Kopnul mě notebook
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
chci přidat k tématu svoji zkušenost se kterou jsem se setkal. Jeden údajně pracovník v elektrooboru elektro, SŠ s vyhláškou 50, opravoval napájecí (síťové) připojení k počítači, jezevčíka, kam se připojoval jak PC, tak notebook, router atd. Po tom, kdy mě neteř upozornila, že ji brní ruka, když na počítač šáhne, jsem zjistil, že je tam fáze.
Když jsem se s výše uvedeným člověkem setkal, tak mě tvrdil, že je to zapojené správně. Vytáhl síťový kabel z PC, a fázovkou mě ukázal, že fáze je vlevo, jak má být. Když jsem tohoto SŠ vzdělaného pracovníka upozornil, že EURO zásuvky a tím pádem kabely, mají fázi vpravo, tak se velice arogantně a tvrdě ohradil, že určitě ne, s důrazem na to, že on je odborně způsobilý takovou práci dělat. Velice se divil, když jsem mu to ukázal na příkladech na internetu, že pravdu mám já, ačkoliv v oboru elektro jen amatér.
Proto z vlastní zkušenosti radím a hlavně třeba v zaměstnání, zkontrolujte si samy zapojení zásuvek, jedná se o Váš život.
- weed_smoker
p32 píše:Sergejane, už to tu psali. Fáze vpravo nebo vlevo, to je fuk. Pokud máš doma zásuvky, tak by měly mít všechny fázi na stejné straně. Zbytek jak psal rnbw.
V tomto s Vámi nesouhlasím. Máte pravdu, že jsem se s tímto názorem několikrát setkal a považuji to za hru se životem. To by se nesměli prodávat výrobky "made in china", kde propojení zemnícího kolíku kolikrát není realizováno. Setkal jsem se s tím u několika PC zdrojů, kde na zemní kolík u zásuvky byla nasazena jen bužírka a zastrčena kamsi do svazku vodičů. A dnes elektrovýrobků mimo čínu je naprosté minimum i když to nese místo původu někde jinde. Na 1 místě jsou vždy peníze bez ohledu na život.
rnbw píše:soucek píše:Mně takhle kopall při dotyku na kovové části šasi notes Lenovo T550 s neoriginální nabíječkou PATONA, i když síťová vidlice byla 3-žilová.
Uz som videl par noname zdrojov, ktore nemali PE prepojene s GND na vystupe.
Ano, též jsem jich pár potkal.
Dokonce se může i stát, že PE je spojen přes odpor cca 20k s kovovou částí, jako tomu bylo u některých odsávačkách SC7000, které samozřejmě neprošly revizí
http://www.pselectronic.cz/k5201-161-od ... c7000.html
A perlička -měl jsem jako raritu schovanou jednu originál novou přívodní flexosnůru k PC, kde byl kdesi uvnitř přehozen PE vodič s pracovním vodičem
- Artaban001
rnbw píše:Zase to iste: je jedno, ci je faza vlavo alebo vpravo. Hlavne nesmie byt na kostre. A kostra musi byt spojena s PE, potom nemoze brniet.
protože je většina vidlic "euroschuko", zemnící kolík u zásuvky třeba Němci nemají, zemnící funkci plní postranní pérka v zásuvkách a vidlice jde tudíž zastrčit obráceně (v tomhle je to výhodnější). Továrně vyrobená prodlužovačka s vypínačem má vždy dvoupólový vypínač, protože se předpokládá, že na na jednom ze dvou pracovním vodiči může být fáze - (prohodí se fáze z nulou). Zemnící - jakožto ochranný drát - je tažen separátně a ten je jednoznačně uzemněn vždy (pérka v německých zásuvkách jsou na obou stranách a jsou spojeny, plošky ve vidlicích taky).
I když se tenkrát propojoval ochranný vodič z nulou, bylo to vždy na straně zásuvky, která byla na pevno ve zdi a dle tehdejších norem. Pokud jsi to samý udělal u vidlice, tak to už je průser, který minimálně skončil vyražením řetězce pojistek v případě použití přepólované strany rozdvojky , protože se tímto spáchal tvrdý zkrat. nebo jen vypadnutí chrániče - když se nulák spojil vidlicí se zemí u normální strany rozdvojky
principiálně je spojen "nulák se zemí" i dnes, i když ne v zásuvkách, ale na "liště" v domovní rozvodné skříni.. (nulák jde přes chránič - je li použit)
Jediná prodlužka bez ochranného vodiče je ta oranžová, co se dodává jako pracovní kabel k sekačce na trávu. Sekačky mají vesměs třídu II.
A aby se k nim daly použít i běžný prodlužovačky, tak jsou vybavený klasickou pevnou vidlicí.. A nový rozdvojky už neobrací polaritu. Mají otočený zemnící kolíky - z jedné strany trčí kabel vzhůru.
sergejan píše:Já se nehádám,ani to nemám zapotřebí, mě to může být jedno. Prodlužovačky si zásadně dělám sám, se třívodičovým kabelem, vím jak to mám zapojené. Prodlužovačky dodávané do obchodů jsou kolikrát bez zapojení nuláku. A to že někdo neviděl zapojený nulák na zařízení, neznamená, že to neexistuje. A další Vaše tvrzení o dvojité izolaci mě u čínských výrobků připadá směšná.
Ok, tady se (většinou) nehádáme ale diskutujeme. Jistě že ti může být jedno, doma si můžeš dělat co chceš a je jen dobře, že máš prodlužku 3x. Pprodlužka nebo přístroj zapojený bez nuláku by ti tak nějak už principu nefungoval. Ale to nemá nic společné s ochranou proti úrazu el. proudem.