Tesla COLOR 110ST, napájení
Moderátor: Moderátoři
xsc píše:S kvaziparalelním zvukem je trochu problém, protože OMF je laděna ještě klasicky Teslácky na 38,0 pro obrazovou nosnou, ne západně na 38,9. Takže moduly, které jsou určeny pro videa a západní TV, je potřeba doladit.
Asi dva nebo tři typy kvaziparalelního konvertoru TES nebylo jak doladit, místo obvodu "TANK" v kolektorech omezovače pro synchronní detektor mívaly jen odpor, tak jim nosná obrazu megahertz sem megahertz tam zase tak moc nevadila. Selektivitu vstupů kvaziparalelního dílu také dva z nich žádnou neměly, vše záviselo pouze na selektivitě kanálového voliče.
Tak se i stalo, že za analogových časů mezi Prahou a Podkrkonoším s obrazem Premiéry na kanálu 24 (Žižkov) nešel příslušný zvuk, který byl 6,5 MHz nad nosnou obrazu, ale zvuk ČT1 na kanálu 23 (Černá hora), protože byl nejen silnější, ale také jen 1,5 MHz od nosné obrazu K24. Zvuková mezifrekvence si pochopitelně vybrala ten silnější signál, tak k přímému přenosu plochodrážních závodů hrála Česká filharmonie.
Naštěstí se těm konvertorům daly dost podstatně vylepšit vlastnosti rezonančním obvodem naladěným na nosnou obrazu v obvodu omezovače nosné (tedy ten TANK). Pak už si to všímalo jen zvuku, který k obrazu patřil.
Jo, to byly časy, kdy někteří z nás věděli, co se v televizi děje...
Nejjednodušší je vzít osciloskop a sledovat přítomnost H impulzů od výstupu z A250D přes tvarovač signálu stále na desce S až po propojení s G tyristoru. Může být třeba jen upadlá L403 v gatu tyristoru, nebo taky vadný samotný tyristor.
Na MB2 nic být nemůže, tam se objeví separovaný V sync až při přítomnosti signálu. Ale na MB4 by měl být řádkový výstup z IO v plné síle. Asi to tedy bude IO, z připojených kondenzátorů by problémy mohly dělat C4,C5,C9. Napětí na pinu3 je OK?Azurit píše:Odvahu bych i měl, ale osciloskop s oddělenou zemí neZkontroloval jsem celou cestu od tyristoru až na konektor modulu S a je v pořádku. Modul S jsem zapnul vypojený na 12V a na žádném výstupu nebylo nic, co by alespoň vzdáleně připomínalo průběh pro daný MB. (Nebo špatně měřím - měřeno proti společné zemi osciloskopem BM 370). Nic moc nebylo ani na MB 2 a 4, což jsou přímo nohy IO, takže asi opravdu nakonec budu shánět A250D...
Cena 1Kč za TBA950 mi přijde zajímavá
Na konektoru 2S, kde je buzení tyristoru KT120 nějaké jehly jsou (nejsou moc podobné nákresu, ale budou mít správné napětí) a drží se i při 8V napájení, které dává zdroj B, takže už opravdu nevím...
(Jinak za nabídku funkční C110ST děkuji, ale jsem z Čech