Toroidni transformator - uprava
Moderátor: Moderátoři
Nemám zkušenosti s výrobou napájecího toroidního trafa(ty už jo) a nevím, jak je to snadné či ne, ale doporučuji ti, kvůli neurčitosti výsledného napětí při zatížení, spíš než odmotávat, namotat ještě několik dalších silových sekcí s napětím třeba 1V - 2V - 4V. Klidně i svazkem těch jedniček, co ti zbyly. Pak můžeš napětí doladit až podle zátěže a napětí místní sítě. Orientací vinutí odbočky se dá napětí i snížit.
A například pro účely pomocných obvodů (voltmetry, teplotní pojistky, regulátory ) bych si tam přimotal ještě pár samostatných sekcí tenkým vodičem pro proudy kolem 50-100mA. Prodávají se na ebay třeba maličké voltmetry do 100V asi za 40Kč a můžeš si je tam navěsit pro efekt i pro kontrolu výst. napětí. Zrovna tak můžeš do vinutí vložit termistor a hlídat teplotu trafa.
- baltazarek
mustek jsem koupil v GME, tak predpokladam ze to nebude cinska napodobenina. Jeste mam jinej na mensi proud, take na fastony tak to zkusim v pondeli vymenit a premerit. Mozna to zbytecne komplikuji, proste zapojim trafo, usmernovac a kondik, zmerim kolik to dava na prazdno a po nejakem slusnem zatizeni a zavity odeberu na cca 45V. Pokud to bude do budoucna malo, tak primotam nekolik zavitu. Odbocky z toho dratu 2.2mm se delaji desne blbe. Mel jsem problem ten drat i slusne protahnout, aby nebyl moc pokrouceny. Tet jeste vymyslet cim to rozume zatizit. Ve skole mam velké dratove odpory, tak snad nektery z nich bude vyhovovat. Musim se podivat na jejich vykon a odpor.
Máš tam navíc slabiku.baltazarek píše:Ahoj, můstek jsem koupil v GME, tak předpokládám, že to nebude čínská napodobenina.
My co máme s chobotem více zkušeností, bychom naopak předpokládali, že to bude čínská napodobenina.
Viz.: RayeR: psu4pc.htm#SEMI
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
- baltazarek
Kdysi jsem tu myslím popisoval, jak jsem zkoušel zničit obyčejnou 1A diodu v plastu nadproudem a vydržela několikanásobné přetížení. Ani se to nechce věřit, co přežila.
Horizontál je 200mV/div, vertikál 100mA/div. Rastr je posunutý, snímáno foťákem zblízka.
A jaké je fyzikální vysvětlení takového zlomeného průběhu? A kdyby se jelo s napětím ještě dál, bude to opravdu stabilizátor proudu? Páč zničit se na kurvatrejsru asi 1A dioda nedá, protože v obrázku je jen mžikové zatěžování špičkovým výkonem asi tak 1,1W.Sendyx píše:No je to propustná charakteristika, co jiného....
Taiwanský zázrak, diody s vestavěným omezovačem proudu. Jsou to 1N4007.
S větším horizontálním napětím to bude dál vypadat podobně, proud prostě moc nestoupá... v reálném přístroji, kde byly použity, na nich byl špičkový úbytek odhadem 3-6V v propustném směru.
Tady máš jiný vzorek diody od stejného výrobce ze stejné série: