Problém s časovačem 555
Moderátor: Moderátoři
- Vojta_bastlir
Problém s časovačem 555
Vše na stole funguje bezvadně, ale při připojení do auta se nabíjení kondenzátoru C1 děje značně nestále (čas je třeba +-60% jinak). Myslím, že tam hraje roli palubní napětí (jeho kolísání) a hlavně okolní teplota. Je to elektrolit a podle datasheet by měl fungovat do -5°C.
Jsem opravdu bezradný: zkoušel jsem napětí stabilizovat zenerkou, ale moc to nepomohlo ...
Za každý nápad nebo podmět budu nesmírně rád !
Vojta
- Přílohy
-
555.png- Tady je to zapojení.
- (12.89 KiB) Staženo 161 x
A kutilmile - nelituju tě
- Vojta_bastlir
To jsem zapomněl napsat: To mě taky napadalo, ale při měření pokaždé kondenzátor vybiju (zkratuju). A když měřím jak na něm roste napětí a venku je třeba kolem nuly, tak se nabíjí neuvěřitelnou rychlostí (kondíky jsem zkoušel asi 3 ...).
P.S. Ve všech knížkách co mám je to zapojení stejný (a i podle vnitřního schématického zapojení to dává smysl). Hledal jsem na netu i v knížkách, ale nikde ani ťuk o tom podobným problému ...
- Přílohy
-
Time_delay.jpg- (94.89 KiB) Staženo 77 x
- serviceman
- Vojta_bastlir
Kondenzátor je hliníkový elektrolit 100uF/25V (Operation temperature -25 ~ +85°C). Později jsem vyzkoušel i tantalový, ale bez většího zlepšení.
Hmm, díky Zaky: transil a RC filtr, vyzkouším. S 4060 už jsem něco zkoušel a je fakt, že nikdy nebyl problém. Jsem kutil a prostě mi to nedá spát proč tohle zapojení nefunguje jak má. MCU se mi zdá jak kánon na vrabce (potřebuju "jen" zpozdit sepnutí relé). A kapacita kondíku i odpor rezistoru by mělo být "v normě" (podle knížky od pana J. Hájka, časovač 555). Našel jsem dokonce v několika publikacích pro motoristy i kompletní zapojení přímo do auta a tam právě ani transil ani RC filtr na vstupu nikde nebyl.
A zkusím tedy ještě integrovaný stabilizátor místo té zenerky.
Super, mám teď alespoň směr !
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Co svody na DPS ?
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]