Bezdratove napajeni zarovky
Moderátor: Moderátoři
Bezdratove napajeni zarovky
chtel jsem vyzkouset maly trik zalozeny na bezdratovem napajeni/rozsviceni zarovky diky 9V baterii. Stejne jako je to na videu https://youtu.be/RIslLbaNSUc .
Bohuzel - obvod v mem podani nefunguje.
Nemeli byste par tipu, co by v zapojeni obvodu mohlo byt spatne?
Pripadne odkaz na jiny lepe fungujici obvod?
Diky
- monterjirka
A jestli někdo chce rozsvítit velkou zářivku, tak tohle nebude stačit, tam bych hledal inspiraci u Danyka nebo v knize Amatérské elektronické modely (přes 30 let starám, překlad s polského originálu)
Mne to dáva v simulátore 2500Vpp.
Musí to parádne rušiť, na frekvencii ktorá je daná parametrami vinutia a vlastnosťami jadra.
Bez pridanej kapacity (pár piko) to nechce simulovať-kmitať. V reáli tá parazitná kapacita je v "okolí vodičov".
Odpory sú tam len kvôli deliču 1:10 pre osciloskop.
- Přílohy
-
VNgenerátor.JPG- (78.5 KiB) Staženo 96 x
-
VN_gen_cor.JPG- (287.75 KiB) Staženo 104 x
- weed_smoker
Na výbojkovitý zdroje světla a LED to fungovalo,s žárovkama blbě (jenom se závitem,někdy i kondem na přívodech,na mnohem kratší vzdálenost a jenom se slabejma do 2W T6,E10,bezpaticovejma apod.)
Bylo důležitý od toho držet dál(= nad 5m) veškerou elektroniku s obvodama MOS a jakýkoliv paměťový média jiný než optický.
Ten samokmit z USA bude stačit možná na doutnavky a LED,navíc ta 9V baterka dlouho nevydrží,dává málo proudu a rychle se vybije.
Ten tranzistor sa mi nezdá, žeby mal Ic okolo 1A a 650mW ako má ten (PN2221A) z videa. Navyše, sa mi zdá, naopak pripojený. Pri tom výstupku na púzdre je najbližšie EMITOR.
Feritovú tyčku vyber z pokazeného PC zdroja, alebo nejakého iného impulzného zdroja.
LED je tiež asi naopak. Pri katóde je rozšírená obruba-lem plastového púzdra rovno zrezaný. Ten vývod (katóda) má byť spojený s R, BazaT, L2.
Sekundárne vinutie stačí vinúť tenším drôtom s fi 0,1mm, ... hrubší je zbytočný.