Win 10 - ClearType

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ferro0

Win 10 - ClearType

#1 Příspěvek od ferro0 »

Zdravim,

resim problem na ntb s Win 10 s rozostrenym pismem. ClearType jsem vypnul, ale v nekterych aplikacich se stale pouziva. Jde mi predevsim o program malovani. Jako nahradu za malovani mam nainstalovan Paint.NET 4.0.9 kde je moznost nastavit pismo klasicky - ostry, ale rovnez dochazi k rozostreni a pri tisku je to nepouzitelny.
Přílohy
Paint.NET 4.0.9.jpg
(10.73 KiB) Staženo 125 x
dreamer

#2 Příspěvek od dreamer »

Já mám za to že Clear Type je technologie na vylepšení zobrazování písma na LCD monitorech. Při tisku by nemělo mít vliv zda je tato technologie použitá či nikoliv.
p32

#3 Příspěvek od p32 »

To máš za to správný dojem. Až autor vysvětlí na jakém NB to dělá a s jakou grafikou a driverem a na jaké (jehličkové) tiskárně tiskne, tak se dá o něčem diskutovat.
Cowley

#4 Příspěvek od Cowley »

Možná mu jde o toto, co se děje i mě na WIN7, viz text 3 x 1,8 mm.
Ten text je takovej rozmazanej, i v Malování, když nakreslím tlustou čáru, jsou ty krajní pixely jakoby už ne černé, ale v nějakém stupni šedi...
Prostě ten přechod není ostrej.
Přílohy
pouzdro_SMD.png
(1.43 KiB) Staženo 109 x
xsc

#5 Příspěvek od xsc »

Za to ale nemůže cleartype, ale antialising písma v dané grafické aplikaci. Stačí to malovat v něčem, kde to lze vypnout. Třeba ve starém PSP tahle možnost volby byla, ve Photoshopu je to volba "none" u způsobu vykreslování písma.
V malování u Win7 je to natvrdo zaplé a možnost nastavení nevidím. Zdá se, že to skutečně engine cleartype využívá, jeho nastavení na to má vliv a kolem čb písma to dokáže udělat barevné hrany. Ale i po vypnutí cleartype to používá vlastní antialiasing, hrany jsou ovšem čb, čili se jedná o korektní výpočet AA. Viz obrázek z Win7 - vpravo cleartype, vlevo vypnutý (je potřeba zvětšit tak na 3 násobek). Nepomohlo mi ani spuštění Malování z WinXP, na vykreslování fontu to asi volá systémovou funkci.

Ve Photoshopu je těch možností hned 5, přičemž první je natvrdo bez AA.
Přílohy
test.png
Malování
(3.67 KiB) Staženo 100 x
test2.png
Photoshop
(6.11 KiB) Staženo 94 x
hakamusai

#6 Příspěvek od hakamusai »

To je potřeba nastavit v properties počet barev (pouze černou a bílou) v obrázku:
Přílohy
Properties.png
(14.44 KiB) Staženo 105 x
xsc

#7 Příspěvek od xsc »

hakamusai píše:To je potřeba nastavit v properties počet barev (pouze černou a bílou) v obrázku:
O to tady ale nejde. Jde o to, že cleartype počítá se strukturou displeje, takže k AA využívá i subpixely, tedy RGB strukturu. Proto vzniknou barevné pixely i při AA černého písma na bílém pozadí. Klasický počítaný AA to neudělá.
ferro0

#8 Příspěvek od ferro0 »

NTB Acer 5742G - WIN 10 64 - grafika ATI Mobility Radeon HD 5470

Prikladam ukazky tisku jak na laseru tak inkoustu.
Přílohy
Malovani - LaserJet 1160.jpg
(261.98 KiB) Staženo 97 x
Malovani - Canon Inkjet - MP160.jpg
(278.77 KiB) Staženo 112 x
Ovladac.jpg
(19.25 KiB) Staženo 105 x
xsc

#9 Příspěvek od xsc »

Tohle je složitější. Jak vypadá a jaké je rozlišení toho obrázku v malování? Malování vytváří bitmapu, takže pro tiskárnu dochází ke scalingu. Aby se neuplatnil, musí být pro rozlišení 300dpi na A4 rozměr obrázku 2400*3500 pixelů. Pro tyto účely je lepší vložit obrázek do textového editoru a tam ho popsat, pak se místo bitmapy uplatní vektorový popis fontu. Navíc mi přijde, jako by kolem písma byly i kompresní artefakty. Neukládáte to do jpg s velkou kompresí?
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od Habesan »

Stačí malá a stejně to bude roz...
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
xsc

#11 Příspěvek od xsc »

Bude, obzvlášť barevný text. Protože jpeg používá vzorkování 4:2:2.
ferro0

#12 Příspěvek od ferro0 »

xsc píše:Navíc mi přijde, jako by kolem písma byly i kompresní artefakty. Neukládáte to do jpg s velkou kompresí?

Snazil jsem se to ulozit do jpg, aby to vypadalo co nejverohodneji. Nejedna se o kompresni artefakty pri ukladani do jpg, je to tak i na papire. V zaloze mam ntb s WIN XP a tam problem v malovani nebyl.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Habesan »

ferro0 píše:Snažil jsem se to uložit do jpg, aby to vypadalo co nejvěrohodněji.
To je oxymorom, ferro0.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
xsc

#14 Příspěvek od xsc »

ferro0 píše:Snazil jsem se to ulozit do jpg, aby to vypadalo co nejverohodneji. Nejedna se o kompresni artefakty pri ukladani do jpg, je to tak i na papire. V zaloze mam ntb s WIN XP a tam problem v malovani nebyl.
Schválně jsem zkoušel spustit malování z XP pod Win7 a dělá to AA taky. Malování zjevně používá Windows k vykreslení fontu.
Ale ten tisk je ještě mnohem divočejší, než jen font s AA, navíc to podle vašeho popisu blbě tiskne i grafiku vytvořenou v PaintNetu. Zkusil bych obrázek z XP malování (uložit do bmp/png) vytisknout pod Win10, jestli to bude OK nebo ne. Další problém totiž může být v driveru pro tiskárnu a jeho nastavení.
Tady je test z Photoshopu pro A4/300dpi. Mně se na staré LJ1100 vytiskne naprosto ostře verze bez AA, na verzi s AA je vidět drobné "chlupy", v tom malém řádku vypadají 8 každá trochu jiná, ale stále je i ten malý text bez problémů čitelný.
Přílohy
Untitled-2 copy.png
(47.24 KiB) Staženo 119 x
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“