Z layoutu schéma - vhodný software

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sendyx

Z layoutu schéma - vhodný software

#1 Příspěvek od Sendyx »

Došlo k dost nepříjemné situaci, bude nutné k několika desítkám elektronických modulů doplnit nebo vytvořit dokumentaci. Některé existují ve funkčních kusech, některé jako funkční + rozpracované kusy, ev. i neosazené PCB, k něčemu je torzo dokumentace. Jako prvotní je nutné vytvořit pro účely servisu aspoň schémata.

Máte někdo tip na software, který by byl nejrozumněji použitelný na takovou operaci? Bude nutné buď ručně, nebo jiným způsobem natáhnout obrazce spojů, rozmístit díly a vytvořit schémata. Naštěstí jsou to všechno většinou 1-2 stranné PCB ve 4. KT, většinou klasika až SMD1206.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

To je hezkej vánoční dárek... Brrr...

Reverzní inženýrství jsem musel dělat jen na úrovni provedení fotky DPS a dopsání hodnot + popis konektorů, beztak to schema nikdo moc nestuduje, jedině kvůli zjištění referencí a hodnot.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Asi bych vzal tužku a papír a v prvním kroku nakreslil schéma právě na papír, protože je to nejrychlejší a nejsnáze se vygumují a opraví chyby, ve druhém kroku bych schéma na papíře překreslil do lidské podoby opět na papír, protože první verze bude asi vypadat hrozně. Ve třetím kroku bych schéma překreslil do Eagle. Bude potřeba nadefinovat nestandardní součástky. Ve čtvrtém kroku bych oskenoval nebo vyfotil a velikostně zkalibroval desku. Podle https://learn.adafruit.com/creating-acc ... into-eagle bych ji natáhl jako vrstvu do Eagle a rozmístil podle toho pouzdra. Pokud je potřeba, může se i naroutovat DPS, nebo jestli to pro servis stačí, nechat jen airwires, vazba mezi schematem a polohou součástek na DPS v tom bude a to asi stačí. Každopádně je to nehezká neproduktivní práce a jestli jsou ty desky složité, tak je to přímo nezáviděníhodná situace. Možná najmout na brigádu nějakého studenta :-)
frpr666

#4 Příspěvek od frpr666 »

1/ analýza zapojení
oskenovat 1 stranu,
oskenovat 2 stranu,
otevřet obrázky v Gimpu do dvou vrstev a tu horní "posouvátkem" zprůhlednit.
Spoje co nejsou vidět propípat šlusmetrem.

2/ překreslení motivu
-stáhnout soft na zprůhlednění oken windows
-zprůhlednit okno s Eaglem třeba na 50% a nastatavit grid
-otevřít obr. 1 strany a ručně routovat 1 stranu
-otevřít obr. 2 strany a ručně routovat 2 stranu
Sendyx

#5 Příspěvek od Sendyx »

Tady je otázka, jakým softem si pomoct. U starého dobrého Rangeru bylo možné udělat placement - rozložit pouzdra na PCB, přidělit jim součástku v knihovně a referenci, ručně propojit pady na PCB a z toho vznikl netlist, který se dal přetáhnout do schematického editoru - tedy vznikla hromada součástek propojených gumovými spoji. Řešit to tužkou a papírem je fakt děs běs a ztráta času. Plošáků bude asi 40, průměrně je tam cca 100 součástek.

Není možné u Eagla třeba implementovat obrázek (sfocený layout) v nějaké "neškodné" vrstvě, třeba jako dokument, potisk a podobně?
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

LSD2000 má jakýsi import bitmapy, ale já jsem to nikdy nepoužil...
]
lesana87

#7 Příspěvek od lesana87 »

Kreslit na papír je dobrý tak pro desky s 20 součástkama. Zrovna se zabývám opravou řídicího počítače z 35 let starého CNC stroje. Není k němu žádná dokumentace, takže jsem jako první kreslila schéma z desek, na kterých je 8080 a pár set IO 74xx a podobných. Kreslila jsem rovnou schéma v Eaglu, protože tam si to můžu učesávat, jak postupně jednotlivé části začínají dávat smysl a zapadat do sebe, to na papíře nejde. Schéma už mám, teď se prokousávám 16KB firmwaru z feritové paměti, která dostala Alzeihmera a 32x16b se ztratilo, a snažím se sw zrekonstruovat. Proti tomu bylo to kreslení schémat trivka. :(
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

Hm, to je hezká práce. To je trest nebo osobní iniciativa ?
]
lesana87

#9 Příspěvek od lesana87 »

Spíš to druhé, opravovat staré krámy mě baví. Nicméně to je dost velké sousto, ale zároveň i výzva a hlavně to "musím" opravit, na nový stroj za 3 mega nemáme.
voitano

#10 Příspěvek od voitano »

Mě udivuje, že dneska existují softy na porovnávání obličejů, OCR a podobně, ale na zpětný enžinýring pcb na schéma není, nebo aspoň o něm nevím. A přitom Číňani kopírují vše jako diví. Ale to bude tím, že jich mnogo a mohou si práci rozdělit. Přitom by stačilo udělat kvalitní foto tišťáku a softík by si s tím mohl poradit, nebo mnoho práce ušetřit.

Já to dělám tak, že vyfotím jednu stranu bez součástek, v editoru ji otočím, převedu na černobílou s maximálním kontrastem , zvětšeně vytisknu, nakreslím součástky jako schématické značky,doplním číselné označení , případnou vrchní vrstvu, nebo propojky dokreslím průhledným zvýrazňujícím fixem a snažím se udělat schém.

lesana87 píše:.... teď se prokousávám 16KB firmwaru z feritové paměti... :(
No to je masox, držím palce.
Sendyx

#11 Příspěvek od Sendyx »

Ono je pravděpodobné až jisté, že podobné softy existují, či nějaké jednoduché doplňky do standartních E-CADů, které takové operace umožňují. Ale jaksi nebývá zájem autora podělit se o to se světem, spíš to někdo využívá k vlastní práci.
Yarda1

#12 Příspěvek od Yarda1 »

lesana87 píše:...Zrovna se zabývám opravou řídicího počítače z 35 let starého CNC stroje. Není k němu žádná dokumentace...(
Možná by se nějaká našla. Co to je za stroj?
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
lesana87

#13 Příspěvek od lesana87 »

Je to japonskej EDM SEIBU WALTER SW-35NT řízenej počítačem SEIBU YASNAC 3000WBT. Od toho EDM dokumentaci máme, ale od počítače nebyla ani čárka. To hlavní, co teď chybí, je funkční "nálev" do té feritové paměti.
lesana87

#14 Příspěvek od lesana87 »

Tak jsem ten EDM nakonec opravila. :) Po odstranění 292 chyb už jsem tam žádnou další neviděla a kupodivu i začal sedět checksum. Tak jsem vyrobila náhradu té feritové paměti, nahrála to do ní a drátořez ožil. :)
No a když už tedy bylo opraveno, přemohla mě zvědavost a tu feritovou paměť jsem oddeklovala. Nebylo mi totiž jasné, jak se tam těch 131 tisíc korálků může vejít. Takže jsem ani nebyla moc překvapená, když jsem uvnitř našla koberec utkaný z barevných drátků, ale ani jedno feritové jadérko. Ona to není feritová paměť, ale její mladší sestřička Plated wire memory používaná ve vesmírných sondách. Tak jsem si zase o kousek rozšířila znalosti, i když časově jen směrem vzad. :)
voitano

#15 Příspěvek od voitano »

lesana87 píše:Tak jsem ten EDM nakonec opravila. :)

R35PECT :agree:
Odpovědět

Zpět na „Software“