Metra Blansko přístroje
Moderátor: Moderátoři

V přístroji byl jemný prach i na místech mimo prostor větracích otvorů a pod sklem, měřící systém byl ale celkem čistý. Proto jsem se domníval že tam byla nějaká výkonnější žárovka která způsobovala větší tepelnou cirkulaci vzduchu.
Zkusil jsem i signálkovou Ba9 24V/2W ale značka se nerozsvítila ani při pokusu dostavit nulu. Je fakt že jsem neočistil jednu stranu té optické trubice - světlovodu nechtěje se moc vrtat kolem měřícího systému. Ale tyto části se nezdály nějak zaprášené tak doufám že by snad v tomto nemusel být problém. Ovšem rozdíl 2 a 3W se mi nezdá tak velký že by značka nemohla být ve stínu vidět.
Doporučuji zkusit 1 věc, připájet si nějakou žárovku na dlouhé tvrdé dráty a zkusit najít optimální umístění. Žárovka s malou baňkou bude mít možná problém s tím, že vlákno svítí zcela mimo.
Ta 24V/2W signálková žárovka stará 30 let ovšem svítila poněkud slabě až podžhaveně - možná byly tak dimenzované na výdrž. Pro větší výkon by se žárovka mohla i přiměřeně přežhavovat. Kdysi jsem zkoušel dát do "tříbuřtové" baterky žárovku 3,5V a vydržela i řadu hodin, 2,5V přežila i půl hodiny nepřetržitého provozu. Proto se domnívám že při občasném používání by přežhavení do 20% nemuselo vadit.
Jo, teď jsem si uvědomil, že v podobném držáku měli i speciál s životností pouhé 2 hodiny.
Zkusil jsem žárovku přežhavit (2,4V/0,5A krypton z ruční svítilny). Při cca 3V/0,6A svítila asi 10min, pak po velmi jemném pokusu o přidání okamžitě shořela. Proud vyšší přesně o 20% tedy už byl na hranici destrukce, takže tento typ žárovky takové přetížení nesnese.
Díval jsem se na Svět žárovek - v případě potřeby většího výkonu se vyrábí v cyklo provedení (E10 Ø15×29mm) i 6V/5W nebo 12V/5W, ty asi nebudou všude dostupné. I v GM momentálně mají 6V/400; 450; 500 a 830mA.