Win 10 - ClearType
Moderátor: Moderátoři
Win 10 - ClearType
resim problem na ntb s Win 10 s rozostrenym pismem. ClearType jsem vypnul, ale v nekterych aplikacich se stale pouziva. Jde mi predevsim o program malovani. Jako nahradu za malovani mam nainstalovan Paint.NET 4.0.9 kde je moznost nastavit pismo klasicky - ostry, ale rovnez dochazi k rozostreni a pri tisku je to nepouzitelny.
- Přílohy
-
Paint.NET 4.0.9.jpg- (10.73 KiB) Staženo 125 x
Ten text je takovej rozmazanej, i v Malování, když nakreslím tlustou čáru, jsou ty krajní pixely jakoby už ne černé, ale v nějakém stupni šedi...
Prostě ten přechod není ostrej.
- Přílohy
-
pouzdro_SMD.png- (1.43 KiB) Staženo 109 x
V malování u Win7 je to natvrdo zaplé a možnost nastavení nevidím. Zdá se, že to skutečně engine cleartype využívá, jeho nastavení na to má vliv a kolem čb písma to dokáže udělat barevné hrany. Ale i po vypnutí cleartype to používá vlastní antialiasing, hrany jsou ovšem čb, čili se jedná o korektní výpočet AA. Viz obrázek z Win7 - vpravo cleartype, vlevo vypnutý (je potřeba zvětšit tak na 3 násobek). Nepomohlo mi ani spuštění Malování z WinXP, na vykreslování fontu to asi volá systémovou funkci.
Ve Photoshopu je těch možností hned 5, přičemž první je natvrdo bez AA.
- Přílohy
-
Properties.png- (14.44 KiB) Staženo 105 x
O to tady ale nejde. Jde o to, že cleartype počítá se strukturou displeje, takže k AA využívá i subpixely, tedy RGB strukturu. Proto vzniknou barevné pixely i při AA černého písma na bílém pozadí. Klasický počítaný AA to neudělá.hakamusai píše:To je potřeba nastavit v properties počet barev (pouze černou a bílou) v obrázku:
Prikladam ukazky tisku jak na laseru tak inkoustu.
- Přílohy
-
Malovani - LaserJet 1160.jpg- (261.98 KiB) Staženo 97 x
-
Malovani - Canon Inkjet - MP160.jpg- (278.77 KiB) Staženo 112 x
-
Ovladac.jpg- (19.25 KiB) Staženo 105 x
xsc píše:Navíc mi přijde, jako by kolem písma byly i kompresní artefakty. Neukládáte to do jpg s velkou kompresí?
Snazil jsem se to ulozit do jpg, aby to vypadalo co nejverohodneji. Nejedna se o kompresni artefakty pri ukladani do jpg, je to tak i na papire. V zaloze mam ntb s WIN XP a tam problem v malovani nebyl.
Schválně jsem zkoušel spustit malování z XP pod Win7 a dělá to AA taky. Malování zjevně používá Windows k vykreslení fontu.ferro0 píše:Snazil jsem se to ulozit do jpg, aby to vypadalo co nejverohodneji. Nejedna se o kompresni artefakty pri ukladani do jpg, je to tak i na papire. V zaloze mam ntb s WIN XP a tam problem v malovani nebyl.
Ale ten tisk je ještě mnohem divočejší, než jen font s AA, navíc to podle vašeho popisu blbě tiskne i grafiku vytvořenou v PaintNetu. Zkusil bych obrázek z XP malování (uložit do bmp/png) vytisknout pod Win10, jestli to bude OK nebo ne. Další problém totiž může být v driveru pro tiskárnu a jeho nastavení.
Tady je test z Photoshopu pro A4/300dpi. Mně se na staré LJ1100 vytiskne naprosto ostře verze bez AA, na verzi s AA je vidět drobné "chlupy", v tom malém řádku vypadají 8 každá trochu jiná, ale stále je i ten malý text bez problémů čitelný.
- Přílohy
-
Untitled-2 copy.png- (47.24 KiB) Staženo 119 x