oprava spáleného HDD

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
kybrex
Kontaktovat uživatele:

oprava spáleného HDD

#1 Příspěvek od kybrex »

Zdravím,

v prvé řadě se přiznám, že jsem blb jako vrata a při výměně zdroje (který odešel), kterým jsem napájel HDD, se mi podařilo při největším zatmění mozku v životě prohodit 12V a 5V. do smíchu mi zrovna není, protože ten HDD na sobě má dost důležitých dat. Mám sice zálohu na externím HDD, ale přecijen nějaké nové věci tam nejsou.

Můj zoufalý dotaz zní: Je možné to třeba výměnou elektroniky opravit a nebo je to definitivně v čudu? Disk smrdí - elektronika na sobě viditelný defekt spálení od 12V nemá, ale disk se neroztočí. :-(
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Zpravidla výměna elektroniky za tu samou stačí.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
KUBO

#3 Příspěvek od KUBO »

Neodišiel len transil v napájacej vetve 5V. Staršie disky ich mali osadené.
„Hľadáme nepoznané, spoznávame nehľadané. Strácame to cenné, ceníme si až stratené. Milujeme všetko zradné a zrádzame milované.”
Pozdravuje Vás Martin
Jenys
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Jenys »

Jak se dá normálně přehodit 5V a 12V? To jsi přepojoval napájecí konektor?
Nějak tomu nerozumím. :roll:
Když něco nevíte...klidně se zeptejte :) Co vás nezabije, to vás posílí :) Jenys :)
Peedros

#5 Příspěvek od Peedros »

s troskou sily tam ten molex narves obracene jako nic :) Take se mi to stalo,ale disk prezil
MetalGod

#6 Příspěvek od MetalGod »

Někdy ani tu sílu nepotřebuješ, prostě tam jde dát tak i tak. Zásuvka je moc malá a vidlice zase moc velká.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Philip_Fry

#7 Příspěvek od Philip_Fry »

Snad bude v háji jen transil.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Aky je to disk?
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od kybrex »

rnbw píše:Aky je to disk?

Je to tento disk http://www.wdc.com/global/products/spec ... language=1

a tahle elektronika 2060-771824-008 REV P1

Molex: Jsem pako a přehodil jsem si kabely. Zapojenej byl dobře, ale když jsem to večer pájel vevnitř, tak jsem na žlutej poslal 5 a na červenej 12. Asi zatmění mozku, ale úplné a dlouhé. :oops:

Jinak jsem se díval na tu desku a všiml jsem si, že hned u vstupu pro 5V je dioda (na tišťáku jako D3) je to nějaká SMD součástka s 2 vývody a propípnu jí na obě strany zatímco druhá stejná součástka kousek vedle se chová správně - závěrný směr nic a propustný směr normální hodnoty. Tipuju, že se jedná o zenerku zapojenou v závěrným směru pro stabilizaci napětí z napájení, kterou jsem zřejmě prorazil a pak ji zničil nadměrným proudem, protože holka smrdí a z 5V větve ten disk žere jako blázen, je tam zkrat. Očouzenýho nic není, odpojil jsem to během 2 sekund a dál to nezkoušel dokud mi nedošlo, co jsem posral. :roll:

Je možný, že díky tý zenerce na vstupu, kterou jsem teda zničil a vyrobil tam zkrat, byla další elektronika ochráněná, protože všecko proteklo přes tu zničenou diodu a její výměna za stejnou by to opravila? (Asi jen pro rychlé překopírování dat na jiný HDD a tenhle nechat na pokusy...
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Ta "zenerka" je transil a je tam specialne kvoli takymto pripadom. Odpoj ho a skus, ci skrat zmizol. Ak ano, tak skus, ci disk funguje. Ak ano, tak transil vymen a disk je opraveny.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od kybrex »

Díky za cennou radu. Na pouzdře je napsáno SUA GP 211, ale podle čísla pouzdra jsem nesehnal žádnou podobnou součástku na internetu. Ale na tišťáku je znad diody. Kde by se to dalo koupit?

Jen ujištění, fakt to mám vyzkoušet bez toho? Jako teď je zdroj nastaven na správné hodnoty, na větvím je studiově přesných 12.02V a 5.01V a ani se to nehne ani při malé zátěži, ale mám teď fakt strach 8O

Mám tu ještě jedno starší WD, taky jsou tam tyhle dvě "diody", ale mají trochu jiná pouzdra, tak asi nepůjdou použít (rozměr > možná i jiné parametry součástky - nevím)
xsc

#12 Příspěvek od xsc »

Pokud je napájení OK, vyzkoušet klidně bez ní. Je to ochrana pro takovéto případy.
kybrex
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od kybrex »

Ok. Vyzkouším v PC se dobrým zdrojem seasonic 400W.
procesor

#14 Příspěvek od procesor »

Známemu som ten transil na napájaní +5V vyhodil bez náhrady, asi možno mu to tak šlape dodnes bez reklamácie :D .
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Habesan »

kybrex píše:Je možný, že díky tý zenerce na vstupu, kterou jsem teda zničil a vyrobil tam zkrat, byla další elektronika ochráněná
Jo, je to možný, ale není to jistý.
Je dost pravděpodobný, že bude spálenej ten integrovanej obvod od ST. (Jeho označení se mi na fotkách na AliExpressu nepodařilo přečíst.)
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“