Metra Blansko přístroje

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Achab

#31 Příspěvek od Achab »

Neví někdo jaká je ve wattmetru EL21 originální žárovka? Získal jsem přístroj bez žárovky a žádná běžná tam nesedí. Zkoušel jsem E10 / 2W a nedokáže tu optiku prosvítit tak se domnívám že tam byl nějaký halogen, možná s vnitřní clonkou.
Sendyx

#32 Příspěvek od Sendyx »

Myslím, že 6V 0,5A bajonetka. Ono to svítí dost málo, proto taky je u těch měřáků plechová clona. Nebo máš stopu někde za rohem...
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
pospisjak

#33 Příspěvek od pospisjak »

Zdravím, koukám, že se moje odpověď na SZ někde ztratila. Mám tam E10 6V/0,5A, ale je již značně zčernalá a stopa je vidět jen slabě (bez krycího plechu úplně bez šance). Zkusím sehnat novou nečernou, ale bude to problém, jak sleduju nabídku. Pak by tam mohl držet podobný krypton nebo halogen, tam už se podobná wattáž sehnat dá. Anebo nabastlit LEDku. Žárovka je zajištěná malým červíkem
Obrázek Obrázek
Achab

#34 Příspěvek od Achab »

Dík za odpověď, SZ jsem opravdu nedostal. Takže je to E10, žárovky 6V/0,5A s větší baňkou se běžně používaly na přední světla kol. Nemá tato náhodou vnitřní clonu nebo klame to zčernání?

V přístroji byl jemný prach i na místech mimo prostor větracích otvorů a pod sklem, měřící systém byl ale celkem čistý. Proto jsem se domníval že tam byla nějaká výkonnější žárovka která způsobovala větší tepelnou cirkulaci vzduchu.
Zkusil jsem i signálkovou Ba9 24V/2W ale značka se nerozsvítila ani při pokusu dostavit nulu. Je fakt že jsem neočistil jednu stranu té optické trubice - světlovodu nechtěje se moc vrtat kolem měřícího systému. Ale tyto části se nezdály nějak zaprášené tak doufám že by snad v tomto nemusel být problém. Ovšem rozdíl 2 a 3W se mi nezdá tak velký že by značka nemohla být ve stínu vidět.
pospisjak

#35 Příspěvek od pospisjak »

Ne, žádná clonka na žárovce není, je to jen zčernání. Neručím za to, že je to správný typ, ale s touto žárovkou jsem wattmetr koupil.
EKKAR

#36 Příspěvek od EKKAR »

Dřív 6V/500mA a potom 6V/450mA s velkou baňkou a závitem E10 se dávala do předního reflektoru bicyklu, měla by jít sehnat v prodejnách pro cyklisty ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Achab

#37 Příspěvek od Achab »

Takže potvrzeno, dík. Váhal jsem na jakou žárovku to případně upravit aby se přístroj nepoškodil nadměrným teplem. Mirné zvýšení výkonu by to asi sneslo.
Sendyx

#38 Příspěvek od Sendyx »

Vždycky je tam větší baňka, to souhlasí, jenom s tím bajonetem či E10 závitem si nejsem jist. Mám 4 přístroje, příležitostně do nich mrknu.

Doporučuji zkusit 1 věc, připájet si nějakou žárovku na dlouhé tvrdé dráty a zkusit najít optimální umístění. Žárovka s malou baňkou bude mít možná problém s tím, že vlákno svítí zcela mimo.
Achab

#39 Příspěvek od Achab »

Bajonet to nebude - Ba9 má přes kolíky 11mm takže se nevejde do držáku (otvor 10mm, hloubka po kontakt kolem 16mm ± pružení). Taky jsem ji zkoušel na drátech a různě natáčet ale bez výsledku.

Ta 24V/2W signálková žárovka stará 30 let ovšem svítila poněkud slabě až podžhaveně - možná byly tak dimenzované na výdrž. Pro větší výkon by se žárovka mohla i přiměřeně přežhavovat. Kdysi jsem zkoušel dát do "tříbuřtové" baterky žárovku 3,5V a vydržela i řadu hodin, 2,5V přežila i půl hodiny nepřetržitého provozu. Proto se domnívám že při občasném používání by přežhavení do 20% nemuselo vadit.
Sendyx

#40 Příspěvek od Sendyx »

Ono záleží, jak je ta žárovka vyrobena a jakou má teplotu světla. Může být dimenzována pro krátký život a vyšší jas (do svítilny) i jako dlouhoživotnostní (kontrolky, stupnice...). Třeba Oshino měli ve stejném držáku žárovku 12V s životností 100 hodin (30 hodin při 14V), jiný typ s životností 10000 hodin (1000 hodin při 15V) a nebo speciály 120000 a 250000 hodin (opravdu 250 tisíc), které svítily zcela blbě, byly drahé jak šlak a měly specifikační číslo NATO pro použití v letectví. Na první pohled se moc nelišily.

Jo, teď jsem si uvědomil, že v podobném držáku měli i speciál s životností pouhé 2 hodiny.
Achab

#41 Příspěvek od Achab »

Už se mě to povedlo zkušebně rozsvítit i s žárovkou E10 2,4V/0.5A na drátech. Při předešlém pokusu jsem zřejmě neměl žárovku přesně v ose optiky - nastavení je dost citlivé a trefil jsem to až na několik pokusů. S originál 3W žárovkou v držáku by s tím neměl být problém a držák jde případně vypodložit.

Zkusil jsem žárovku přežhavit (2,4V/0,5A krypton z ruční svítilny). Při cca 3V/0,6A svítila asi 10min, pak po velmi jemném pokusu o přidání okamžitě shořela. Proud vyšší přesně o 20% tedy už byl na hranici destrukce, takže tento typ žárovky takové přetížení nesnese.
Díval jsem se na Svět žárovek - v případě potřeby většího výkonu se vyrábí v cyklo provedení (E10 Ø15×29mm) i 6V/5W nebo 12V/5W, ty asi nebudou všude dostupné. I v GM momentálně mají 6V/400; 450; 500 a 830mA.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“