"kalibrace" nf milivoltmetru
Moderátor: Moderátoři
"kalibrace" nf milivoltmetru
Jsem začátečník, takže bych byl vděčný za rady typu na co si dát pozor, nebo jestli to celé dělám správně. Jinak předem děkuji za jakoukoliv pomoc.
PS: nf generátor mám BM534.
- Přílohy
-
kalibrace schema.png- (41.37 KiB) Staženo 193 x
- serviceman
Pozn. Nezaměňuj přesnost a rozlišovací schopnost. Měl bys mít kalibrační postup pro daný přístroj. Uvaž, že přesnost se může měnit také s kmitočtem. Také zdroj sinusového signálu by měl mít menší než stanovené max. zkreslení. Pokud to není nezbytné, tak se do toho ani nepouštěj.
Jenom prosím dotaz: Je to schéma správně???
A ještě něco: Na tom BM388 mi to ukazuje o 1 volt míň když měřím zvonkové trafo (domnívám se že ta vf sonda špatně měří malé kmitočty v tomto případě 50Hz). Nedá se nějak na bm388 měřit střídavé napětí bez sondy, protože DC napětí to měří správně.
- serviceman
Vpravdě kouzelná věta.matmafek píše:Digitál je na 100% přesný protože je úplně nový.
Schéma je správné. Máš k tomu alespoň manuál?
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=72730
- serviceman
Pokud vím, tak BM388 měří bez sondy střídavá napětí do 10 MHz a se sondou do 1.2 GHz. Jak je to se symetrickým/nesymetrickým měřením střídavého/pulsního napětí přímo přístrojem bez sondy je popsáno v návodu.matmafek píše:Neví opravdu někdo jestli se dá na tom BM388 měřit AC bez vf sondy protože jsou tam režimy ještě na jakési symetrická měření (vůbec nevím co to je?). Moc děkuju všem za reakce.
SS rozsahy se dostavují společně pomocí R52, střídavé se sondu pomocí 5 trimrů na levé straně schematu - čísla Rxx jsou nečitelná. Shoda střídavého/puslního vnitřního měření se stupnicí pak trimrem R17 - 4k7. Někdy se nepodaří dotáhnout vnitřní měření střídavého napětí, potom je nutno vyměnit E1.
BM310 se dostavuje společně pro všechny rozsahy trimrem R15, který je v textu návodu označen jako Rc a je přístupný skrz zadní stranu skříňky. Drátovým potenciometem R25 (odbručovač) se ale napřed při zkratovaném vstupu nastaví na nejcitlivějším rozsahu nejmenší parazitní výchzlka.