"kalibrace" nf milivoltmetru

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
matmafek

"kalibrace" nf milivoltmetru

#1 Příspěvek od matmafek »

Zdravím, mám takový dotaz: Chtěl bych si zkalibrovat nějaké milivoltmetry od Tesly (Tranzistorové i elektronkové) a chtěl bych vědět jestli můžu jako etalon použít digitální nf milivoltmetr (UNI-T UT631) když ty kalibrované jsou ručičkové. Ještě by mně zajímalo čím tam uvnitř pohnout kdyby ty hodnoty neseděly (například v BM310 a BM388). A ještě poslední otázka mám to zapojení pro kalibraci správně?(viz. přiložený obrázek).

Jsem začátečník, takže bych byl vděčný za rady typu na co si dát pozor, nebo jestli to celé dělám správně. Jinak předem děkuji za jakoukoliv pomoc.
PS: nf generátor mám BM534.
Přílohy
kalibrace schema.png
(41.37 KiB) Staženo 193 x
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Nejde o digitální nebo analogové přístroje, ale aby byl etalon cca o řád přesnější a sám byl ověřený. (Přesný, ale ujetý je na nic).
Pozn. Nezaměňuj přesnost a rozlišovací schopnost. Měl bys mít kalibrační postup pro daný přístroj. Uvaž, že přesnost se může měnit také s kmitočtem. Také zdroj sinusového signálu by měl mít menší než stanovené max. zkreslení. Pokud to není nezbytné, tak se do toho ani nepouštěj.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
matmafek

#3 Příspěvek od matmafek »

Serviceman: Děkuji moc, do kalibrace se taky pouštět moc nechci spíš mě zajímá jak jsou přesné( když jsou tak staré). Ten digitál je na 100% přesný protože je úplně nový.
Jenom prosím dotaz: Je to schéma správně???
A ještě něco: Na tom BM388 mi to ukazuje o 1 volt míň když měřím zvonkové trafo (domnívám se že ta vf sonda špatně měří malé kmitočty v tomto případě 50Hz). Nedá se nějak na bm388 měřit střídavé napětí bez sondy, protože DC napětí to měří správně.
serviceman

#4 Příspěvek od serviceman »

matmafek píše:Digitál je na 100% přesný protože je úplně nový.
Vpravdě kouzelná věta.
Schéma je správné. Máš k tomu alespoň manuál?
Naposledy upravil(a) serviceman dne 01 pro 2015, 19:35, celkem upraveno 1 x.
Soemtron

#5 Příspěvek od Soemtron »

Možná nebude kalibrace ani třeba. Přečti si názory:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=72730
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
Cage03

#6 Příspěvek od Cage03 »

Zapojení je správně, ale být tebou tak bych se do toho nepouštěl.
matmafek

#7 Příspěvek od matmafek »

Soemetron: Dík za odkaz trochu mě to uklidnilo, že nejsem sám komu ta Tesla tak blbě měří.

Neví opravdu někdo jestli se dá na tom BM388 měřit AC bez vf sondy protože jsou tam režimy ještě na jakési symetrická měření (vůbec nevím co to je?).
Moc děkuju všem za reakce.
serviceman

#8 Příspěvek od serviceman »

Symetrický zdroj signálu má společný střed - oba konce jsou tedy "živé". Třeba sekundár síťového trafa se společným středem.
Naposledy upravil(a) serviceman dne 01 pro 2015, 20:11, celkem upraveno 1 x.
fredis

#9 Příspěvek od fredis »

Co a s jakou přesností měří by snad mělo být v návodu k obsluze. Nebo se pletu?
fredis

#10 Příspěvek od fredis »

Kdysi jsem ho vlastnil, to asi nejstarší provedení s černým DHR8, s Vf sondou i návodem. Pokud si to vybavuju, tak jeden přepínač, nebo to byly zdířky ?, byl označen symbolem pro obdélníkový signál. Nikdy jsem to nepoužil, tak nevím.
matmafek

#11 Příspěvek od matmafek »

Serviceman: K čemu je dobrý to takhle měřit? Není jednodušší to změřit postupně? A navíc to trafo musí mít ten střed opravdu ve středu např. 8V-0-8V, ale jsou trafa co to tak nemají např. zvonkovy 3V-0-5V.
mtajovsky

#12 Příspěvek od mtajovsky »

matmafek píše:Neví opravdu někdo jestli se dá na tom BM388 měřit AC bez vf sondy protože jsou tam režimy ještě na jakési symetrická měření (vůbec nevím co to je?). Moc děkuju všem za reakce.
Pokud vím, tak BM388 měří bez sondy střídavá napětí do 10 MHz a se sondou do 1.2 GHz. Jak je to se symetrickým/nesymetrickým měřením střídavého/pulsního napětí přímo přístrojem bez sondy je popsáno v návodu.

SS rozsahy se dostavují společně pomocí R52, střídavé se sondu pomocí 5 trimrů na levé straně schematu - čísla Rxx jsou nečitelná. Shoda střídavého/puslního vnitřního měření se stupnicí pak trimrem R17 - 4k7. Někdy se nepodaří dotáhnout vnitřní měření střídavého napětí, potom je nutno vyměnit E1.

BM310 se dostavuje společně pro všechny rozsahy trimrem R15, který je v textu návodu označen jako Rc a je přístupný skrz zadní stranu skříňky. Drátovým potenciometem R25 (odbručovač) se ale napřed při zkratovaném vstupu nastaví na nejcitlivějším rozsahu nejmenší parazitní výchzlka.
Naposledy upravil(a) mtajovsky dne 02 pro 2015, 00:10, celkem upraveno 1 x.
matmafek

#13 Příspěvek od matmafek »

Mtajovsky: Díky, ale kam mám ty dráty zapojit když chci měřit bez sondy???
mtajovsky

#14 Příspěvek od mtajovsky »

K tomu slouží levá trojice zdířek označená v návodu H, I, J - podle toho, jde-li o symetrické nebo nesymetrické měření - viz návod, strana 17.
matmafek

#15 Příspěvek od matmafek »

Ještě jedna nejasnost: V návodu je na str 18 že při nesymetrickém a impulzním měření musí být ta zbývající-volná zdířka z těch tří zmiňovaných spojena se zdířkou N(zem). Takže bych tu volnou propojil kablem s zdiřkou N. Nebo to platí jenom pro ta impulzní měření??? JÁ CHCI TOTIŽ PROVÁDĚT TO NESYMETRICKÉ MĚŘENÍ. Tak prosím pomozte už bych to chtěl zkusit. Předem děkuji za jakékoliv odpovědi.[/b]
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“