plynový kotel Dakon DUA 24 RT

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
centauri73

plynový kotel Dakon DUA 24 RT

#1 Příspěvek od centauri73 »

Vznikl mě problém z Dakonem.Fungoval bezchybně,ale nyní když ho zapnu naběhne,ale během okamžiku opět vypne.Marně hledám,kde je chyba i tlak vody je v pořádku.Nejsem na to odborník,poradíte mě někdo,kde hledat chybu?Děkuji předem.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Habesan »

Což takhle snímač tlaku vody???

Podrobný návod je na netu.
Pokud uspěješ, nech si udělat na to udělat revizi.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
jirkati

#3 Příspěvek od jirkati »

Pro začátek se podívej zda reaguje ionizační elektroda, resp. na její signální funkci.
dred

#4 Příspěvek od dred »

ventilátor odťahu spalín nabehne?

V návode píšu či nedošlo k prehodeniu fázy a nuláku (stará rozvodka)... aj keď sa mi to zdá nezmyselné...

návod-strana19 poruchy http://www.dakon.cz/wp-content/uploads/ ... talaci.pdf
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Přehozená fáze s nulákem u některých kotlů skutečně vadí, protože je ionizační napětí odvozené od fáze (možná násobičem, nevím) a při prohození L a N se otočí ionizační polarita a elektronika pak nerozpozná, že hoří plamen.
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Přehození fáze s nulákem nevadí asi jen u některých kotlů, ale asi u všech, kde je automatika Honeywell v růžovo-šedé krabičce.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
dred

#7 Příspěvek od dred »

Asi ťa nepoteším,ale spomenul som si ,že pred asi dvomi rokmi kamarátovi tiež vypínalo Dakon po pár sekundách....pomohla len výmena riadiacej jednotky....ešte že to bolo mimo vykurovaciu sezónu. Predtým sme skontrolovali čo sa dalo,nakoniec sme rozobrali susedov rovnaký kotol a použili RJ na skúšku od neho a kotol nabehol normálne.
Nakadah

#8 Příspěvek od Nakadah »

V našem plynovém kotli (značku teď z hlavy nevím, český a automatika Honeywell) cca co 2 až 3 roky "chcípne" ionizační elektroda. Prostě jak je od provozu pořád žhavá doruda, tak kov změkne a gravitace ho pomalinku ohýbá dolů. Pak se dotkne hořáku a je hotovo. Kotel nastartuje, běží tak do těch 5s a vypne. A tak pořád dokola. Prvně sem původní elektrodu narovnal, ale začaly se na ní objevovat praskliny takže výměna za novou. Není to drahé.
xsc

#9 Příspěvek od xsc »

Michal22 píše:Přehození fáze s nulákem nevadí asi jen u některých kotlů, ale asi u všech, kde je automatika Honeywell v růžovo-šedé krabičce.
Skoro bych řekl, že jakákoliv automatika Honeywell, kde je hlídání plamene ionizační elektrodou. Stejný problém byl už na maďarských kotlech ETI z konce 80. let.
TAKJAN

#10 Příspěvek od TAKJAN »

Když nechytne plamen, rozsvítí se přece kontrolka porucha. Mně taky nenabíhal, bylo to relé ventilátoru. Pokud neběží ventilátor a rozdílový presostat nedetekuje rozdíl tlaků, kotel ani nezapaluje. Když vyndáš desku, jde to dobře nasimulovat a kontakty relé zkontrolovat. Taky jsem už několikrát opravoval vadná plošák právě u těch relátek. Už se tu o tom psalo.
Jodr

#11 Příspěvek od Jodr »

Pokud kotel zapálí plyn je na řadě zontrolovat proud ionizační elektrody. Bývá 15 - 20uA (kotel Viessman). Bývá potažená z hoření povlakem cihlové barvy. Naštěstí mám elektrodu rovnou, tak ji upnu do sklíčidla a přeleštím povrch kysličníkem chromu do vysokého lesku, vždy před topnou sezonou. Tak to funguje již osmý rok. Co jsem se díval na ceny nové elektrody, tak kolem 1,6k což není žádná láce a po roce opět vyměnit?
Naposledy upravil(a) Jodr dne 11 úno 2016, 14:38, celkem upraveno 1 x.
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
pajap

#12 Příspěvek od pajap »

15 - 20mA se mi zdá hodně, nemělo to být 15 - 20 µA ?
Zdraví Pája...
TAKJAN

#13 Příspěvek od TAKJAN »

To jsem jelen, mně funguje kotel cca 10 let a na elektrody nikdo nešáhnul.
Jodr

#14 Příspěvek od Jodr »

pajap píše:15 - 20mA se mi zdá hodně, nemělo to být 15 - 20 µA ?

Ale ano, máš pravdu! Už jsem se opravil :oops:
Naposledy upravil(a) Jodr dne 11 úno 2016, 14:39, celkem upraveno 1 x.
Jodr

#15 Příspěvek od Jodr »

TAKJAN píše:To jsem jelen, mně funguje kotel cca 10 let a na elektrody nikdo nešáhnul.

Buď rád, taky dost dobře nechápu, proč by ten povlak měl mít vliv na funkci. Stejný kotel má švagrová a tam jsem se s tím setkal poprvé. Kamarád, už nevím co má za kotel, přinesl elektrodu zahnutou jako hokejku, kterou mu servisák měnil jako vadnou. Když jsme ji přeleštili pětistovkou smirkem, namontoval ji zpět a funguje od minulého jara a vyměněnou si uložil do rezervy. Takže elektrody nejsou v kotli na věčnost.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“