Měření napětí mezi L a N

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
666mb

Měření napětí mezi L a N

#1 Příspěvek od 666mb »

Ahoj,
potřebuji měřit střídavé napětí mezi L a N. Potíž je v tom, že potřebuji zem mikroprocesoru (GND) připojit na PE. V příloze je schéma zapojení, jak měřím napětí normálně, ovšem u tohoto zapojení mám GND připojen na N. Jak toto schéma mám předělat, aby nebylo spojeno N a PE (kvůli chrániči) a zároveň se nic nespálilo? V zásuvce mám mezi N a PE rozdíl cca 15V.
Díky za pomoc
Přílohy
měření napětí.png
(27.34 KiB) Staženo 95 x
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

Rozdíl 15V mezi N a PE by mohl signalizovat nějaký nebezpečný stav.
To je kontrolu rozvodů nějakým RT nebo zkušeným elektrikářem s potřebnou výbavou.

Byl by problém to měřené napětí oddělit transformátorem, kterým by se i snížilo, a použít nějaký přepočet?
666mb

#3 Příspěvek od 666mb »

To mě také napadlo, jestli náhodou není nekde velký přechodový odpor mezi N a PE, ale nic jsem nenašel, impedance smyčky vychází pod 0,5 ohmu, takže by mělo být všechno v pořádku.
Problém je, že potřebuji měřit napětí ve všech fázích a ještě k tomu před stykačem i za ním, abych zjistil, jestli není ve stykači velký přechodák. To by znamenalo 6 traf a to už je hodně :-/
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

Jaký vstupní odpor má voltmetr, co naměřil 15V? Zkus měřit napětí na odporu mezi PE a N třeba 1k až 10k , jestli to není jen nějaký kapacitní proud.
breta1

#5 Příspěvek od breta1 »

Já myslím, že napětí mezi PE a N bude dost "tvrdé"
Hill
Administrátor

#6 Příspěvek od Hill »

Ale to není žádný poruchový stav, za chráničem se přece nesmí nikde spojit N a PE. Dokud obvod není zatížený proudem nejméně asi 60 mA, nic se dít nebude, ale při větším odběru musí chránič vypadnout.
Proud má v popisu práce rozdělit se mezi PE a N v poměru jejich vodivostí, které jsou přibližně stejné. Po spojení obou vodičů za chráničem tedy teče zhruba polovina odebíraného proudu přes chránič a druhá polovina ochranným vodičem mimo chránič. Tedy rozdíl proudů fází (nebo vektorového součtu ve všech fázích) a pracovní nulou je větší, než 30 mA, a chránič vypne.

Nebylo by jednodušší jen hlídat pomocí 6 optočlenů nepřípustný pokles napětí ve fázi, například pod 200 V v kterékoli fázi? Stačily by pak digitální optočleny s omezením napětí na LEDce odporovým děličem tak, aby LEdkou při plném napětí teklo asi 8 mA, ale při poklesu na 190-200 V aby LEDkou proud netekl. A vyhodit poruchu, když jeden z optočlenů zůstane vypnutý.
Především by odpadla starost o to, která část obvodu je spojená s PE a která s N.
danhard

#7 Příspěvek od danhard »

Udělej vstup jako diferenční zesilovač.
Jimmi2

#8 Příspěvek od Jimmi2 »

Hill píše: ...za chráničem se přece nesmí nikde spojit N a PE...
Asi ne jen za chráničem :wink:
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Jistě, v soustavě TN-S to není ani dovolené, ani rozumné.
Jenže, když tam není proudový chránič, tak tomu spojení technicky nic nebrání, předřazenému jištění je to jedno, proto nevypne. Jen z těch dvou vodičů zase vyrobíš nepředpisový PEN se všemi potížemi, které i předpisově udělaný PEN protékaný pracovním proudem za určitých situací způsobuje. Ale fungovat to bude.
666mb

#10 Příspěvek od 666mb »

Samozřejmě, že spojení PE a N bude bez chrániče fungovat :-)

Hill píše:Nebylo by jednodušší jen hlídat pomocí 6 optočlenů nepřípustný pokles napětí ve fázi, například pod 200 V v kterékoli fázi? Stačily by pak digitální optočleny s omezením napětí na LEDce odporovým děličem tak, aby LEdkou při plném napětí teklo asi 8 mA, ale při poklesu na 190-200 V aby LEDkou proud netekl. A vyhodit poruchu, když jeden z optočlenů zůstane vypnutý.
Především by odpadla starost o to, která část obvodu je spojená s PE a která s N.

To je pravda, ale tímto nezjistím přechodák ve stykači a ani přepetí v síti :-)
[/quote]
666mb

#11 Příspěvek od 666mb »

Teď mě tak napadlo, fungovalo by to dle schématu v příloze? :-)
Přílohy
měření napětí - PE na GND.png
(36.13 KiB) Staženo 91 x
ohryzek36

#12 Příspěvek od ohryzek36 »

Z jakého důvodu je GND procesoru připojené na PE? Docela to zesložiťuje zapojení - na elektroniku nemusí být vůbec PE připojený.
666mb

#13 Příspěvek od 666mb »

Potřebuju měřit odpor mezi jednou svorkou a PE. Dále musím posílat PWM na druhou svorku vztažený k PE.
danhard

#14 Příspěvek od danhard »

666mb píše:Teď mě tak napadlo, fungovalo by to dle schématu v příloze? :-)

Ne, potřebuješ dát ten vysokonapěťový dělič do obou vstupů a opřít to o PE(tvoje signálová zem), offset se tam dá zavést přímo z reference (není zapotřebí další šigrošády a jak bude fungovat ten vstup pro obě polarity ?) a oddělení 10uF je tam na co ?
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

666mb píše:Samozřejmě, že spojení PE a N bude bez chrániče fungovat :-)

Hill píše:Nebylo by jednodušší jen hlídat pomocí 6 optočlenů nepřípustný pokles napětí ve fázi, ...

To je pravda, ale tímto nezjistím přechodák ve stykači a ani přepetí v síti :-)

Právě že vyhodnocením poklesu napětí za stykačem proti napětí před ním ten přechoďák zjistíš spolehlivě. A ještě můžeš zkontrolovat, jestli je to jen v jedné fázi, nebo ve všech třech najednou.
S přepětím by to bylo složitější jen o tolik, že bys musel použít místo digitáních optočlenů analogové.

Ovšem uniká mi smysl měření odporu mezi jednou svorkou a PE. Mimochodem, tos původně tak jasně neuvedl.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“