Konstrukce výukové pomůcky
Moderátor: Moderátoři
Konstrukce výukové pomůcky
- serviceman
Obdobnou funkci jde učunit i zapojením "astabilní klopný obvod s operačním zesilovačem" - i tam je ale potřeba pro požadovanou funkci výstupu vytvořit "virtuální střed" napájecího napětí aspoň pomocí dvou odporů.
Myslím žes blbě pochopil o co tazateli jde - on potřebuje simulovat střídavej proud pomocí bateriově napájenýho zařízení (bezpečnostní požadavek = zařízení NESMÍ bejt napájený ani pomocí bezpečnostního transformátoru ze sítě), ne učunit ze střídaviny stejnosměr ....serviceman píše:Graetz.
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
samoknitající klopný obvod.jpg- (105.79 KiB) Staženo 232 x
Proto jsem napsal, že z výstupu je potřeba LED zapojit proti středu napěťovýho děliče 50:50 neboli na "střed" napájecího zdroje. Nejelegantnější by to bylo, kdyby se k napájení použily 4 monočlánky AA nebo C ("malej buřtík") a ta LED s příslušným odporem se zapojila mezi výstup časovače (nebo operačního zesilovače) a vývod speciálně vytvořenej mezi druhým a třetím článkem. Tenhle střední vývod by se dal označit jako 0V neboli "zem" a krajní body zdroje by pak byly měřeno "proti středu" = "proti zemi" +3V a -3V - s tím že napětí na výstupu časovače by se pohybovalo v hodnotách přibližně +2,5V až -2,5V a tím by splňovalo podmínku "střídavosti"... Kdyby se těch napájecích článků použilo 6 nebo 8, vývod "středu" by se musel udělat mezi třetím a čtvrtým, nebo mezi čtvrtým a pátým článkem - podle počtu článků by pak výstupní napětí mělo hodnotu přibližně ±4V (celkový napájecí napětí 9V) nebo ±5,5V (celkový napětí 12V)...sketmen2 píše:Opravte mě, ale podle mě nesplní použití astabilního klopného obvodu můj účel. Při tomto zapojení kolísá napětí od 0 do +xV. Tzn., že LED bude svítit jenom při jednom způsobu zapojení. Pokud ji obrátím, bude v neprůchozím směru. V tomto obvodu proud prochází "tam nebo nikam". Já potřebuji, aby procházel "tam a zpátky".
Šampóne, JSEŠ TOTÁLNĚ MIMO MÍSU - doslova s takovýmhle vorlojem jdi do zádele. Požadavek není na zdroj schopnej utáhnout vrtačku na poli, ale na JEDNODUŠE VYROBITELNOU krabičku živenou několika monočlánkama, pomocí který se dětem ve školní lavici může demonstrovat rozdíl mezi DC a AC proudem ...
Sketmene, teď momentálně jdu pořešit jistej problém do kuchyně, ale pokud mi kolem 18. hodiny napíšeš/zavoláš na Skype "Ekkar_z_Bastlírny", můžem na to téma dát diskusi a vyjít z toho s nákladovou položkou do 100 kusů českejch kulatejch ...
A kutilmile - nelituju tě
Bylo 16 led diod vyvrtaných vedle sebe vodorovně a také druhá sada v imitaci sinusovky.
Na vstupu byla 4520 a 4067, která krokovala a dekodovala BCD a zobrazovala v "čase" průběhy. Celé to bylo osazené polepem se souřadnicemi.
V dnešní době různých aplikací na telefony a tablety je to poněkud retro
Edit: udelal jsem ze sveho prispevku vic nazornou pomucku, nez tazatel pozadoval. Omlouvam se za svuj omyl.
- Artaban001
Mezi kolektorama máš střídavý obdélníkový proud.
Takže pokud mezi kolektory připojíš LED, bude Ti svítit pouze tehdy, když má na katodě "otevřený tranzistor". Antiparalelní LED Ti budou blikat střídavě. Myslím si, že jako demonstrační pomůcka to stačí..
Pokud kmitočet blikání bude dostatečné nízký, můžeš předvádět pokusy i ze sériově zapojeným kondenzátorem spolu s antiparalelně zapojenými LEDkami, nebo mezi kolektory připoj rafikový voltmetr z nulou u prostřed (přes vhodný odpor lze i ampérmetr s nulou u prostřed určený pro externí bočník.. Ten bočník samozřejmě nepoužiješ)
A pokud se Ti nechce nic stavět, vypujč si dynamo z kola. Na jeho náboj použij nějaký kličkový převod a máš zdroj střídavého proudu neurčité frekvence (dynamo z kola je 6-ti pólový drápkový alternátor s rotorem ve formě feritového válcového magnetu, který má po obvodu 6 pólů, neboli 3 páry S/J)
Jako zdroj střídavého signálu bych použil třeba něco takového
http://hudebni-nastroje-pro-deti.heurek ... ve-pianko/
ať to není moc drahé.
Případně bych použil PC s programem Generátor signálu na výstup zvukovky s programem Osciloskop ze vstupu zvukovky - takhle jsem kdysi vysvětlil synům, proč když se zahraje stejný tón na různé nástroje to zní různě, když jim to nedovedla vysvětlit fyzikářka na gymplu.
Případně nestačilo by zbastlit něco takového (viz dole)?
- Přílohy
-
polarita.JPG- (18.75 KiB) Staženo 161 x
- Přílohy
-
Astabilní ko 2.png- (2.71 KiB) Staženo 212 x
-
Astabilní ko 1.png- (4.76 KiB) Staženo 228 x
- Artaban001