Kvalita keramických kondenzátorů
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Kvalita keramických kondenzátorů
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
izolační odpor prakticky nekonečno, po zapájení desek na vlně klidně i hodně pod 100k , i třeba10k. Příčinou bylo agresivní tehdy používané tavidlo Zeva,které pod tlakem ve vlně vyvzlínalo po nožičkách nahoru a zalezlo dovnitř,a to i přes tu tzv.impregnaci. Protože část součástek byla z SSSR ( IO,odpory MLT) dodávána v papírových krabicích se sírou,nožičky a vývody černaly a ničím jiným než Zevou to pájet nešlo.
Jediná pomoc byla nechat na deskách keramiku na hodně dlouhých nohách.
Takže ta impregnace fungovala,ale ne kolem nožiček, viz dnes třeba u starších VKV jednotek problémy s ujížděním naladění - mají hodně krátké nohy a tudíž ve výsledku záleželo na tom,čím to zrovna pájeli - na tavidle .
Milan píše: Protože část součástek byla z SSSR ( IO,odpory MLT) dodávána v papírových krabicích se sírou,nožičky a vývody černaly a ničím jiným než Zevou to pájet nešlo.
Tak mi konečně někdo po téměř 35 letech vysvětlil, proč nám ve skladu ND v početce ČSAD černaly nohy švábů a odporů.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
- svitkáče "hovňáky" , praská jim obal
- keramické hnědé polštářky TK , mají svody
- kapkové tantaly (modré, oranžové kapky) - svody, zkraty,
- malé elyty zalité v plastu (obvykle v zelené, oranžové nebo průsvitné hmotě) s vývody na jedné straně
- některé série tranzistorů KC507 až 509 , uhnívají jim nožičky a odpadne klobouček
Ještě něco dalšího?