Podivný efekty bateriovky Makita

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Podivný efekty bateriovky Makita

#1 Příspěvek od Celeron »

Dnes jsem vrtal do lamina několik děr průměru 60 mm korunkovejma vrtákama. Takový vrtání je pro bateriovku NiCd Makita 12V/1,9Ah docela záhul. Párkrát se mi stalo, že během vrtání z mřížky v prostoru komutátoru podivnej zvuk, něco jako "Pufff", vyletěl miniaturní obláček dýmu, zasmrdělo to ale ne jako když se pálí cívky a Makita jela dál, stejný otáčky, výkon, prostě žádnej příznak poruchy. Udělalo to asi 4 x v intervalu několik minut.
Ta Makita je možná 8-10 let stará, nemůže to náhodou dělat že sršení od komutátoru občas zapálí v prostoru komutátoru nahromaděnej prach z ubroušených uhlíků? Zítra Makitu rozdělám a uvidím. Nejsou ale tyhle Mabišáci, co jsou v Makitách zapertlovaný, tedy nerozebíratelný?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
MetalGod

#2 Příspěvek od MetalGod »

Moje Makita 6227D (r. v. 2000/2001 - doteď skvěle slouží, i když je planetovka už hlučnější) je rozebíratelná celá, a to včetně motoru - tam jsou jen tradiční plechový jazejčky, co se ohnou přes kovový víko motoru.
Myslím ale, protože ten motor (u mně tuším Johnson) by měl mít dost otvorů, by moh' jít profouknout tlakovým vzduchem.
Ale to pšoukání jsem teda ještě nezažil.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Atlan

#3 Příspěvek od Atlan »

Moze byt prach medzi lamelami komutatora a viac to iskry hlavne pri zabrzdeni.alebo uz mas velmi opotrebovane uhliky a nieco sa z nich odstiepilo.
brtnik
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od brtnik »

Je tam kolem komutátoru kroužek s napařenými odpory či kondenzátory, zapojenými mezi lamely pro omezení jiskření při komutaci a šetření kartáčů. Když bouchne jeden, ostatní ho rychle následují, smrdí to typicky a opravdu zcela jinak, než lak z impregnace a izolace vinutí (možná někdo pamatuje smrádek páleného potenciometru s uhlíkovou dráhou) a ty jednotlivé obláčky tomu odpovídají. Na výkon to vliv nemá, jen to odteď bude více jiskřit a kartáče se rychleji opotřebují. Dělávají to vrtačky napříč značkami, netřeba rozebírat...
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

brtnik píše:Je tam kolem komutátoru kroužek s napařenými odpory či kondenzátory, zapojenými mezi lamely pro omezení jiskření při komutaci a šetření kartáčů. Když bouchne jeden, ostatní ho rychle následují, smrdí to typicky a opravdu zcela jinak, než lak z impregnace a izolace vinutí (možná někdo pamatuje smrádek páleného potenciometru s uhlíkovou dráhou) a ty jednotlivé obláčky tomu odpovídají. Na výkon to vliv nemá, jen to odteď bude více jiskřit a kartáče se rychleji opotřebují. Dělávají to vrtačky napříč značkami, netřeba rozebírat...

Tak to schválně o víkendu kouknu. Asi budeš mít pravdu, podobnej efekt a nasládlej mrtvolnej smrad jsem zažil, když bouchnul komutátorovej odrušovací blok v Bosch SDS příklepovce.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“