Osvětlení klecí chovatele

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Osvětlení klecí chovatele

#1 Příspěvek od Celeron »

Obrátil se ma mě kámoš, že by potřeboval vyřešit přisvětlování někojika klecí malejch papouchů. Protože má v místnosti s klecema málo světla, chce přisvětcovat teplejma bílejma LEDkama. No nevím, zda to je pro ptáky ideál, to je jeho boj.
Požadavek je, aby ledky alespoň přibližně sledovaly intenzitu venkovního světla, tedy při rozednívání na určitý intenzitě světla začaly LEDky 5-10 minut pozvolně nabíhat a při stmívání zase pozvolna 5-10 minut zhasínat. No už jenom stmívání LERek je trochu problém. Při zapnutí natvrdo by prý papouchúm mohlo klepnout od leknutí.
Zkusil jsem technickou podporu Enika a nepochodil jsem. Trochu by šel použít bezdrátový Poseidon P8 R Dali ale není to ono.
Podle mě by stačil soumrakovej spínač, který by rozepnutím kontaktu dal povel regulovanýmu zdroji, který by pomalu zvyšoval cca 5-10 minut napětí pro LED pásky. A při sepnutí zase začal snižovat napětí pro LED.
Není nějakej takovej zdroj na trhu? Bude tam asi 4 m 12V pásky.
Bastlit nějakou jednoůčelovku se mi nechce.
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Já jsem jednomu chovateli papoušků vyrobil stmívač s tímto obvodem. Cena je slušná a chovatel je spokojen. Jako imitaci svitu měsíce jsem použil modrou ledku, svítí trvale. Používá žárovky, LED prý nejsou vhodné.
monterjirka

#3 Příspěvek od monterjirka »

jezevec píše:... Používá žárovky, LED prý nejsou vhodné.

Jednak LED nemají spojité světelné spektrum ale jen několik barev, jejichž namixováním získáváme světlo, které působí jako bílé a zvíře to může vnímat jinak. A pak u PWM řízení je třeba zvolit dost velkou frekvenci, aby to zvířata nevnímala jako blikání.
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

já to řešil pro stmívatelné zářivky ovládané napětím 0-10V el potenciometrem DS1809 555kou a časovým spínačem.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“