VF zosilňovač.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

VF zosilňovač.

#1 Příspěvek od kutilmil »

Zdravím dámy a páni.
Prosím o radu. Dostal som taký nápad, že by som chcel na mojich starých rádiách ( festival, filharmonia, philips 461 atd. ) počúvať rádio. Konkrétne český impuls alebo countryrádio. Problém je ale ten, že ku nám countryrádio nedoletí. Tak som si postavil modulátor - katalógové zapojenie MC1496. Tento funguje perfektne, akurát to má tú chybu, že je to tak slabučké že to beží tak na dva metre. Nemáte niekto prosím nejaké osvedčené zapojenie zosilňovača v pásme stredných vĺn? Niečo ozaj jednoduché, čo by som zapojil za modulátor a malo to dosah cca 10 no nech 20 metrov a perfektný zvuk? Za radu Vďaka.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Možná by stačilo doplnit jeden stupeň k tomu tvýmu modulátoru. Nahoď sem schéma, určitě se najde někdo, kdo řekne kam co dobastlit.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#3 Příspěvek od kutilmil »

Tak toto je tá schéma. len na vstupy som dal potenciometre a nejake blbosti ale výstup je tak ako je na scheme.
Přílohy
modulaor.PNG
(31.92 KiB) Staženo 144 x
samponek

#4 Příspěvek od samponek »

Dej za to KF910 s kanálového voliče Tesla Color110ST, 416, nebo Merkur.
Cívky na vstupu a výstupu přizpůsobíš.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#5 Příspěvek od kutilmil »

Dík ale konkrétnejšie by si neporadil?
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Lukas-Peca »

Podle mě můžeš udělat obyčejný zesilovač se společným emitorem, na SV to bude stačit i s běžným tranzistorem. Nezapomeň na pořádnou anténu.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#7 Příspěvek od kutilmil »

Z toho modulátora lezie výstup okolo 500mV
samponek

#8 Příspěvek od samponek »

Z SV rádia si vykucháš kostřičky s jadérky, uděláš propusti a mezi ně nacpeš KF910. Na G2 dáš trimr, tam nastavíš zisk aby to nechrchlalo a do D dáš laděný filtr s anténou.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#9 Příspěvek od kutilmil »

Ďakujem že sa mi snažíš poradiť ale nemohol by si mi to nejako nakresliť? Niesom to totiž schopný podla popisu urobiť. Klasický zosilňovač zvládam ale toto už nie. Vďaka Ti.
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#10 Příspěvek od Ivan_Ryger »

kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#11 Příspěvek od kutilmil »

Ďakujem že sa mi snažíš poradiť ale nemohol by si mi to nejako nakresliť? Niesom to totiž schopný podla popisu urobiť. Klasický zosilňovač zvládam ale toto už nie. Vďaka Ti.
samponek

#12 Příspěvek od samponek »

Nemám teď přístup ke skeneru, je moc hodin, na G1 dej paralelní rezonanční obvod z SV rádia. Do G2 dej trimr a kond na kostru. Z Source dej cca 22Ω na zem s konden. Do D dej cívku na plus a kond na zem a pak kond a rezonanční obvod a z něho přes kond kus drátu jako anténa.
Na G2 bude vyhovující 0V, ale pak to můžeš zkusit trimrem zvýšit než to začne chrchlat.
Napájení 12V, bude to žrát 7mA.

Když z toho leze 500mv, můžeš to zapojit i se společným Drainem jako zesilovač proudu, tzn G1 G2 spojit a odpor na zem. D na plus a do Source hustší cívka kus feritky a z vinutí kus drátu bude jako vysílat. I když to nebude pořádně přizpůsobený, tak to stejně pojede, ale nejlepší je to naladit na osc a generátoru.
kutilmil
Pod dozorem moderátorů
Pod dozorem moderátorů

#13 Příspěvek od kutilmil »

Ahoj.
Tak som sa to snažil nejako nakresliť. Takto si to myslel? Tie filtre som spočítal na 800kHz. Aké hodnoty mám použiť na ostatné RC? Ďakujem.
Přílohy
Zesík.PNG
(11.49 KiB) Staženo 142 x
Hill
Administrátor

#14 Příspěvek od Hill »

Máš v zapojení chybu - v tomto zapojení ti obvod vysílá jen postranní pásma, ale bez nosné. Modulaci AM DSB SC normální přijímač AM neumí, proto na něm sice něco chytneš, ale jen díky různým nelinearitám v přijímači.
Do správného režimu AM DSB ho musíš dostat změnou pracovních bodů na vstupech, a to podle obr. 27 v tomto katalogovém listu k MC1496.
Možná pak bude stačit jen dolní propust (pí-článek) do 1 MHz na přizpůsobení k anténě a anténa a dosah bude podstatně větší.
Milan

#15 Příspěvek od Milan »

Já myslím Hille,že by mělo pro vytvoření signálu postranní pásma + nosná
stačit jeho zapojení a namísto vyvážení trimrem 50k naopak to rozvážit,tj. vlastně část nosné do výstupu dostat. Výkonově to ale na třeba 20m vzdálený kus drátu v rádiu nebude stačit a zesilovač potřeba bude.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“