časovač s tlačítkem
Moderátor: Moderátoři
časovač s tlačítkem
Napětí bude přivedeno na vstup 555, ale bude sepnuto, až zmáčknu čudlík, který sepne R1 a tím i R3 - R1 zapne obvod pro 555 a R3 sepne start pro 555. Začne tedy můj odpočet, který si kondenzátorem a odporem nastavím. Než pustím čudlík, tak 555 začne už odpočítávat a na výstupu 555 bude relé (R2) které bude přidržovací pro vstup 555 (R1 se rozepne a jeho funkci nahradí R2, který bude držet sepnutý obvod pro 555). S tím se rovnou sepne R4, který propojí stabilizátor napětí pro mikroprocesor. Po nastaveném čase se výstup 555 rozepne a vypne jako relé pro mikroprocesor, tak i obvod pro napájení 555 (R2). A bude čekat na další impuls od tlačítka.
Teď mi jde o to jestli jak mám tlačítko přímo v 555, tak se musí jen zmáčknout a čas běží, nebo když ho bude držet pořád, tak čas se začne odpočítávat až po rozepnutí tlačítka. Díky za rady, doufám, že jste to pochopili.
- Přílohy
-
schéma.jpg- (253.24 KiB) Staženo 122 x
Pokud by se do serie s tlacitkem pred uzlem do vstupu 2 (555) dal kondenzator 10n, tak by se cas nastartoval pri stisku a uz na tlacitku nebyl zavisly.
Samozrejme je to jenom ideove schema, relatka na vystupu 555 musi byt pres tranzistor, otazkou zustava, zda napetove probouzet 555 svorkou 4, nebo ji odebirat obe svorky 8 i 4.
Teď mě ale napadá, to udělat jinak. Mít 2 čudlíky - jeden s aretací jeden bez. S aretací se zapne napájení pro 555 a bez aretace se zapne start 555, pak jen na výstup z 555 dát relé kvůli proudu pro mikroprocesor. To už by mohlo být reálné a jednodušší. Jaký proud bere obvod 555 naprázdno? Kdybych ho náhodou zapomněl vypnout.
A rovnou ještě jeden
Stačí to čo je v červenom poli. Tlačidlom sa prebudí MCU, pripne si cez dva MOS-trazistory BATerku. Po skončení roboty sa sama odopne.
(Staručký Protel98)
- Přílohy
-
SamoTimer s MCU.JPG- (54.68 KiB) Staženo 99 x
Přivedu tedy napětí z akumulátoru a vývod připojím na stabilizátor napětí, pro mCU. 3 vývod (S) je "zpětná vazba od mCU", kde si naprogramuji na výstupu 1 (5V) a vlastně tím pádem bude držet otevřený tranzistory, místo tlačítka, chápu to správně? Jen mi pak přijde divný, že bych do toho obvodu mohl přivést 5V, když funguje na 12V.
Co znamená druhý obrázek? Díky
- Přílohy
-
komponent.png- (7.44 KiB) Staženo 1453 x
-
přídrž.png- (17.88 KiB) Staženo 87 x