Vytížení CPU - svchost.exe

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dvorak

Vytížení CPU - svchost.exe

#1 Příspěvek od dvorak »

V poslední době mám trvale vysoké zatížení CPU - kolem 50%. Ve správci úloh systemu Windows - zobrazit procesy všech uživatelů má největší zastoupení právě svchost.exe. Pokud se pokusím jej ukončit, sice vytížení CPU okamžitě spadne, ale současně vypadne i síťové připojení.
Díval jsem se na tento problém a pokud tomu rozumím, je to více méně součást windows, jakýsi kontejner, který má průběžně stahuje všechny aktualizace. Takže co s tím ? Mimochodem, nabízi se mi ke stažení aktualizace, ale po odsouhlasení se nestáhne vůbec nic.
Michal22

#2 Příspěvek od Michal22 »

Restartovat. Alespoň mě to pomohlo. Mimochodem, když jsem nedávno přeinstalovával v jednom NB Win7, tak jsem stahoval asi 250 aktualizací. A taky to nešlo naráz.
Jinak se dá v Centru zabezpečení ty aktualizace "urgovat"- stále zadávat možnost "zkontrolovat aktualizace".
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Na mnoha počítačích jsem skončil s nastavením pouze ruční aktualizace, teprve pak to přestalo vytěžovat CPU, zajímavé je, že se to týká hlavně starých PC, jedno a dvoujader, na moderních PC jsem tento problém nezaznamenal, že by cílené zpomalování PC?
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

Cílené zpomalování to není, jen blbě napsaný Windows update. Ono to celou dobu porovnává dostupné aktualizace s tím, co je už nainstalováno, takže jak počet aktualizací roste, je to čím dál tím línější. Novější procesory to jen výkonově poberou, navíc obvykle není problém s pamětí, kterou si ta bestie alokuje docela dost. Taky to intenzivně hrabe na disku, takže pro NB s klasickým HDD je to zabiják.
dvorak

#5 Příspěvek od dvorak »

Ještě k těm aktualizacím - v historii jsem našel, že poslední byly staženy v červenci 2014 a od listopadu 2014 veškeré aktualizace proběhly neúspěšně.
Nemůže to souviset s přeinstalací Windows (7), která byla právě tehdy provedena ?
xsc

#6 Příspěvek od xsc »

Záleží na tom, jak ta přeinstalace byla provedena. Je možné, že nějaký pokus o opravu nabořil databázi, čistá reinstalace by problém mít neměla.
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

No to hlavně mělo zaznít už na začátu- pokud se to snaží už takovou dobu o přeinstalaci, tak to není v pořádku, asi má xsc pavdu.
ALe jinak co jsem přeinstalovával ten NB nedávno, tak dokud se všechny aktualizace nestáhly a nenainstalovaly, tak to bralo 2GB paměti a kolem 50% procesoru (i když to bylo Lenovo, tak to nebylo až takové ořezávátko- 4GB RAM, nějaký dvoujádrový Intel, ne Celeron).
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Artaban001

#8 Příspěvek od Artaban001 »

Stáhne se blbej update agent a kompl pak celou dobu hledá aktualizace. Taky jsem s tím měl problém. Proto ač nerad, mám win 10. Dělalo mi to i po čistém znovunainstalování W7. Bylo to po tom, co se postahovalo těch moc aktualizací v kupě.
dreamer

#9 Příspěvek od dreamer »

Pravděpodobně je některá z aktualizací špatně stažená. Zkus restartovat v nouzovém režimu a vymazat celý obsah adresáře \Windows\SoftwareDistribution.
Potom restartovat do normálního režimu a ručně dát vyhledat aktualizace (bude to trvat dlouho) a nechat nainstalovat klidně přes noc.
Nakadah

#10 Příspěvek od Nakadah »

Je to problem Windows Update agenta verze *.320. Zabere 2GB operacni pameti a vytezuje procesor na 25-50%. Nakonec jsem prisel na to, na co i ostatni - nechat to proste bezet dokud to vsechny dostupne aktualizace nedohleda.

Na 4-jadrovem Xeonu to trvalo par hodin, na slabem netbooku s Atom procesorem jsem po reinstalaci systemu daval aktualizace dohromady 3 dny - otresne.

Doporucuji sluzbu windowsupdate pres services.msc hodit na rucni spousteni. Tak se nespusti automaticky pri startu OS a nebude otravovat. A pokud clovek chce, tak si updaty muze obcas zkontrolovat pres ovladaci panely sam.
dvorak

#11 Příspěvek od dvorak »

Přepnutí do režimu ručně nepomohlo, ale po úplném vypnutí této služby je to lepší - využití CPU kleslo na 10%. Děkuji.
Odpovědět

Zpět na „Software“