Kvalita keramických kondenzátorů

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

Kvalita keramických kondenzátorů

#1 Příspěvek od Lukas-Peca »

Náhodou jsem změřil 100n keramiku, co jsem asi kdysi koupil v GESu, tento typ: http://www.ges.cz/cz/ker-27n-100n-rm5-GES05400189.html , a nestačil jsem se divit. Kondík měl 78n, po zahřátí v prstech kapacita klesla o 11n 8O . Teslácké keramiky ze supermitu mají kapacitu skoro přesnou a po zahřátí roste.
Celeron

#2 Příspěvek od Celeron »

Já měl se součastnejma matně hnědejma keramikama jinej problém. Jsou hydroskopický 8O Prostě všechny měly svod, a protože blokovaly bateriový, trvale zapnutý zařízení, baterka za chvíli v čudu. Tak jsem u Bučka objednal tesláky, a naprosto v pohodě, svod žádnej. Stačí si jen všimnout jednoho, Teslácký keramiky při pájení brečej, současný ne. Prostě nejsou impregnovaný a navlhají. Když současný, tak ty hladký lesklý modrý, žlutý, nebo zelený.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Milan

#3 Příspěvek od Milan »

Z vlastní praxe v tesláckém vývoji a výrobě si velmi dobře pamatuji na obrovské problémy s keramikou TK782,783 z Tesly H.K. Nezapájené nové
izolační odpor prakticky nekonečno, po zapájení desek na vlně klidně i hodně pod 100k , i třeba10k. Příčinou bylo agresivní tehdy používané tavidlo Zeva,které pod tlakem ve vlně vyvzlínalo po nožičkách nahoru a zalezlo dovnitř,a to i přes tu tzv.impregnaci. Protože část součástek byla z SSSR ( IO,odpory MLT) dodávána v papírových krabicích se sírou,nožičky a vývody černaly a ničím jiným než Zevou to pájet nešlo.
Jediná pomoc byla nechat na deskách keramiku na hodně dlouhých nohách.

Takže ta impregnace fungovala,ale ne kolem nožiček, viz dnes třeba u starších VKV jednotek problémy s ujížděním naladění - mají hodně krátké nohy a tudíž ve výsledku záleželo na tom,čím to zrovna pájeli - na tavidle .
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Milan píše: Protože část součástek byla z SSSR ( IO,odpory MLT) dodávána v papírových krabicích se sírou,nožičky a vývody černaly a ničím jiným než Zevou to pájet nešlo.

Tak mi konečně někdo po téměř 35 letech vysvětlil, proč nám ve skladu ND v početce ČSAD černaly nohy švábů a odporů. 8-) My jsme si mysleli, že to je síra z výfukových plynů od náklaďáků a autobusů, co jich hromada bublala na dvoře každou zimu pod oknama...
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Jarous
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jarous »

Ako vyzeralo to tavidlo Zeva? Myslím konzistenciu.
Achab

#6 Příspěvek od Achab »

Mám ještě nějaké odpory Tesla TR151 z konce 70-tých let a vývody zčernaly taky. U stejně starých TR112 a keramických kondenzátorů pocínování pouze ztratilo lesk - zašedlo. Nevím v jakém balení to dodávala Tesla ale v prodejnách byly volně sypané.
Milan

#7 Příspěvek od Milan »

Zeva byla hustší tmavší kapalina .
fredis

#8 Příspěvek od fredis »

A nebylo to co černalo náhodou stříbro? :wink:
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Achab

#9 Příspěvek od Achab »

Vývody odporů MLT i TR151 byly pocínované.
fredis

#10 Příspěvek od fredis »

Odporů možná. Jinak jsou i odpory které vypadají jako MLT a jsou přesné a mají postříbřené vývody! Ale černání stříbra vypadá trošku jinak jak patina na starém cínu.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
Milan

#11 Příspěvek od Milan »

Na obyčejných MLT odporech z SSSR žádné stříbro nebylo,na IO také ne,možná něco v slitině cínu,ale po půl roce v orig.krabici již bylo černání vidielné, někdy na kusovce to dokonce ženské před osazením ručně škrábaly.
Victronix

#12 Příspěvek od Victronix »

Milan píše:Zeva byla hustší tmavší kapalina .

Tak myslím, že tuto mám ještě doma. Otec mi jí kdysi dovezl z práce, že do toho namáčejí slaněný vodiče před pocínováním. Po aplikaci bez omytí všechno zoxidovalo.
Sendyx

#13 Příspěvek od Sendyx »

To mohl být některý Eumetol nebo 5 dalších podobných přípravků.

BTW, ty Tesla keramiky v nemalém počtu mívají svody i nepájené, přitom to bylo skladováno velmi dobře v suchu.
Curvetraceristé všech zemí spojte se!
PavelFF

#14 Příspěvek od PavelFF »

Co jsem tady tak pochytil, tak Tesle se mj. příliš nepovedly (co do dlouhodobé trvanlivosti) tyto výrobky:
- svitkáče "hovňáky" , praská jim obal
- keramické hnědé polštářky TK , mají svody
- kapkové tantaly (modré, oranžové kapky) - svody, zkraty,
- malé elyty zalité v plastu (obvykle v zelené, oranžové nebo průsvitné hmotě) s vývody na jedné straně
- některé série tranzistorů KC507 až 509 , uhnívají jim nožičky a odpadne klobouček

Ještě něco dalšího?
Victronix

#15 Příspěvek od Victronix »

Sendyx píše:To mohl být některý Eumetol

Jo tak to byl Eumetol. Jak jsem to přečetl, tak jsem si vzpomněl jak mi to otec kdysi dávno říkal.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“