Správná funkce ABS

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
dvorak

Správná funkce ABS

#1 Příspěvek od dvorak »

Mám starost o správnou funkci ABS u mého vozidla ASTRA H 14 XEP.
Při prudkém zabrzdění na kluzkém povrchu se funkce ABS spustí, ale pracuje dál, i když brzdový pedál uvolním, a to až do úplného zastavení.
Zkoušel jsem to pouze při malé (krokové) rychlosti, při větší jsem to raději nezkoušel. Jiná auta, která jsem řídil, to nedělají. Na STK bez problémů, ale tam zřejmě ABS odzkoušet nemohou.
breta1

#2 Příspěvek od breta1 »

Takto to fungovat nesmí, nech to rychle opravit.
Atlan

#3 Příspěvek od Atlan »

Preco, nieje to funkcia brzdoveho asistenta?
breta1

#4 Příspěvek od breta1 »

Brzdový asistent přece nemůže brzdit, když uvolním brzdový pedál.
Atlan

#5 Příspěvek od Atlan »

Nieco na tom bude, ze je deaktivovany po uplnom uvolneni pedalu. Tak na diagnostiku. Mozno to bude len spinac na brzde. V horsom pripade jednotka abs.
p32

#6 Příspěvek od p32 »

Atlan píše:Preco, nieje to funkcia brzdoveho asistenta?

Ano, je to brzdový asistent a proto se tak musí chovat! Pokud se ale nebrzdí, tak co má s tím společného? Má asistovat přece jen při tom brzdění, ne?
TAKJAN

#7 Příspěvek od TAKJAN »

Při takovéto závadě by se měl systém odstavit a rozsvítit kontrolku. Podivné.
PixelOrgy

#8 Příspěvek od PixelOrgy »

Nesviti kontrolka ABS? Ani kdyz se ta situace stane?
Co diagnostika? Chtelo by to fault kody, pokud nejaky jsou.

Chapu to spravne, ze kdyz jednou aktivujes ABS pri brzdeni na snehu, tak prerusuje brzdy i potom, pri dalsi jizde, kdyz brzdis znovu na napr. suchym povrchu, dokud uplne nezastavis?
dvorak

#9 Příspěvek od dvorak »

Jak se to chová na suché silnici při porudkém zabrzdění , to jsem nezkoušel. Fakt je, brzdný účinek je dobrý, problémy při běžném brzdění na suchém povrchu nejsou. Toho problému jsem si všiml právě při dupnutí na brzdu na sněhu(ledu) a zarazilo mne hned, že jiná auta , která jsem řídil a měla ABS, to nedělala.
Kontrolka ABS nesvítí.
Zítra jdu na diagnostiku, mám totiž také problém se stále svítící kontrolkou airbagu, tak to spojíém s kontrolou ABS a hned budu informovat.
dvorak

#10 Příspěvek od dvorak »

Takže na diagnostice mi řekli, že brzdy na kluzkém povrchu nemohou vyzkoušet (není sníh ani led). Ale může to prý souviset s tím airbagem - zjistili vadný CIM modul pod volantem(přerušený spoj).
Takže sháním CIM modul. Stálo mne to 450 Kč.
PixelOrgy

#11 Příspěvek od PixelOrgy »

450 ta diagnostika? To je celkem ferovy...

CIM je ta deska se snimacem uhlu volantu ze?

Jinak nevim, jak je astra zapojena, ale ze by nefunkcni pytel (nejspis taky studenak kdyz porad sviti chyba) delal toto s ABS je fakt divny... to se me nejak nezda...

Kazdopadne bych se mozna mrknul na spinac v brzdovym pedalu, jestli nezustava sepnutej nebo neco...

Mozna by stalo za pokus tu chybu zreprodukovat s nejakym kamosem, aby ti rekl jestli ti treba u toho nezustavaji i svitit brzdovy svetla...

Ale treba to tak fakt ma byt a resime tu blbosti :lol:
dvorak

#12 Příspěvek od dvorak »

Jeden čas ten airbag přestal svítit, když jsem za jízdy vypnul zapalování a znovu nastartoval. Teď po zapnutí zapalování na vteřinu mrkne a pak již svítí pořád.
S tou kontrolou brzdového spínače je dobrý nápad, požádám kolegu ať se podívá jak svítí při tom brzdovká světla, nebo to zkusím nasnímat foťákem.

Co se týká ceny - účtují za hodinu právě tech necelých 450 Kč vč. daně, jedná se mimochodem o značkový servis Renault. Dělali mi tam nedávno geometrii přední nápravy za stejnou cenu.
jiriS
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jiriS »

Nevím, jaký tam je systém, ale co jsem něco dělal s VW B4, tak při odpojených obou airb. kontrolka se rozsvítila a svítila stále, po připojení jednoho se rozsvítí, zhasne a znovu se roozsvítí a tak už zůstane.
Když jsem měřil kabely k airb., jsou zkratované (0Ω, běžným multimetrem).
Zkrat je v konektoru, který se připojuje do airb., je tvořený cívkou navinutou na feritové tyčince poměrně silným Cu drátem.
Jakým způsobem testuje řídící jednotka připojení airb. nevím- jestli komunikuje nebo měří impedanci...
Ale s ABS by to nemělo mít nic společného.
Jirka
dvorak

#14 Příspěvek od dvorak »

Tak jsem zjistil, že brzdová světla svití jen po dobu stisknutí pedálu a auto brzdí "samo" dál až do zastavení i po uvolnění pedálu - zkoušeno na mokré trávě. Takže spínač je v pořádku ?
TAKJAN

#15 Příspěvek od TAKJAN »

Měří jen odpor OK ano/ne
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“