Jak na automatické spouštění odsávání v dílně?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
drdus

Jak na automatické spouštění odsávání v dílně?

#1 Příspěvek od drdus »

Vážení páni odborníci elektrikáři. Jak vyřešit (zbastlit) automatické sepínání odsávání v truhlářské dílně? Mám jedno odsávání (400V-spínač TRIPUS 20P1105) a čtyři (3 stroje na 220V a jeden na 400V) stroje na něj napojené přes potrubí s klapkami, které ručně přepojím tak, aby se odsával vždy jen jeden stroj. Při každém zapnutí stroje chci automatické zapnutí odsávání. Rovněž bych chtěl zapínat odsávání samostatně i bez stroje k vysávání po dílně. Pomohl by mi někdo z vás nakreslit schéma zapojení?

Zjistil jsem, že se prodává samostatná jednotka řízení rozběhu odsávání:

http://cz.feldershop.com/cs/Standardn-o ... s-v-n.html

To by společně se snímacími cívkami bylo přesně to co potřebuji. Jednotka ovládá zapínání odsavače přes stykač odsavače, který zřejmě ve spínači TRIPUS 20P1105 není. Jaký použít a jaké by bylo celkové zapojení?

Představuji si, že to bude všechno v jedné el. krabici opatřené patřičnými zásuvkami.

Děkuji za odpovědi.
Vláďa
Jirka525

#2 Příspěvek od Jirka525 »

Tohle není problém. Zvládne to třeba časové relé se zpožděným odpadem. Je potřeba jen zjistit, jak se informace o zapnutém stroji dostane k tomu relé. Může se to vzít třeba ze signalizace chodu (například pomocí kontrolky) nebo z pomocného kontaktu stykače a pod. V nejhorším případě se osadí obyčejné relé ke každému stroji.
Jirka
Honza_dy

#3 Příspěvek od Honza_dy »

Pokud má každý stroj svou zásuvku tak by se daly do rozvaděče osadit proudová relé a s jejich pomocí spínat odsavač. Nicméně o zapojení strojů nic nepíšeš takže se těžko hádá...
kbulda

#4 Příspěvek od kbulda »

To proudové relé stačí 1 kus. Osadí se do rozvaděče před všechny čtyři přívody. Je třeba ho osadit do té fáze, kde je připojen ten 1f stroj. Toto relé by spínalo stykač pro motor odsávání.
Honza_dy

#5 Příspěvek od Honza_dy »

Pravda. K tomu dát ovládací skříňku s přepínačem AUTO-OFF-ON a mohlo by to vyhovovat.
drdus

#6 Příspěvek od drdus »

Pochopil jsem, že řešení se snímacími cívkami je zbytečně složité. Takže tedy proudové relé. Teď tedy jak to všechno zapojit?

Zapojení rozvaděče a rozmístění zásuvek přikládám do přílohy dwg. Výhodou je, že z každé zásuvky vede samostatný kabel až do rozvaděče (kromě zásuvek označené hvězdičkou). Případně lze přidělat další samostatný kabel, neboť zásuvky Z1 na stroje napojené na odsávání i samotné odsávání jsou na straně zdi kde je rozvaděč (stačilo by provrtat díru od rozvaděče dovnitř dílny).

Díval jsem se na spínač odsávání a uvnitř je relé - viz. foto. Musel bych tedy odsávání napojit ještě jednou napřímo přes stykač v rozvaděči a nebo sepínat relé ve spínači.

Nakreslil byste mi to někdo v autocadu do toho dwg souboru co jsem poslal?
Přílohy
elektro(prepsat_koncovku_na_dwg).jpg
(122.59 KiB) Staženo 5074 x
P1230421.JPG
(116.96 KiB) Staženo 128 x
Jirka525

#7 Příspěvek od Jirka525 »

To schéma, pokud se v tom dwg skrývá opravdu schéma, mě nejde vůbec stáhnout.
Jirka
drdus

#8 Příspěvek od drdus »

dwg jsem umístil zde:

http://uloz.to/xsB9U5kd/elektro-dwg

Vláďa
Jirka525

#9 Příspěvek od Jirka525 »

Díky už to mám. Na kterých zásuvkových okruzích máš ty stroje, které si zapínají odsávání? Jsou tam ještě jiné spotřebiče, které naopak nemají spouštět odsávání?
Jirka
drdus

#10 Příspěvek od drdus »

3 stroje na 220V mám na Z1 (mimo nepoužívané Z1 u umyvadla). Na zásuvce uvnitř (označené 400V/32A 5kol) mám rozdvojku a od ni to jde ke čtvrtému stroji na 400V a k odsávání 400V.

Na Z1 (jsou to dvojzásuvky) mám ještě zapojené lampičky, ale to bych mohl přepojit na Z2.

Upozorňuji, že výhodou je, že z každé zásuvky Z1 je veden samostatný kabel až do rozvaděče a tam je to spojené jako okruh na jeden jistič.
Jirka525

#11 Příspěvek od Jirka525 »

Když se toho neujal někdo jiný, tak jsem to rychle nasmahl jen tak od ruky.
FA1 je stávající proudový chránič. Za ním se měří proud pro stroje pomocí proudového relé KF1 (PRI-52 Elko-EP). Vzhledem k tomu, že máš jednotlivé zásuvky tažené samostatně, doporučuji přepojit vývody k zásuvkám tímto způsovem aby ostatní spotřebiče na vývodu Z1 neovlivňovaly měření proudu. Zapomněl jsem se zeptat na výkony jednotlivých strojů. Maximální trvalý proud přes KF1 je 25 A. Pokud by při současném chodu strojů byla tato hodnota překročena, je potřeba KF1 připojit přes proudový transformátor. V pravé části je zapojení ovládacích obvodů pro spínání VZT. Přepínač S1 umožňuje trvalé zapnutí, vypnutí nebo aut. provoz (zapínání VZT od zapnutí stroje) KT1 je časové relé s funkci delay-OFF (CRM-81J Elko EP), zajišťuje zpožděné vypnutí VZT po vypnutí stroje. KM1 je stávající stykač, který zapíná VZT.
Hodně štěstí
Přílohy
vzt10001.zip
(172.39 KiB) Staženo 255 x
Jirka
drdus

#12 Příspěvek od drdus »

Ahoj Jirko, výkony strojů napojených na odsavač 900W, 400W, 1,7kW, 2kW a odsávání má 1,1kW.
Vláďa
Jirka525

#13 Příspěvek od Jirka525 »

Který z těch strojů je třífázový?
Jirka
drdus

#14 Příspěvek od drdus »

Třífázový je 2kW a odsávání.
Vláďa
Jirka525

#15 Příspěvek od Jirka525 »

Takže by to mělo vyjít, tak jak jsem psal. V každém případě bude dobré vyhodit z měřené fáze všechny spotřebiče, které nespínají odtah. Maximální proud v souběhu je 16 A, proudové relé má rozsah do 25A. Minimální proud chodu nejmenšího motoru je asi 1.7 A. Na tuto hodnotu by bylo potřeba nastavit úroveň pro přepnutí relé. V praxi ale při chodu bez zatížení stroje proud může být nižší. To se bude muset potom vyzkoušet v praxi aby když poběží ten 400W stroj samostatně udržel sepnuté odsávání.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“