Podivný efekty bateriovky Makita
Moderátor: Moderátoři
Podivný efekty bateriovky Makita
Ta Makita je možná 8-10 let stará, nemůže to náhodou dělat že sršení od komutátoru občas zapálí v prostoru komutátoru nahromaděnej prach z ubroušených uhlíků? Zítra Makitu rozdělám a uvidím. Nejsou ale tyhle Mabišáci, co jsou v Makitách zapertlovaný, tedy nerozebíratelný?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Myslím ale, protože ten motor (u mně tuším Johnson) by měl mít dost otvorů, by moh' jít profouknout tlakovým vzduchem.
Ale to pšoukání jsem teda ještě nezažil.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
brtnik píše:Je tam kolem komutátoru kroužek s napařenými odpory či kondenzátory, zapojenými mezi lamely pro omezení jiskření při komutaci a šetření kartáčů. Když bouchne jeden, ostatní ho rychle následují, smrdí to typicky a opravdu zcela jinak, než lak z impregnace a izolace vinutí (možná někdo pamatuje smrádek páleného potenciometru s uhlíkovou dráhou) a ty jednotlivé obláčky tomu odpovídají. Na výkon to vliv nemá, jen to odteď bude více jiskřit a kartáče se rychleji opotřebují. Dělávají to vrtačky napříč značkami, netřeba rozebírat...
Tak to schválně o víkendu kouknu. Asi budeš mít pravdu, podobnej efekt a nasládlej mrtvolnej smrad jsem zažil, když bouchnul komutátorovej odrušovací blok v Bosch SDS příklepovce.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!