Přepínání stínítka v autosvětle -xenony.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
impedance

Přepínání stínítka v autosvětle -xenony.

#1 Příspěvek od impedance »

Zdravím,
Nevím si rady s přepínáním stínítka viz název. Známej mě dal desku přepínání stínítka s tím, že mu to nepřepíná dálkové/tlumené. Byl tam zhořelej jeden můstkový usměrňovač, po výměně sepne dálkové, ale už nepřepne z5 na tlumený. celé jsem to rozebral a zkusil překreslit schéma.
Nemám možnost změřit kapacitu, ale ten velký kondík jsem rovnou vyměnil a nepomohlo to. relé k1 přepíná jak má.
V serii s tím kondíkem jsou cívky na přepínání toho stínítka ve světle. Nemá nekdo nějakou zkušenost nebo radu co kde proměřit?
cívky těch stínítek jsou ok. když na nich ručně otočím napětí, tak přepínaj.
Přílohy
IMG_20151216_105821.jpg
(299.16 KiB) Staženo 183 x
jirkati

#2 Příspěvek od jirkati »

Ty cívky na clonách jsou napájené střídavým proudem? Stejnosměrný by asi přes ten kondenzátor "neprolezl".
impedance

#3 Příspěvek od impedance »

nene je to jak na tom schématu cívka je přez ten kondík a ss napětí. cívky jen přepínají. podle mě to funguje tak, že jak sepne relé začne se nabíjet kondík a tím přepne( jak začne procházet proud než se kondík nabije), ale po přepnutí relé k1 z5 do klidové polohy (vypnutí dálkovejch)by se měla přepnout clona zpátky na potkávací ,to nefunguje a tu část obvodu nechápu.

cívky zůstávají v tom stavu jak je to přepne. tzn když na ně připojím napětí clona přepne a po odpojení napětí bude stále ve stejném sdtavu.
Soemtron

#4 Příspěvek od Soemtron »

Jestli to chápu dobře, tak po přepnutí na tlumené by se měl kondík "skratovat ", přes cívky clonek a klidový kontakt relé, tedy připojit oběma póly na +. Vybíjecí proud poteče opačným směrem než nabíjecí. Není ten klidový kontakt relé jen opálený, přechodový odpor, nebo svod na těch odrušovacích kondenzátorech? Na zkoušku bych je odpojil.
Naposledy upravil(a) Soemtron dne 16 pro 2015, 14:01, celkem upraveno 1 x.
:!: Sháním SM ELKA 21A, 6521, OKU101...
Koupím obrazovku Toshiba LR30477
impedance

#5 Příspěvek od impedance »

na relé jsem koukal, ale zdálo se ok. zkusím c2,3 vyhodit a uvidíme.
frpr666

#6 Příspěvek od frpr666 »

Při modifikaci elektriky v autě je třeba si počínat velice obezřetně. Stačí pokud se utřepe kabel (na české silnici) a požár je na světě.
Už jenom ta představa, že si koupím ojeté auto, které někdo předtím zmodifikoval, nahání hrůzu.
http://usti.idnes.cz/vysetrovani-priciny-padu-vrtulniku-u-bohusovic-nad-ohri-z-unora-2015-1pj-/usti-zpravy.aspx?c=A151201_142314_usti-zpravy_alh
impedance

#7 Příspěvek od impedance »

jakoby světla nebyli jištěný.. btw není to modifikace, ale oprava. Když to koupí u číňana, tak to bude mít o hodně bezpečnější než když já přeletuju jedno relé.
masar

#8 Příspěvek od masar »

Také tipuji vadný klidový kontakt relé K1. Možná je to příčina i důsledek události shořeného můstku. :wink:

p.s. Připoj paralelně ke kondenzátoru 3G3 voltmetr (multimetr) a podívej se, jak rychle se vybíjí při odpadení K1.
TomasX

#9 Příspěvek od TomasX »

Já si myslím, že přepnutí kontaktu K1 by způsobilo nabíjením C2, C3, vypnutí relé K2 a tudíž bliknutí výbojek.
Máš to dobře nakreslené?? :oops:
Clonky vyzkoušej otočením polarity napětí. +/- je jedna poloha a -/+ se musí clonka vrátit zpět. Pouze krátký impulz na zkoušku při odpojení od auta!!!!
C2,C3 tam jsou asi kvůli "bliknutí dálkovejma" nebo nějaká jiná vychytávka moderní elektroniky v automobilovém průmyslu. 8O :lol:

P.S. Adaptabilní LED nebo laser světla v AUDI A8 budou taky pěkná lahůdka.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
masar

#10 Příspěvek od masar »

TomasX píše:Já si myslím, že přepnutí kontaktu K1 by způsobilo nabíjením C2, C3, vypnutí relé K2 a tudíž bliknutí výbojek...
Tak si spočítej, jak dlouho trvá nabití kapacity 100nF přes křemíkovou diodu a přechodové odpory. Na tak krátkou dobu není relé schopné reagovat. :wink:
TomasX

#11 Příspěvek od TomasX »

Sorry
To nF jsem četl jako mF. :oops:
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
impedance

#12 Příspěvek od impedance »

dneska jsem se k tomu zase dostal a ten klidovej kontakt měl docela velkej odpor, tak jsem to protáhnul dátěnkou a už vede jak má. zejtra to složím a uvidíme.
Já sem ho blbec jen propípl..
Odpovědět

Zpět na „Poradna“