Sháním knihu Moderní radiotechnika
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
Radioelektronika.png- (108.77 KiB) Staženo 33 x
- serviceman
serviceman píše:To jsou ty radiokomunikace? Škoda, že to není skenované, ale fotografované. Z toho se pdf neudělá.
S pdf knihama ktere nekdo vytvoril pomoci naskenovane predlohy nemam dobre zkusenosti. Je to plne chyb ktere vznikly v ocr. Slova to vicemene projede dobre podle slovniku, ale s cisly byva problem, coz je u technickych knih podstatne. Pokud se to po naskenovani dukladne nereviduje, coz se deje malokdy nebyva to moc duveryhodne.
Tak pozor na takove knihy.
- Artaban001
rnbw píše:Jediny pouzitelny OCR je tusim FineReader a aj z toho su vysledky niekedy tragicke.
Po zkušenostech právě s OCR Fine reader jsem došel i já k závěru, že nejautentičtější je skenovat "jako obrázek". U OCR se musí kniha kontrolovat a opravovat chyby. Pokud Ti jde o text, ten se jakoš takoš dá spravit, ale horší je, pokud jsou obsaženy matematický vzorce. Ty je bezpodmíněčně nutné nechat rozpoznat "jako obrázek".
Pokud je spravne udelany sken, neni chyb v textu mnoho, ale formatovani je naprosto tragicke a pro nejake dalsi upravy textu prakticky nepouzitelne. Vetsinou to delam tak, ze naskenovany text zkopiruju napr. do notepadu a pak zpet do wordu. To silene formatovani se tak ztrati, ale je potreba ho provest znovu. Delat tohle u cele knihy je ponekud pruda.
- serviceman
- Artaban001
Já pokud skením, tak zásadně NIKDY ne přímo do .pdf via OCR, ale výhradně jako .jpg nebo (líp) .png OBRÁZKY - ty se pak vyčistí v nějakým editoru fotek a "vytisknou" se do souboru .pdf virtuální tiskárnou = softem zvaným "DO PDF". Dělal jsem tak všecky servisní manuály, který jsem měl od Jardy Jandla (R.I.P. vloni v září) a stejně tak i všecky knížky, který jsem sem dával v odkazech.termit256 píše:serviceman píše:To jsou ty radiokomunikace? Škoda, že to není skenované, ale fotografované. Z toho se pdf neudělá.
S pdf knihama ktere nekdo vytvoril pomoci naskenovane predlohy nemam dobre zkusenosti. Je to plne chyb ktere vznikly v ocr. Slova to vicemene projede dobre podle slovniku, ale s cisly byva problem, coz je u technickych knih podstatne. Pokud se to po naskenovani dukladne nereviduje, coz se deje malokdy nebyva to moc duveryhodne.
Tak pozor na takove knihy.
A kutilmile - nelituju tě
Vyhodou prohnani pres OCR je mensi velikost a lepsi citelnost textu (pouziva v textu fonty). Osobne si ale myslim ze to za tu silenou praci s korekturou nestoji.
- Přílohy
-
scc.JPG- (235.33 KiB) Staženo 26 x