Zabudovani Arduina do automobilu
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
napajeni.png- (14.09 KiB) Staženo 227 x
LucasCZE píše:Pokud mam pripojenou zalozni 9V baterii, vse funguje. Pokud ji ale odpojim, pri startovani motoru automobilu se Arduino restartuje.
Pokud máš přímé připojení na autobaterii, tak by odpojení baterie 9V nemělo vadit. Já osobně bych tam dal elyt tak s asi 10x větší kapacitou (ale rovnou k té 9V baterii před diodou) a zkontroloval, jak jde to napětí na ten měnič při odpojení té 9V baterie.
Jak máš vyřešené dobíjení té záložní baterie a jaké je na ní teď napětí?
A prave proto, ze se nedobiji, nechci, aby to z ni pri startovani bralo proud. Zbytecne ji to vybiji. V podstate bych to chtel vyresit tak, aby to fungovalo i bez zalozni baterie. Tim padem bych nechtel k baterii davat zadny kondenzator, protoze to vybijeni baterie nijak nepomuze.
Takze v podstate muzu dat vetsi kapacitu pred menic za diodu D2 nebo primo za menic, kde ted nemam kapacitu temer zadnou. Mohlo by to pomoct? Problem jeste je, ze pri startovani muze byt seplych az 6 rele, ktere se z toho menice napaji take. Dale se z menice napaji GSM modul, ktery bere cca 30 mA. Takze se tady nebavime jen o jednotkach mA pro Arduino.
Stejne mi to ale hlava nebere. Ten menic by prece nemel mit problem pri startovani davat na vystup 5 V, tak moc prece napeti v palubni siti automobilu neklesne.
Jeste bych mohl napsat, ze jsem to nemel pripojene primo na autobaterii, ale do zdirky pro autozapalovac. Ale ta zasuvka se pri startovani neodpojuje. Jednak to vidim na schematech auta a taky porad svitila dioda pripojena na napajeni z teto zdirky i kdyz se Arduino restartovalo.
EDIT: Jeste jsem zapomnel napsat, ze misto diod 1N4007 jsou tam diody BY255, ale to tezko na neco muze mit vliv. Jinak je ta napajeci cast presne jak je na schematu, nic dalsiho tam neni...
Jinak ten odpor jsem tam daval proto, aby transil nesel pri prepeti do zkratu. Rikas tlumivku misto odporu, takze toto problem nebude? (Prorazeni transilu nebo prepaleni pojistky.)
Mohl bys mi, prosim, dat odkaz na nejakou vhodnou tlumivku? Idealne z GME nebo GES a takovou, ktera by byla skladem v Brne.
Pro jistotu jsem 10ohmovy odpor na vstupu nahradil 2,7ohmovym (rychlejsi nabijeni kondenzatoru), pred menic jsem dal 3x 1000uF/25V, za menic 1x 3300uF/6,3V a paralelne transil na 6 V (kdyby tam nahodou menic poslal vic nez ma). Starty to, zda se, ustoji, takze to povazuji za vyresene. Navic se podstatne zlepsila doba, po kterou to vydrzi bezet bez napajeni (testovano odpojenim napajeni na nekolik stovek milisekund).
Vsem dekuji za rady.