítí nenahoupali: odběr modulátoru je jen zlomkem odběru koncových stupňů, a ten byl celkem konstantní.
To až teď, co se používá řízená nosná, bych to zhoupnutí sítě očekával.
jandu

#21 Příspěvek od jandu »

Celeron píše:............ Přes den hraje na SV jen jedna stanice někde kolem 650 kHz. ......

U stredných vln je šírenie nižších frekvencií lepšie cez deň, vyšších po zotmení. Večer sa dalo naladiť oveľa viac staníc, najmä na hornom rozsahu.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
jandu

#22 Příspěvek od jandu »

Mala by to byť dps z Doris-a -strana spojov.
Přílohy
Doris.jpg
(163.33 KiB) Staženo 93 x
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
kbulda

#23 Příspěvek od kbulda »

Doris
Přílohy
doris_111.jpg
(278.56 KiB) Staženo 97 x
Hejnicek

#24 Příspěvek od Hejnicek »

Zjistil jsem, ze je Doris hodne haklivy na kazdou desetinu napajeciho napeti dolu. Dobijeci baterky nejsou vubec vhodne. Sice po stole na max. hlasitost neskace, ale ted uz je slyset stanice pouzitelne. Ovsem davam mu krmeni lehce nad limit. 6,5V.
kokun

#25 Příspěvek od kokun »

Doris se už tuším napájel 4-mi tužkovými články (tj. zinkouhlíkovými) - nové tedy měly cca 4x1,6V = 6,4V.
Jeho předchůdce 2701B T60 (z kterého vycházel) se napájel devítivoltovou destičkovou baterií. Napětí této (nové) baterie přesahuje i 10V.
V té době vyráběla Bateria Slaný rovněž destičkovou baterku 6V (byla větší, než devítka), která se rovněž v nějakém tranzistoráku používala (už si nevzpomenu v kterém).
Nebyla moc rozšířená a její výroba brzy skončila - přesto i dnes se u nich nějaká 6V vyrábí :wink:

EDIT:
Tyto staré destičkové baterie (6V i 9V) neměly ani plechový obal (jako dnešní) - byly obaleny pouze papírovým (lepenkovým) obalem - proto při ponechání v tranzistoráku (v uzavřeném prostoru) řádně mokvaly a způsobovaly korozi okolí :cry:

http://www.abetterpage.com/wt/soviet/TeslaDoris.html
http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma ... id/0001603
https://www.facebook.com/19824134355300 ... 755253891/
Honza - kokúň
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Franta »

K těm AM vysílačům:

SV Liblice 639 kHz >750 kW,
SV Dobrochov (Prostějov) 954 kHz > 200 kV

To jsou ty hlavní v AM pásmech SV. Pak jsou v pásmu SV ještě vykrývací vysílače ČRo s výrazně menšími výkony:

Karlovy Vary 954 kHz
Domamil (Mor. Budějovice) 1332 kHz
Ostrava (Svinov) 639 kHz

AM Radiožurnál z Topolné vysílá tč. stále na DV frekvenci 270 kHz, ale nyní jen s výkonem 50 kW. Tzn., že na dobrou anténu a mimo oblast zarušení v městských oblastech apod. je DV Topolná s bídou styšet někde u Berouna. Na ferritku je příjem této frekvence problematický už několik desítek km od vysílače. Záleží na stanovišti kde se pokoušíš o příjem a na typu rádia.

BTW - Ředitel Duhan chtěl zrušit Topolnou už před dvěma roky, naštěstí se podařilo tomu zabránit. Nedávno ho vykopli, čili uvidíme. Původní vysílací technologie ve vysílacím sále v Topolné měla zůstat zachována, vybrakovali pouze napájecí část v kobkách pod sálem, tj. původní vysílač už nikdo nikdy nevzkřísí.
Jen tak pro zajímavost: na autorádio JWC jsem letos v březnu přijímal Topolnou s velkým zarušením v Berlíně-Spandau u řeky. Jakmile jsem poodjel nějakých 100 m od přístavu, zarušení úplně přehlušilo příjem. Voda dobře táhne dlouhou vlnu, to už dávno věděli za války telegrafisti ponorkového námořnictva...
Jo, ještě k tomu rádiu DORIS - kdyby někdo chtěl celý tovární servisák DORIS, napiš mi, sem to nejde vložit, je to moc velké - 1,2 mega. Poslal bych e-mailem.
Hejnicek

#27 Příspěvek od Hejnicek »

Ahoj Franto,
dekuji za nabidku SN.
Ja dokumentaci mam, ale nevim jestli je stejna.
Soubor je ts2702bsn a ma 2,1MB. Podrobna je tez.
Muzeme porovnat.
Franta
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od Franta »

Hejnicek > ahoj, napiš mi mejla na adresu: franta.perina@radiojournal.cz
pošlu ti to jako Re, tak to bude nejjednodušší. F.
Hejnicek

#29 Příspěvek od Hejnicek »

Tady je ten muj poklad.
I mrizku jsem mu srovnal, aby trochu vypadal. Pred tim ji mel, jak kdyby dostal v hospode nohou od stolu.

https://youtu.be/bRoGy5ZhpDs
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“