Měření napětí mezi L a N
Moderátor: Moderátoři
Měření napětí mezi L a N
potřebuji měřit střídavé napětí mezi L a N. Potíž je v tom, že potřebuji zem mikroprocesoru (GND) připojit na PE. V příloze je schéma zapojení, jak měřím napětí normálně, ovšem u tohoto zapojení mám GND připojen na N. Jak toto schéma mám předělat, aby nebylo spojeno N a PE (kvůli chrániči) a zároveň se nic nespálilo? V zásuvce mám mezi N a PE rozdíl cca 15V.
Díky za pomoc
- Přílohy
-
měření napětí.png- (27.34 KiB) Staženo 95 x
- monterjirka
Problém je, že potřebuji měřit napětí ve všech fázích a ještě k tomu před stykačem i za ním, abych zjistil, jestli není ve stykači velký přechodák. To by znamenalo 6 traf a to už je hodně :-/
Proud má v popisu práce rozdělit se mezi PE a N v poměru jejich vodivostí, které jsou přibližně stejné. Po spojení obou vodičů za chráničem tedy teče zhruba polovina odebíraného proudu přes chránič a druhá polovina ochranným vodičem mimo chránič. Tedy rozdíl proudů fází (nebo vektorového součtu ve všech fázích) a pracovní nulou je větší, než 30 mA, a chránič vypne.
Nebylo by jednodušší jen hlídat pomocí 6 optočlenů nepřípustný pokles napětí ve fázi, například pod 200 V v kterékoli fázi? Stačily by pak digitální optočleny s omezením napětí na LEDce odporovým děličem tak, aby LEdkou při plném napětí teklo asi 8 mA, ale při poklesu na 190-200 V aby LEDkou proud netekl. A vyhodit poruchu, když jeden z optočlenů zůstane vypnutý.
Především by odpadla starost o to, která část obvodu je spojená s PE a která s N.
Jenže, když tam není proudový chránič, tak tomu spojení technicky nic nebrání, předřazenému jištění je to jedno, proto nevypne. Jen z těch dvou vodičů zase vyrobíš nepředpisový PEN se všemi potížemi, které i předpisově udělaný PEN protékaný pracovním proudem za určitých situací způsobuje. Ale fungovat to bude.
Hill píše:Nebylo by jednodušší jen hlídat pomocí 6 optočlenů nepřípustný pokles napětí ve fázi, například pod 200 V v kterékoli fázi? Stačily by pak digitální optočleny s omezením napětí na LEDce odporovým děličem tak, aby LEdkou při plném napětí teklo asi 8 mA, ale při poklesu na 190-200 V aby LEDkou proud netekl. A vyhodit poruchu, když jeden z optočlenů zůstane vypnutý.
Především by odpadla starost o to, která část obvodu je spojená s PE a která s N.
To je pravda, ale tímto nezjistím přechodák ve stykači a ani přepetí v síti
[/quote]
- Přílohy
-
měření napětí - PE na GND.png- (36.13 KiB) Staženo 91 x
666mb píše:Teď mě tak napadlo, fungovalo by to dle schématu v příloze?
Ne, potřebuješ dát ten vysokonapěťový dělič do obou vstupů a opřít to o PE(tvoje signálová zem), offset se tam dá zavést přímo z reference (není zapotřebí další šigrošády a jak bude fungovat ten vstup pro obě polarity ?) a oddělení 10uF je tam na co ?
666mb píše:Samozřejmě, že spojení PE a N bude bez chrániče fungovatHill píše:Nebylo by jednodušší jen hlídat pomocí 6 optočlenů nepřípustný pokles napětí ve fázi, ...
To je pravda, ale tímto nezjistím přechodák ve stykači a ani přepetí v síti
Právě že vyhodnocením poklesu napětí za stykačem proti napětí před ním ten přechoďák zjistíš spolehlivě. A ještě můžeš zkontrolovat, jestli je to jen v jedné fázi, nebo ve všech třech najednou.
S přepětím by to bylo složitější jen o tolik, že bys musel použít místo digitáních optočlenů analogové.
Ovšem uniká mi smysl měření odporu mezi jednou svorkou a PE. Mimochodem, tos původně tak jasně neuvedl.