rnbw píše:Aky je to disk?
Je to tento disk
http://www.wdc.com/global/products/spec ... language=1
a tahle elektronika 2060-771824-008 REV P1
Molex: Jsem pako a přehodil jsem si kabely. Zapojenej byl dobře, ale když jsem to večer pájel vevnitř, tak jsem na žlutej poslal 5 a na červenej 12. Asi zatmění mozku, ale úplné a dlouhé.
Jinak jsem se díval na tu desku a všiml jsem si, že hned u vstupu pro 5V je dioda (na tišťáku jako D3) je to nějaká SMD součástka s 2 vývody a propípnu jí na obě strany zatímco druhá stejná součástka kousek vedle se chová správně - závěrný směr nic a propustný směr normální hodnoty. Tipuju, že se jedná o zenerku zapojenou v závěrným směru pro stabilizaci napětí z napájení, kterou jsem zřejmě prorazil a pak ji zničil nadměrným proudem, protože holka smrdí a z 5V větve ten disk žere jako blázen, je tam zkrat. Očouzenýho nic není, odpojil jsem to během 2 sekund a dál to nezkoušel dokud mi nedošlo, co jsem posral.
Je možný, že díky tý zenerce na vstupu, kterou jsem teda zničil a vyrobil tam zkrat, byla další elektronika ochráněná, protože všecko proteklo přes tu zničenou diodu a její výměna za stejnou by to opravila? (Asi jen pro rychlé překopírování dat na jiný HDD a tenhle nechat na pokusy...